Pretraga

Studenti medicine pomagat će liječnicima: ‘Rasteretit ćemo stotinjak zdravstvenih djelatnika’

A- A+

Medicinski fakultet u Zagrebu pozvao je studente viših godina medicine da se odazovu na akciju dobrovoljnog rada u bolnicama i klinikama za vrijeme pandemije. Radi se o radu u call centru, putem kojeg će se dosta rasteretiti javnozdravstvene djelatnike i posebice epidemiološke službe te rad na terenu – kako doznajemo, to je nešto složeniji tip posla gdje bi studenti uzimali podatke i obavljali trijažu pacijenata u bolnicama te, primjerice, uzimali uzorke za testiranje. Razgovarali smo s Ivonom Ćudinom iz Studentske sekcije za anesteziologiju koja je pokrenula dodatnu akciju rada na trijaži.

Foto: Pixabay

Studenti viših godina medicine, usliejd pandemije i sve većeg broja zaraženih koronavirusom, pristići će u pomoć liječnicima.

Call centar i rad na terenu

Studenti bi liječnicima i javnozdravstvenim djelatnicima trebali pomgati u dvije temeljne djelatnosti – call centru i radu na terenu. Call centar već je etabliran, a tu će studenti koji su se dobrovoljno prijavili pomoći rasteretiti posla već zatrpane epidemiološke službe i javnozdravstvene djelatnike.

Izdvojeni članak
Medicinski fakultet Zagreb

Medicinski fakultet prelomio: Sva nastava ide online, čak i dio vježbi

Rad na terenu nešto je složenija stvar. Tu bi studenti mogli, primjerice, odrađivati trijažu pacijenata pri ulasku u bolnicu, što uključuje uzimanje podataka, mjerenje temperature i razgovor o simptomima. Osim toga, mogli bi primjerice uzimati uzorke za testove. Taj dio još se uvijek službeno pokreće, a posebnu je inicijativu povela Studentska sekcija za anesteziologiju i reanimatologiju.

‘Dnevno bismo slali tri, četiri studenta na trijažu’

Razgovarali smo s voditeljicom Sekcije Ivonom Ćudinom, koja nam je objasnila kako se radi o posebnoj incijativi, dakako, pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta i bolnice Sveti Duh. Akcijom “iskustvo rada na trijaži” cilj je skupiti dobrovoljce među studentima koji bi umjesto zdravstvenih djelatnika, uglavnom su to medicinske sestre i tehničari, obavljali trijažu u bolnicama i kliničkim centrima.

– Dnevno bismo mogli poslati 3 do 4 studenta što u nekih mjesec dana znači da ćemo rasteretiti 100 do 120 zdravstvenih djelatnika, medicinskih tehničara i sestara. Ideja pomoći je uklopljena u mogućnost rada na trijaži na Hitnom prijemu i glavnom ulazu bolnice. Takvim radom jedan student rasterećuje sustav bonice time što dopušta jednom tehničaru, sestri ili doktoru da se vrate svom primarnom mjestu rada odjelu i time održavaju stabilnost bolnice, rekla nam je Ćudina.

Svi studenti koji su prisustvovali ili prisustvuju u potpunosti su opremljeni opremom prilagođenom pandemiji i time se smanjuje mogućnost transmisije virusa ili drugih zaraznih mikroorganizama.

– Sekcija je primila preko 100 poruka sve sa željom za sudjelovanjem te se ovim putem kao članovi vodstva sekcije želimo zahvaliti svim studenticama i studentima koji su sudjelovali te pozivamo i ostale da se uključe u ovaj program, za kraj poručuje voditeljica studentske sekcije.