Pretraga

Studenti organiziraju darivanje krvi: Imaju važnu poruku za one koji se premišljaju trebaju li doći

A- A+

Studentska udruga Mediokrat ove srijede organizira studentsko dobrovoljno darivanje krvi. Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, to je svakako potrebno, a organizatori napominju da je darivanje krvi ‘najljepši poklon koji možeš dati’ ovih blagdana.

foto: pixabay

– Vrijeme je blagdana, a darivanje krvi najljepši je poklon koji možeš dati, kažu organizatori darivanja krvi.

Zahvaljujući suradnji udruge Meritokrat s Crvenim križem i Studentskim centrom, zagrebački će studenti u srijedu od 10 do 17 sati u kino dvorani SC-a moći darovati krv.

No, iz Crvenog križa napominju studentima da obavezno ponesu osobnu iskaznicu ili putovnicu ili vozačku dozvolu. Također, da biste darovali krv, morate ispuniti i nekoliko zdravstvenih preduvijeta. Tako morate imati minimalno 55 kilograma, odnosno kilažu proporcionalnu visini. Na dan darivanja morate biti naspavali, ne smijete koristiti druge lijekove i antibiotike, a krv ne možete darivati ni u vrijeme mensttruacije. Taj dan obavezno morate doručkovati i popiti dosta tekućine, a zbog zaštite od koronavirusa, u ovim okolnostima morate ponijeti i masku za lice.

Sve detalje o darivanju provjerite na Facebook eventu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, zalihe krvi kod većine krvnih grupa su na granici premalih.

Zalihe krvi u trenutku pisanja ovoga teksta | screenshot: HZTM

Studenti organiziraju darivanje krvi: Imaju važnu poruku za one koji se premišljaju trebaju li doći
Share via
Copy link
Powered by Social Snap