Pretraga

‘Studenti postaju jeftina radna snaga’: Saborski zastupnik oštro se usprotivio Zakonu o studentskim poslovima

A- A+

Na jučerašnjoj sjednici Vlade usvojen je konačni prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Taj bi Zakon konačno trebao uvesti reda u institut studentskog rada, a sljedeći je korak raspravljanje i glasanje o njemu u Saboru. No upravo ondje ima protivnika, bivšeg SDP-ovca i ministra rada, Miranda Mrsića. On tvrdi kako njime studenti postaju samo jeftina radna snaga, ali ipak je u čitavoj priči našao nešto pozitivno.

Foto: srednja.hr

Konačni prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova izglasan je jučer na sjednici Vlade. To, naravno, ne znači da je stupio na snagu. Znači da odlazi na drugo čitanje i raspravu u Sabor, nakon čega će to tijelo glasati o njemu. No, ondje je, barem u ovom obliku, naišao na ozbiljnog protivnika – bivšeg ministra rada Miranda Mrsića. Donedavni SDP-ovac danas je održao konferenciju za medije na kojoj tvrdi – neuređeni uvjeti pod kojima studenti rade stvorit će samo jeftinu radnu snagu.

– Hrvatska ima jeftinu radnu snagu. Vlada se već hvalila i zvala investitore, sada očito žele isporučiti i jeftini studentski rad. Pripremili su poreznu reformu koja ide na ruku kapitalistima i sada žele isporučiti jeftinu radnu snagu. Iako smo tijekom rasprave ukazivali na probleme – studenti neće biti zaštićeni, koliko moraju raditi – ispada da će raditi više, a imati manje prava nego radnici koji su zaštićeni, kazao je Mrsić, prenosi Dnevnik.hr.

Izdvojeni članak

Vlada usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu: Uvedena restrikcija za one koji su mijenjali studij više od dva puta

Dodaje, studenti su budućnost Hrvatske, a ne jeftina radna snaga.

– Posebno bih želio naglasiti da bi rad trebao biti u funkciji tržišta rada, a ne da lakše studiraju i dođu do titule. Osuđuje ih država da moraju raditi da mogu studirati. Obrazovanje ne smije ovisiti o materijalnom statusu. Red koji je trebao uvesti zakon nije uveden i budućnost studentskog rada u Hrvatskoj nije definirana, ocjenjuje Mrsić.

Ipak, pronašao je i jednu dobru stranu ovog prijedloga Zakona, a to je minimalna satnica koja će konačno biti uvedena na državnu razinu. Pozitivno je i to, smatra Mrsić, što će studentima rad blagdanom biti plaćen više.

Podsjetimo još jednom, konačan prijedlog Zakona sada je na redu za drugo čitanje u Saboru, nakon čega bi trebalo uslijediti glasovanje o točki.