Pretraga

Vlada usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu: Uvedena restrikcija za one koji su mijenjali studij više od dva puta

A- A+

Procedura donošenja prvog Zakona o obavljanju studentskih poslova traje već godinu i deset mjeseci, a kako smo jučer upozorili, taj Zakon još uvijek nije ugledao svjetlo dana. U lipnju je održano prvo čitanje prijedloga Zakona u Saboru, nakon čega su komentari proslijeđeni u Ministarstvo obrazovanja, koje je izradilo konačni prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova. U odnosu na prvi prijedlog, uvedena je restrikcija za one koji su studij mijenjali više od dva puta, a taj konačni prijedlog Vlada je usvojila na današnjoj sjednici. Sljedeći je korak drugo čitanje prijedloga Zakona u Saboru.

Foto: vlada.gov.hr

Prilikom predstavljanja konačnog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova na sjednici Vlade, ministrica Blaženka Divjak istaknula je kako su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sigurni da će ovaj Zakon uvesti reda u institut studentskog rada, posebice jer se njime uređuju i prava i obaveze izvođača, posrednika i u konačnici naručitelja posla.

Konačni prijedlog upućen u saborsku proceduru

Izdvojeni članak

Vlada i Ministarstvo ponovno izigrali studente: Još jedna akademska godina kreće bez Zakona o studentskom radu

Naglasila je i kako je potreba za Zakonom proizašla iz činjenice da je do sada ovo područje uređivao Pravilnik koji je star čak 22 godine.

– Što se tiče novosti u odnosu na prvo čitanje, precizirane su određene definicije, ali je jednako tako i odgovoreno i na raspravu u Saboru i bojazan da bi se ovaj institut mogao zlouporabiti pa da bi neki student mogao u nedogled raditi preko student servisa. Sada je propisano da posrednici ne mogu posredovati za studenta koji je dva puta promijenio ili koji je više od dva puta promijenio studijski program, u tom smislu smo to zaštitili, i naravno, mora pokazivati aktivnost kao student. Sve ovo drugo je iz prijedloga koji je išao u prvo čitanje zadržano – prije svega da se jasno definiraju i prava studenata i regulira se i pravo vođenja evidencije i obaveza vođenja evidencije o studentskim poslovima i koji su to mehanizmi i naplate i zaštite studenata koji obavljaju studentske poslove, kazala je ministrica Divjak na današnjoj sjednici Vlade.

Konačni prijedlog Zakona obavljanju studentskih poslova Vlada je usvojila i sada se upućuje u Sabor, gdje će se održati i drugo čitanje prijedloga Zakona. Tek nakon provedene rasprave, kako su nam rekli u službi za odnosa s javnošću Hrvatskog sabora, slijedi glasanje o točki.

Prijedlog Zakona kojeg je Vlada danas izglasala o kojemu će se u Saboru rapravljati u cijelosti možete vidjeti u nastavku.

Zakon bi trebao donijeti brojne izmjene

Izdvojeni članak

Studenti i Zakon o njihovu radu zadnja rupa na svirali: Pisali Plenkoviću i Divjak, a dobili odgovor koji je ‘uvreda zdravom razumu’

Podsjetimo za kraj, usvajanjem ovog Zakona minimalna satnica bit će ujednačena na državnoj razini, a izračunavat će se tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Minimalna bruto plaća za 2018. iznosi 3.439,80 kn, što bi značilo da će minimalna studentska satnica, ako se Zakon usvoji ove godine, za 2018. iznositi 21,49 kn.

Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova predlaže i omogućavanje studentskog rada izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu, a posredstvo pri zapošljavanju moći će obavljati i visoka učilišta.

Prava studenata bit će zaštićenija – strože je definiran zakonski rok isplate naknade studentu, studenti će i zakonski imati pravo na uvećanje naknade za 50% za noćno obavljanje posla, obavljanje posla blagdanom i nedjeljom. Konačno, ako se prijedlog Zakona usvoji u postojećem obliku, on bi mogao povoljno utjecati na ilegalne radnje poput prodaje i kupnje studentskih ugovora, budući da se ovlasti inspektora rada proširuju i na studentski rad.

Vlada usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu: Uvedena restrikcija za one koji su mijenjali studij više od dva puta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap