Pretraga

Studenti se vratili u fakultetske dvorane: ‘Predavanja uživo mi izgledaju kao gubljenje vremena’

A- A+

Nakon nekoliko semestara provedenih u online nastavi, čini se da se sada situacija polako normalizira – većina fakulteta uspijeva održati nastavu uživo. Ali, kako to uopće izgleda? Jesu li studenti zadovoljni s uvjetima?

Studentski dom Stjepan Radić | Foto: Ramona Ščuric/srednja.hr

Među najvećim kolateralnim žrtvama pandemije koja već više od godinu i pol hara svijetom su svakako učenici i studenti. Na stranu to što se ne može uživati u mladosti kako se to prije moglo, nego je velik broj učenika zakinut i za kvalitetno obrazovanje. Malo koja škola ili fakultet su imali uvjete za organizirati online nastavu, a još manji broj studenata uvjete za pratiti ju.

‘Nije primjereno trenutnoj epidemiološkoj situaciji da u jednoj predavaonici bude 80+ studenata’

Naravno, kvaliteta nastave je drastično opala, a velik je problem predstavljala i organizacija online ispita. Sada, iako epidemiološka situacija nije bajna, nastava se i dalje održava na fakultetima, barem većinom. Saznali smo kako to uopće izgleda i jesu li studenti napokon zadovoljni.

– Predavanja na mojem faksu održavaju se trenutno uživo. S tim sam zadovoljna, ali smatram da nije primjereno trenutnoj epidemiološkoj situaciji da u jednoj predavaonici bude 80+ studenata i da smo svi stisnuti kao sardine u konzervi. Online predavanja su super jer se sve može pratiti od kuće i ne gubi se vrijeme na putovanje te samim time imamo puno više vremena i za učenje i za sve ostalo. Predavanja uživo mi više izgledaju kao gubljenje vremena jer velika većina studenata uopće ne prati predavanja nego su na mobitelima ili rade nešto sasvim treće. Studenti koji sjede skroz u zadnjim redovima profesora uopće ni ne čuju dok s online predavanjima to nije slučaj (osim ako su neke tehničke poteškoće). Bilo bi idealno kad bi dio studenata bilo uživo, a dio online. Također su kod nas stalno otvoreni prozori i vrata zbog koronavirusa, a s obzirom na to da je zahladilo, nije baš ugodno i postoji mogućnost da se prehladimo, požalila nam se Nikolina (21) koja studira sestrinstvo.

Iako je prva godina najteža za prilagođavanje novom režimu, velik broj brucoša prošle godine nije doživio faks u potpunosti. Skoro bi se moglo reći da je i ona generacija od prije dvije godine, kojoj je održan samo zimski semestar uživo, ostala zakinuta za potpuno brucoško iskustvo.

Kako nije došlo do prilagodbe na prvoj godini, sasvim je razumljivo da se velik broj studenata sada muči se s privikavanjem na novi ritam. Uistinu, ležanje u krevetu dok pratite predavanje je puno manja tlaka nego pojaviti se svaki dan na faksu i pratiti predavanja – ili se barem praviti da ih pratite. No, postoje i oni koji ipak cijene predavanja uživo.

Izdvojeni članak
dvorana za predavanje

HZJZ objavio nove mjere za nastavu na faksevima, izmijenili jedno od ključnih pravila

Napokon s kolegama

– Predavanja na mom faksu se održavaju 100% uživo – zadovoljna sam s time jer konačno nakon dvije godine online nastave lijepo je sjediti u predavaonici s kolegama. Drago mi je da se polako vraćamo u normalu nakon dvije godine online nastave i pogotovo da mi brucoši možemo iskusiti pravu bit i draž studiranja, uživo lice u lice s profesorima i kolegama. Uživo predavanja su puno, puno bolja i kvalitetnija, jer se ostvaruje bolja komunikacija i razumijevanje između profesora i studenata, lakše je i bolje za shvatiti određeno gradivo jer profesor priča uživo a ne preko laptopa i naravno moguće je održavanje svih vježbi i seminara uživo. Predavanja su u jutarnjim satima, pa mala pauza za ručak i onda seminare i vježbe imamo popodne ali smo naravno podijeljeni u manje grupe zbog očitih razloga i navečer je vrijeme za učenje, što je dosta naporno, ali uz dobru organizaciju se sve uspije, rekla nam je Tihana (20) s Medicinskog fakulteta u Osijeku.

Opće je poznata stvar da čim imate puno slobodnog vremena i malo obaveza, teško ćete pronalaziti vremena za napraviti bilo što. I koliko god to zvučalo ludo, što više obaveza imate, to će vam biti lakše uspjeti sve napraviti. Jednostavno, fiksan raspored itekako pomaže u pridržavanju obaveza. Osim toga, na predavanjima uživo ipak nešto skupite, htjeli vi to ili ne.

‘Kvaliteta predavanja uživo je svakako po meni bolja’

– Predavanja i sve vježbe na faksu su mi uživo, a time sam i više nego zadovoljna jer smatram da online nastavom najviše gubimo na praktičnom djelu koji je na našem fakultetu ujedno i najvažniji. Kvaliteta predavanja uživo je svakako po meni bolja. Iako mi se ne da ići na sva predavanja i nekad mi zna biti ultra dosadno, ne možeš se samo isključiti ili utišati kao online. Ovdje si natjeran slušati pa i da ne želiš neka informacija ude u uho i budeš u toku. Interakcija profesor – student je puno bolja jer na kraju krajeva profesor vidi naše reakcije te zna kako se postaviti ili kojem gradivu se vise posvetiti. Nas je svakako malo pa su uvjeti bolji nego na većim studijskim grupama. Sve nužno se poštuje – nose se maske, dezinficijensi su dostupni, poštuje se udaljenost. Prostorije se prozračuju više od desetak minuta nakon svakog predavanja, a mislim da više od toga ni ne možemo učiniti, mišljenje je Tine (21) koja studira biologiju.

Neki fakulteti ipak jesu učinili više. Određen broj sveučilišta je donio odluku o potrebi imanja covid putovnice kako bi se moglo uopće pristupati predavanjima, ali to su većinom bila sveučilišta van Hrvatske – jedan primjer se nalazi i u nama bliskom Trstu. No, čini se da su to pravilo donijeli i neki fakulteti u Hrvatskoj.

– Mi na MEFOS-u moramo imati ili covid potvrdu ili se testirati i naravno stalno nositi masku, na predavanju smo svi skupa kao cijela godina a na vježbama i seminarima smo u manjim grupama. Većina nas je cijepljeno jer ćemo ipak raditi u zdravstvu i dosta vježbi imamo u bolnici, a oni koji nisu idu na testiranje koje je organizirano u sklopu bolnice. Nisam čula za slučaj da netko nije cijepljen i ne želi se testirati. Studenti sami plaćaju testiranja, objasnila nam je Tihana (20).

Studenti se vratili u fakultetske dvorane: ‘Predavanja uživo mi izgledaju kao gubljenje vremena’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap