Pretraga

Studentima na Savi masovno se kradu bicikli, Uprava tvrdi da to ne može spriječiti

A- A+

Kako ne bi trošili ionako skromne džeparce na karte javnog prijevoza, studenti često za transport koriste bicikle. No, ako žive u studentskim domovima, taj bicikl nemaju baš gdje pospremiti. Već je poznato da se godinama po studentskim domovima bicikli kradu, a za to nitko ne želi preuzeti odgovornost. Ni ove godine lopovi ne posustaju u svom naumu, a obnova ovog doma u krađi im je samo pomogla.

U Studentskom domu Stjepan Radić do ove su se godine bicikli čuvali u predvorju paviljona. Zabranjeno je bilo čuvati ih negdje drugdje, primjerice na stubištima ili u hodnicima ispred soba, unatoč tomu što često za sve bicikle iz paviljona u predvorjima nije bilo mjesta. Ove godine, to je promijenjeno. Prostor za parkiranje bicikala napravljen je izvan paviljona.

Izdvojeni članak

Sindikat biciklista: ‘Krađe bicikala metu se pod tepih’

U istoj noći u studentskom domu na Savi ukradena četiri bicikla

Svoje bicikle bi tako studenti trebali ostavljati u dvorištu, na kiši, suncu i noću. Odličan mamac za sve lopove koji se bave krađom bicikala i njihovih dijelova. Tako je prije nekoliko dana student Matej koji živi u domu na Savi, skupa sa još par stanovnika ovoga doma, ostao bez svog bicikla.

– Još u jedan u noći prošao sam pored bicikla i bio je na svom mjestu, ispred paviljona na predviđenom parkingu za bicikle. Međutim, ujutro prije polaska na faks bicikla više nije bilo. Na Facebooku u grupi Save sam vidio da se još netko žali da mu je nestao bicikl i shvatio sam da nije šala, bicikl je ukraden, ispričao nam je Matej.

Kaže kako je odmah shvatio da su šanse da ga pronađe vrlo male te je zaključio da se mora pomiriti s tim da svoj bicikl više neće vidjeti. Iste te večeri, tvrdi, nije ukraden samo njegov bicikl nego još tri bicikla iz dvorišta ovog studentskog naselja. Kada se požalio upravi doma, oni su na to slegnuli ramenima.

– Otišao sam u upravu ispričati im svoju priču na što sam dobio odgovor: ‘Nažalost, nismo odgovorni za vaše bicikle.’ Jedino što sam mogao dobiti od uprave doma je gledanje snimke videonadzora, i to tek navečer od 22 sata kada dođe glavni i odgovorni za videonadzor, kaže Matej.

Svoj je slučaj u međuvremenu prijavio policiji, budući da njegov bicikl nije bio jedini koji je nestao, te je doznao kako je prijavljena i jedna krađa u Studentskom domu Ante Starčević. Smatra da su ove krađe povezane i da možda postoji mogućnost da se lopovi zbog toga nađu, ali i kako je prijavom ispunio svoju građansku dužnost te se možda ove stvari nekom drugom neće dogoditi.

Izdvojeni članak

Sve češće krađe odjeće u domu na Šari: Studentice razočarane i zabrinute

‘ Zaštitarima je očito teško pratiti nadzorne kamere u četiri ujutro’

Matej kaže kako je očekivao veću razinu sigurnosti u domu, te nije očekivao kako bi itko mogao u istoj večeri ukrasti čak četiri bicikla.

– Na svojoj koži sam se uvjerio da je ovakav način čuvanja bicikala dosta nesiguran. Zaštitarima je očito teško pratiti nadzorne kamere u četiri ujutro. Nisam dosad još u zaštitarima vidio sigurnost, oni su tu samo da nas otjeraju na Mladost kad se pije i zabavlja kasno. Valjda ću doživjeti od njih i još neku funkciju osim te, zasad nisam, požalio se Matej.

Smatra kako bi dobro rješenje za čuvanje bicikala bio neki ograđeni prostor, poput igrališta koje je Sava dobila obnovom domova.

– Baš kao što je napravljeno igralište na Savi tako bi bilo dobro napraviti i ograđeno veliko parkiralište za bicikle. Tamo postaviti samo jednog zaštitara i on bi bar mogao vidjeti kad netko pokušava presjeći sajle i lance. Bolje da čuva bicikle nego zajedno sa svojih par kolega, portu. Dio bicikala bi se mogao spremati i u paviljonima. objašnjava nam Matej.

Izdvojeni članak

Savjeti kako zaštitite svoj bicikl od krađe

Uprava surađuje s policijom, uvode nadstrešnice s kamerama za parking

Kontaktirali smo i upravitelja Studentskog doma Stjepan Radić, Boženka Ćosića i zamolili ga za očitovanje o ovom slučaju. Kaže kako oni krađe, na žalost, nisu mogli spriječiti, ali s policijom surađuju.

– Dva od tri ovakva događaja snimljena su već postojećom kamerom, točno se vidi kako lopovi režu sigurnosne lance. Mi smo te videozapise proslijedili policiju, što oni s njima čine, mi ne znamo, kaže nam upravitelj Ćosić.

Prilikom obnove domova, tvrdi, zakonski nije bilo moguće graditi dodatne objekte na Savi.

– Tijekom obnove nismo imali građevinske dozvole za izgradnju novih objekata unutar naselja, a bicikli nisu smjeli ostati u paviljonima iz sigurnosnih razloga, jer su se nalazili na požarnim putevima, objašnjava Ćosić.

Sada su u fazi naručivanja nadstrešnica za parking bicikala, a iste će imati i nadzorne kamere koje će snimati sve što se ondje događa, pa i potencijalne lopove.

– Nisam siguran hoće li to pomoći, ali možda će lopovima barem uzrokovati neki psihološki strah, da ih se snima i da mogu biti uhvaćeni, zaključuje Ćosić.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap