Pretraga

Studentski dom u Rijeci bit će gotov do proljeća 2017.

A- A+

178 milijuna vrijedan projekt izgradnje studentskih domova u Rijeci u potpunosti će biti dovršen u proljeće 2017. Time će se udvostručiti smještajni kapacitet Sveučilišta, što bi u ovaj grad trebalo privući još veći broj studenata, pogotovo onih slabijeg imovinskog statusa koji si ne mogu priuštiti privatni smještaj.

Facebook/EUG Zagreb-Rijeka

Izdvojeni članak

[FOTO] Pogledajte kako napreduju radovi na studentskom naselju u Rijeci

U Sveučilišnom kampusu na Trsatu grade se paviljoni studentskog doma, čija je izgradnja planirana još 2010., ali je odgođena zbog nedostatka financijskih sredstava. Izgradnja je tako započela prošle godine, a u čitav će projekt biti uloženo 178 milijuna kuna iz europskih fondova.

Kao što je i planirano, radovi će biti prekinuti za vrijeme Sveučilišnih igara, kada će u nove paviljone biti smješteno 1.500 studenata sudionika. Dotad će se završiti izgradnja i opremanje zgrada u kojima će oni odsjesti. Sva tri paviljona, pripadajuće ceste šetnice i zelene površine trebale bi biti potpuno dovršene do proljeća 2017., iako se s useljavanjem studenata kreće od nove akademske godine.

– Vrijednost je vrlo velika i nadamo se da ćemo je realizirati do 17. travnja 2017. godine, a za Sveučilišne igre nastojat ćemo završiti sve radove do 15. svibnja ove godine, rekla je za Radio Rijeka prorektorica za investicije i razvoj, Nevenka Ožanić.

Grad Rijeka podržava ovaj projekt i moralno i financijski, do sada je u njega uloženo više od 138 milijuna kuna.
Paviljoni 1 i 2 sastojat će se od suterena, prizemlja i pet katova u kojima će biti 65 blokova od dvije dvokrevetne sobe. Dijelit će sanitarni čvor i kuhinju, a u prvome će biti i jednokrevetne, te sobe za nastavnike. U svakom paviljonu predviđeno je po pet soba za invalide. Novi studentski dom imat će i ambulantu, praonice rublja, trim kabinet i učionice.

Prema pisanju HRT-a, u Kampusu se planira graditi nekoliko fakulteta te druga faza smještaja – osam paviljona s 2.400 kreveta. Osim toga, takozvano Sveučilišno brdo trebalo bi postati središte sporta i rekreacije, ne samo za studente, već i za građane.