Pretraga

Ministarstvo donijelo odluku: Jedna skupina studenata ima pravo na besplatan ljetni smještaj u domu

A- A+

Pojedini studentski centri omogućuju studentima smještaj u studentskim domovima i preko ljeta. Dakako, za cijenu višu od redovite jer nema subvencije Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Međutim, za studente čiji su domovi razoreni u potresima 2020. godine ljetni smještaj je besplatan.

Foto: Ramona Ščuric | srednja.hr

Ministarstvo obrazovanja donijelo je odluku o pokriću troškova stanovanja u studentskim domovima za razdoblje od 16. srpnja 2024. do 31. kolovoza 2024. Odluka se odnosi na studente čiji su domovi razoreni u potresima 2020. godine, a za koje će ljetni domski smještaj i ove godine biti besplatan.

– U skladu s Odlukom Vlade Republike Hrvatske o proglašenju katastrofe na području pogođenom potresom Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih će u potpunosti snositi troškove stanovanja u studentskim domovima studenata kojima je u akademskoj godini 2024./2025. u natječajnom postupku ili na temelju posebnih odluka Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih dodijeljeno pravo na subvencionirano stanovanje u studentskim i učeničkim domovima, a koji imaju prebivalište na području gradova i općina Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije i koji mogu studentskome centru dokazati da su im nekretnine na adresi njihova prebivališta oštećene u potresu označene kategorijom N1, N2 — Neuporabljivo, stoji u odluci MZOM-a.

Podsjetimo, studenti redovito u domovima mogu ostati do 15. srpnja, nakon čega više nema subvencioniranog stanovanja, ali je u nekim gradovima organiziran ljetni smještaj. U Zagrebu je ljetni smještaj organiziran u III. kategoriji smještaja u Studentskom domu Stjepan Radić, a cijena je 150 eura. Studenti koji imaju studentske obveze u kraćem razdoblju nakon 15. srpnja pak se mogu prijaviti na produženi smještaj. To će ih koštati četiri eura po danu, a za produženi smještaj studenti trebaju potvrdu fakulteta kojom dokazuju svoj status. Korisnici produženog smještaja mogu ostati u svojim studentskim domovima do 22. srpnja, o čemu više možete čitati ovdje.