Pretraga

Studentski predstavnik spiskao 44.000 kn na dva laptopa, a platio si i govorničku školu – našim novcem

A- A+

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata Mihovil Mioković, koji je poznat postao po izjavi da mu rektor zna reći da je ‘baš lijepi’, našao se na udaru kritika zbog načina trošenja javnog novca u Studentskom zboru. Naime, za njegova mandata u prethodnih godinu dana Zbor je kupio dva Macbook laptopa za 44.000 kuna, audiovizualnu opremu za 122.000 kuna, a Miokoviću su platili i trening govorništva za 9.600 kuna. Pričali smo s njim i tražili da nam objasni troškove.

mihovil mioković

Mihovil Mioković, glavni studentski predstavnik na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Glavni predstavnik zagrebačkih studenata Mihovil Mioković na društvenim je mrežama najavio svoju kandidaturu za to mjesto i u idućoj akademskoj godini, a tom je prilikom povukao i jedan, za studentsku elitu, dosta neočekivan potez. Mioković je, naime, javno objavio sve fakture koje je kao predsjednik zagrebačkog Studentskog zbora potpisao u prethodnoj godini.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Predsjednik Studentskog zbora žestoko brani Borasa: I meni zna reći da sam mu ‘baš lijepi’

‘Cijelo vrijeme slušam priče kako se pere lova’

To je učinio, kako i sam kaže u objavi, transparentnosti radi, a nije se ni s kim od svojih bliskih kolega i suradnika savjetovao prije takve odluke. Tako je postupio jer je svjestan, istaknuo je, kako se okolina znala ponijeti prema nekim njegovim prethodnicima kad su pokušali učiniti slične stvari.

– Cijelo vrijeme slušam priče kako se ‘pere lova’ preko proračuna Studentskog zbora po cijeloj Hrvatskoj, što je i opravdano s obzirom na “netransparentnost” financija. Namjerno je stavljeno pod navodnike jer je ovo do sada bila uobičajena praksa, koju DEFINITIVNO TREBA MIJENJATI, napisao je na Facebooku Mioković.

Dodao je i da tim potezom najavljuje kandidaturu za predsjednik Sveučilišnog studentskog zbora u Zagrebu, a ako iz te ‘bitke’ izađe kao pobjednik, onda i za čelno mjesto Hrvatskog studentskog zbora, inače krovnog predstavničkog tijela studenata u cijeloj državi.

– Želim da ovo ne bude prvi i posljednji put kako će netko objaviti sve potpisane fakture, već da ovo postane pozitivan trend i u budućnosti. Kako u Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu, tako i na svim Sveučilištima u Hrvatskoj. Do pobjede, zaključio je pobjedonosno Mioković.

Dva napucana Macbooka za 44.000 kuna

Iako se među prvim komentarima vide hvalospjevi i brojni pozitivni usklici njegovih kolega i prijatelja, nije dugo trebalo da se među fakturama iskopaju zaista vrtoglavi iznosi i suludi troškovi. Tako saznajemo da je Mioković za Studentski zbor nabavljao ‘napucane’, najskuplje modele Appleovih Macbook Pro laptopa. Javnim novcem, precizno 44.344,08 kuna potrošili su na dva takva laptopa. Od kompanije AVITEH kupljena je i audiovizualna oprema za vrtoglavih 122.147,25 kuna, a studentski predstavnici, prema podacima koje je njihov šef objavio, očito vole i skupe mobitele. Tako je kupljen Galaxy S21 Ultra za iznos od 8.838,00 kuna, kao i dva Galaxy S20 FE modela, svaki po 3.376 kuna. Uza sve navedeno našla se i poslovna torba od 1.042,30 kuna. Pitali smo ga da nam pojasni te mastodontske iznose.

– Iz Zagrebačkog sveučilišnog športskog saveza su nam predložili te laptope. Cilj nam je bio uzeti najkvalitetniju opremu koja će biti na razini narednih 10 godina. Trenutno je svu tehničko opremu s laptopima ZSŠS posudio za ALUMNI sportska natjecanja čije prijenose možete pratiti i preko malih ekrana. Jedan S21 Ultra koristima ja, drugoga koristi kolega iz Zbora, a Galaxy S20 FE koristi pravobranitelj i stručna suradnica Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu, kazao nam je Mioković.

Kaže kako se i kod kupnje mobitela vodio istim ciljem, a to je što kvalitetnija oprema kako bi dugoročno bilo više koristi po proračun Studentskog zbora. Tako u idućim sazivima, kaže, neće biti potrebno kupovati nove uređaje, osim ako će ih trebati više ljudi nego li ih je trenutno.

– Na početku svog mandata sam više puta isticao da svaki član Studentskog zbora ima pravo na broj koji će imati neograničen internet, pozive i poruke, a da svi koji su voditelji projekata imaju pravo na laptop i na mobilni uređaj ako nemaju svoj ili im u toku mandata privatni uređaji postanu neuporabljivi zbog sati rada na istima, ispričao nam je Mioković.

Izdvojeni članak
mihovil mioković

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

Trening govorništva

Poslovnu torbu od tisuću kuna, priznaje, koristi on osobno, a uzimao ju je, opet navodi, zbog kvalitete i vijeka trajanja. Za jedan od najviših iznosa na fakturama koje je potpisao, preko sto tisuća kuna za audiovizualnu opremu, pravda opremom za prijenos uživo i snimanje promotivnog sadržaja. Kaže da se to najčešće koristi za prijenose sportskih natjecanja, konferencija, snimanje promotivnog sadržaja, ali i kolegama s Akademije za njihove potrebe.

Ističe da Sveučilišni zbor tako više ne financira najam opreme studentima kojima to treba za projekte, već se posuđuje ova sad kupljena oprema. Ipak, među fakturama raznih, dosta visokih iznosa najviše u oči ‘bode’ trening u Akademiji Demosten, osobno za predsjednika Miokovića, u iznosu od 9.600 kuna. Mrtvo hladno nam kaže da mu je to trebalo za steći vještine pregovaranja na sastancima.

– Sugerirali su mi iskusniji i bivši članovi Studentskog zbora da odem na trening koji je najviše usmjeren na metode pregovaranja koje je potrebno izbrusiti za potrebe sastanaka s javnim čelnicima. Takvi sastanci često znaju trajati 5 do 10 minuta i potrebne su vještine koje pomognu čovjeku razaznati bitno od nebitnog. Također, na početku svog mandata sam pitao članove Skupštine ima li tko zainteresiran da prolazi kroz treninge te mi se nije nitko javio i iz tog razloga je bio individualni trening, objašnjava se Mioković.

‘Dosad neviđen potez’

Mioković za ovaj svoj potez, javnu objavu faktura, kaže da je dosad neviđen i da će, nada se, spriječiti bilo koga u budućnosti tko ima “nečasne namjere da privatizira Studentski zbor”. Očekuje, kaže nam, i da će studenti pozdraviti ovu odluku kao i njegovi kolege predstavnici. Član Skupštine Studentskog zbora koji je protiv ovakve odluke, kaže, “nema što tražiti u jedinom legitimnom predstavničkom tijelu studenata” jer ne vidi kako izabrani predstavnik može biti protiv “višeg nivoa transparentnosti”.

– Očekujem da će me se kritizirati za neke stvari poput kupnji mobitela, laptopa i slično što je po meni neophodno za funkcioniranje Studentskog zbora, ali će se propitkivati moje odluke. Smatram da sam u tom trenutku donio najbolju odluku koju sam mogao, no najvažnije je da javnost ima pravo znati kakve su one bile i što se sve točno financiralo njihovim novcem. Također, nadam se da će kolege s drugih Sveučilišta slijediti ovakav primjer. Probio sam led ovakvom odlukom, mislim da se to neće svima svidjeti, ali sam spreman braniti svoj stav i odluku jer čvrsto vjerujem da će ovo donijeti dugoročnu korist u funkcioniranju rada Studentskog zbora, kaže nam Mioković.

Na naše pitanje očekuje li da će ponovno biti izabran za glavnog studentskog predstavnika i čelnika Studentskog zbora, kaže kako vjeruje da hoće. Očekivanja su mu, priznaje, velika kao i uvijek, ali odmah napominje kako neki od njegovih glavnih ciljeva koji su, napomenimo, bili i ciljevi u Miokovićevom aktualnom mandatu, ne ovise samo o njemu.

– Apsolutna financijska transparentnost je moj način rada i smatram da cijela javnost zaslužuje znati kako studentski predstavnici raspolažu njihovim novcem za funkcioniranje i rad Studentskog zbora, zaključuje.