Pretraga

Glavni studentski predstavnik danas je, mrtvo ozbiljno, pitao novinare koje su to Borasove afere

A- A+

Dok je u tijeku rasprava senatora o stanju na zagrebačkom sveučilištu podsjećamo na izjavu koju je uoči same sjednice dao glavni studentski predstavnik Mihovil Mioković. U jednom je trenutku na pitanje novinara o Borasovim afera, mrtvo ozbiljno upitao – ‘koje afere?’

mihovil mioković

Mihovil Mioković, glavni studentski predstavnik na Sveučilištu u Zagrebu
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Damir Boras ostaje na svojoj rektorskoj poziciji. Inicijativa za njegov opoziv neslavno je propala u prvim minutama današnje sjednice Senata. Rektor je zatražio javno glasanje o uvrštavanju točke o smjeni u dnevni red za što je na kraju glasalo tek 13 od prisutnih 68 senatora. Time je priča o sigurnih tridesetak glasova za Borasovu smjenu, zapravo, totalno pala u vodu.

‘Koje afere?’

Dale su to naslutiti i neke izjave koje su novinari dobili od senatora uoči same sjednice. Jedna od nevjerojatnijih bila je i ona Mihovila Miokovića, predsjednika sveučilišnog Studentskog zbora i glavnog studentskog predstavnika u Senatu. Istaknuo je kako se od današnje sjednice može očekivati kvalitetna rasprava, a onda krenuo u blagu apologiju rektora.

– Kao što sam više puta naglasio, kao studentski predstavnik nemam osobno ništa protiv rektora Borasa. Dokle god apsolutno svi potpisnici se ne usuglase sa svojim prijedlogom rektora, mi s tim ne idemo, rekao je Mioković.

Istaknuo je kako je posljednjih dana bio u kontaktu s rektorom Borasom, a na pitanje novinara što mu je poručio s obzirom na brojne afere, Mioković je, mrtvo ozbiljno, upitao “koje afere?”. Tad su mu novinari natuknuli skandal s prijavom za seksualno uznemiravanje na što je studentski predstavnik dao zaista nadrealan odgovor.

– Je li netko pravomoćno osuđen? Je li netko pravomoćno osuđen? Ja vas lijepo pitam je li netko pravomoćno osuđen?, ponavljao je na pitanja novinara o tome mora li, uistinu, netko biti pravomoćno osuđen da bi studentski predstavnici reagirali.

Ovom ćemo si prilikom dati za pravo podsjetiti glavnog studentskog predstavnika koje su to točno afere rektora Borasa u posljednjih nekoliko godina. Vidite, mi smo rad rektora detaljno pratili pa smo za one koji su zaboravni ili se samo moraju podsjetiti pripremili tekst u kojem smo sve njegove afere i skandale okupili na jednom mjestu.

Izdvojeni članak

Damir Boras ostaje rektor: Za uvrštavanje točke o opozivu glasalo tek 13 senatora

Ostali studentski predstavnici prošli pored novinara

Naposljetku se ipak kratko osvrnuo na slučaj profesora prijavljenog za seksualno uznemiravanje bivše studentice kojeg je rektor Boras, unatoč tome što je znao za prijavu, nagradio počasnom titulom professor emeritus.

– To je greška, to sam više puta rekao, i rektora i dekanice Vlahović Štetić. Dok nitko nije pravomoćno osuđen, mi ne idemo dalje, rekao je Mioković pa za ostale slučajeve seksualnog uznemiravanja na Akademiji dramske umjetnosti rekao kako će se i ti slučajevi pravno procesuirati.

Ostali studentski predstavnici samo su prošli pored novinara i oglušili se na naša pitanja. Podsjetimo, s njima smo razgovarali prije otprilike mjesec dana i tada su nam uglavnom neprecizno odgovarali da će glasati po svojoj savjesti. Da bi ušli u zgradu SC-a studentski predstavnici morali su proći pored svojih kolega koji su došli mirno protestirati noseći transparente na kojima su stajale poruke “šutnja nije zlato”, “čega se bojimo?” i “stop nasilju na Sveučilištu”.

studenti transparenti

Studenti s transparentima uoči današnje sjednice Senata
Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Čović pozorno pratio Barišića

Još je nekoliko članova Senata, uglavnom dekana zagrebačkih fakulteta, stalo pred kamere novinara. Neki su se dosta kritički osvrnuli na situaciju te istaknuli da je krajnje vrijeme da se raspravi o odgovornosti rektora Borasa za stanje u kojem se našlo zagrebačko sveučilište. Neki drugi, pak, potpuno su drugačijeg mišljenja pa su govorili da uvijek može bolje, no da je stanje na Sveučilištu zapravo – dobro.

Trenutak koji je plijenio pažnju bila je izjava dekana Hrvatskih studija Pave Barišića koju je pozorno, sa smiješkom stajavši pored novinara, i njegov donedavni suradnik Ante Čović. Barišić i Čović su, podsjetimo, glasili za notorni akademski tandem koji je sustavom znanosti drmao više od trideset godina. Raspadu njihovog suradničkog odnosa kumovalo je pitanje umirovljenja prorektora Čovića, kojem Barišić prema pisanju medija sprema izvanredni otkaz ugovora o radu.