Pretraga

Studentski zbor nudi 1.000 kn za izradu novog loga, studenti ih ismijavaju zbog iznosa

A- A+

Studentski zbor zagrebačkog sveučilišta traži novi vizualni identitet. Pozivaju sve zainteresirane da im pošalju svoje prijedloge novog logotipa Zbora, a autor odabranog osvojit će novčanu nagradu od 1.000 kuna. Nije prošlo dugo od objave, a studenti su ih već počeli ismijavati zbog, kako navode, premalog iznosa naknade.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

– Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu raspisao je natječaj za izradu novog vizualnog identiteta zbora. Tražimo dizajn koji će simbolizirati zbor, predstavljati zajedništvo, ali autorima dajemo potpunu slobodu u kreativnosti i kreaciji, stoji u objavi zagrebačkog Studentskog zbora.

Prijaviti se mogu svi, nagrada 1.000 kuna

Prijedlog logotipa može sadržavati kraticu SZZG, a studenti su, osim ideja zajedništva, mogu predstaviti i svoje verzije. Grafički prijedlog novog loga natjecatelji trebaju dostaviti u vektorskom obliku, u pozitivu i negativu, a paleta boja treba biti definirana u CMYK i RGB zapisu. Osim toga, treba pripremiti logotip u crnoj i u bijeloj boji.

Uz dostavljeni grafički prijedlog, natjecatelji su dužni dostaviti opis i obrazloženje svog rada. Valja obratiti pažnju na izgled predloženog loga jer, kako ističe Studentski zbor, ne smije sadržavati uvredljive poruke prema ičijim političkim, svjetonazorskim, spolnim, kulturnim, vjerskim i drugim opredjeljenjima.

Logotip će se koristiti na memorandumima, stranicama, brošurama i podsjetnicama Studentskog zbora te na ostalim tiskanim i elektroničkim materijalima. Po završetku natječaja, odabrani logo postaje vlasništvo Studentskog zbora koji zadržava pravo manjih izmjena, u suglasnosti s autorom. Rok za prijavu je 30. studenog, a radovi se dostavljaju u jednoj datoteci slanjem maila na [email protected] s naslovom poruke “Natječaj za logotip”. U elektroničkoj poruci potrebno je navesti ime i prezime, datum rođenja, kontakt mobitel, aktualan stupanj obrazovanja i naziv učilišta. Svaki natjecatelj može predati najviše dva cjelovita prijedloga, a autor odabranog logotipa osvojit će nagradu od 1.000 kuna.

Studenti ih ismijali zbog iznosa

Nije dugo prošlo od objave Zbora do prvih negativnih komentara. Većini takvih komentara, kojih doduše nije bilo puno, nazivnik je isti – ismijavaju studentske predstavnike zbog iznosa koji su ponudili kao novčanu nagradu dobitniku natječaja. Smatraju da je 1.000 kuna premalo.

– Taj iznos je smiješan za izradu jednog logotipa, ako barem želite profesionalno odrađeno, stoji u jednom komentaru.

– Cijena je smiješna. Imate cjenik HDD-a pa ste mogli pogledati kako se formiraju cijene za dizajn logotipa, napisala je druga komentatorica.

– Inače nisam facebook warrior, ali sad jednostavno moram reći – ovo je sramota. Nije bitu  tome da se stavi 10.000 kn, nego da se stavi normalna cijena jednog idejnog rješenja koja je prikladna, još k tome je rok tjedan dana. Ovo već spada u izrabljivanje i potplaćivanje, ne samo studenata, nego bilo koga tko radi logo, bio profesionalac ili ne, stoji u dijelu jednog od komentara.

Neki su se odlučili vizualnije našaliti pa su pripremili svoje ‘prijedloge’ logotipa. Tako je jedan komentator nakačio logo HDZ-a i naznačio kako je to prikladno za novi vizualni identitet, a neki su posprdno u nekoliko minuta išarali bijelu pozadinu i ustanovili da im Zbor treba dati pare.

‘Nije se rodio tko je narodu ugodio’

Nakon nekolicine negativnih komentara u raspravu se uključio i Mihovil Mioković, predsjednik Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta i odgovorio na kritike.

– Nije se rodio tko je narodu ugodio. Da smo stavili nagradu od 10.000 kn onda bi nas drugi prozivali kako se razbacujemo i peremo lovu. Ovo je neto iznos nagrade, bruto je blizu 2.000 kn. Uz to, oni koji ne razumiju da će, ukoliko pobjede, moći staviti u svoj portfolio kako su izradili logo za predstavničko tijelo studenata daleko najvećeg sveučilišta u Hrvatskoj i uz to dobiti prigodnu studentsku nagradu, ne trebaju se niti prijaviti na natječaj, stoji u dijelu njegovog komentara.

Osobno je, ističe, uvjeren da će se javiti brojni studenti i poslati odlične radove kojima će zasjeniti te, kako kaže, ‘profesionalce’, vjerojatno aludirajući na ove koji su se pobunili zbog navodno preniskog iznosa nagrade. Kako su ga studenti nastavili kritizirati, predsjednik Zbora objasnio je da je do utvrđivanja iznosa koji će dobiti pobjednik natječaja došlo tako što su pitali struku za mišljenje i dobili odgovor da je iznos od 1.000 kuna u redu.

– Sasvim je legitimno reći kako smatrate da je to preniska cijena za Vas. U tom slučaju, onda nećete ‘trošiti’ vrijeme na izradu logotipa za SZZG. Ne vidim problem u tome. Da smo htjeli logotip od firme koja se bavi izradom istih, tražili bi ponudu od 3 firme za logotip. Ovako smo dali priliku studentima da si zarade za džeparac i da imaju priliku pohvaliti se time da se SZZG promovira njihovim logom. Ovo je slobodno tržište i svatko zna svoju cijenu i odlučuje hoće li raditi ili ne. Ako smijem primijetiti, ljudi se označuju po objavi što znači da interes postoji i za tu, kako Vi kažete, podcijenjenu ponudu, istaknuo je Mioković.

Izdvojeni članak

U Zagrebu postavljeni šatori za studente, predsjednik Studentskog zbora otkrio nam čemu služe

Dizajnersko društvo predviđa četiri puta veću cifru

Odlučili smo pogledati predloženi cjenik Hrvatskog dizajnerskog društva i vidjeti koliko oni predviđaju da bi naručitelj trebao izdvojiti za uslugu izrade logotipa. Budući da Studentski zbor ulazi u vlasništvo odabranog loga, to znači da je isti naručen za doživotno korištenje, pa smo u skladu s tim i izračunali cijenu po formuli HDD-ovog cjenika.

Osim toga, uzeli smo u obzir preporuku sadržanu u dokumentu istog dizajnerskog društva da se logotipovi izrađeni za neprofitne svrhe, među koje spadaju i znanstveno-obrazovne, konačnu predloženu cijenu umanjili smo za pola. No, čak i s takvim izračunom dolazimo do predložene cifre od 4.253,03 kuna koje Hrvatsko dizajnersko društvo predlaže kao relevantnu cijenu za usluge izrade logotipa. Studentski je zbor, podsjetimo, ponudio 1.000 kuna neto, odnosno, kako su rekli, prije poreza, prireza i doprinosa, gotovo 2.000 kuna bruto.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap