Pretraga

U Zagrebu postavljeni šatori za studente, predsjednik Studentskog zbora otkrio nam čemu služe

A- A+

Sigurno ste vidjeli da je u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti osvanulo nekoliko šatora i sigurno se, kao i brojni drugi studenti, pitate zašto?

Foto: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Razgovarali smo s Mihovilom Miokovićem, predsjednikom Studentskog zbora zagrebačkog sveučilišta na čiju su inicijativu šatori i postavljeni.

Šatori će biti menza

Kaže nam da su šatore postavili jer brojni studenti na zapadu grada, u ovo doba pandemije, nemaju menzu.

– Na Tekstilno-tehnološkom fakultetu se trebala otvoriti menza i praktično je bila pripremljena, samo što nije počela s radom. Dan kada se menza trebala otvoriti, uprava TTF-a je donijela odluku o prebacivanju nastave na daljinu. Zbog toga, nitko nije mogao dolaziti u zgradu Fakulteta, pogotovo ne oni koji ne studiraju na TTF-u. Slična situacije je s Akademijom likovnih umjetnosti, koja unutar zgrade ima menzu, ali su oni donijeli odluku da njihovi studenti mogu ići u tu menzu, a drugi ne. Na FSB-u također ne puštaju nikoga osim FSB-ovaca, rekao nam je Mioković.

Kako nije bilo drugih mogućnosti, na inicijativu Studentskog zbora u priču su se uključili prorektorica za studente Ivana Čuković-Bagić i general-pukovnik Mate Pađen koji su isposlovali da vojska digne šatore.

Foto: Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu

Danas ili sutra počinje s radom

Do jučer su zapravo svi šatori bili postavljeni, a čekao se samo potpis ministra Banožića koji je, kako nam kaže Mioković, stigao.

– Trebali bi ići s radom danas, maksimalno sutra, uspostava hrane sada ovisi o SC-u, ali vjerujem da će najkasnije do sutra to biti. Razmišlja se da se takvi šatori postave još i na Medicinskom fakultetu, no još trenutno ne znamo sa sigurnošću. Trenutno je uprava Medicine sa SC-om u pregovorima, a što se tiče strane studenata, mi smo to podržali,

Šatori će funkcionirati kao klasična menza s blagajnom. Studenti koji imaju iksicu dobit će popust, ali moći će doći jesti i svi ostali koji će obroke, u tom slučaju, plaćati po tržišnoj cijeni. Sve je išlo na inicijativu Studentskog zbora, no bez pomoći institucija ne bi, kaže, mogli ništa napraviti.