Pretraga

Studentski život je kaotičan, ali ne mora biti: Evo par savjeta kako urediti životni ritam

A- A+

Kada ste u srednjoj školi, život je dosta jednostavan – budite se svaki dan otprilike u isto vrijeme, više-manje imate isti raspored svaki dan i otprilike uvijek idete u krevet u isto vrijeme. Zatim dođete na faks i odjednom, životni ritam više ne postoji.

Foto: Unsplash

Koliko god studentski život bio odličan zato što napokon imate slobodu raditi što god želite, toliko je i zastrašujući. Zaista, sada imate slobodu raditi što god želite. Kolači za doručak? Može. Pekara za ručak svaki dan? može. Čips za večeru uz pivu? Odlično. I tako se možda može uspjeti nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci, ali studiranje traje (barem) pet godina. Toliko se ne može.

Jako je teško kontrolirati se kada napokon imate mogućnost raditi što god poželite. Pogotovo onda kada se čini da ne radite ništa toliko pogrešno. Nije da se drogirate u slobodno vrijeme, već se samo ne hranite dovoljno zdravo i ne spavate dovoljno dugo. Ali, koliko god te stvari djelovale ‘nebitne’, ustvari su itekako bitne.

Ako nemate normalan životni ritam, teško da ćete imati dovoljno energije za preživjeti sve što morate preživjeti. Sva sreća, pa je studentski život baš ‘opušten’ i ‘bez imalo stresa’, pa si možete dopustiti preživljavanje na minimumu, a ne na maksimumu… Primjećujete li ironiju? Ukratko, morate se sabrati. Možda ne baš prvi ili drugi tjedan, ali već treći… Da.

Izdvojeni članak
tanjur iz menze

Nova jela u studentskoj menzi: Za doručak griz s čokoladnim mrvicama i pizza

Ono što je posebno izazovno u toj situaciji jest što je teško postaviti si neke ciljeve kojih se morate pridržavati, kada nemate ništa fiksno čega se zapravo morate pridržavati. Studentske obaveze su vrlo često čudno raspoređene ne samo kroz dan, već kroz tjedan – neke dane ćete imati 234 obaveza, ostale nula. A ipak, ritam je potrebno i tada održavati. Kako?

Buđenje uvijek u isto vrijeme

Ovo je vjerojatno najteža stvar koju ćete morati napraviti, ali morate se natjerati buditi uvijek u isto vrijeme. Velike su šanse da zbog rasporeda imate dane kada vam je prvo predavanje u osam ujutro, kao i dane kada vam je prvo predavanje u dva poslijepodne. Ne želimo vas natjerati da se budite uvijek u šest ujutro (mada ne bi ni to bilo loše), ali pokušavajte držati tu razliku što manjom.

Iako djeluje besmisleno buditi se svaki dan u osam ako nemate obaveze svaki dan dovoljno rano, tako ćete si uvelike olakšati da one dane kada imate obaveze tako rano, zapravo možete i biti sposobni odraditi ih. Na početku će biti teško, ali već nakon desetak dana (a i manje) ćete uspjeti preživjeti i tu situaciju. I vi iz budućnosti će vam biti zahvalan.

Tri obroka dnevno

Hrana je tu ne samo da bismo u njoj uživali, već da bismo i imali dovoljno energije za preživjeti sve što je potrebno izdržati. Ne postoje uzalud tri glavna obroka dnevno – doručak da vam da energije za krenuti, ručak da presiječete i večera da ne legnete u krevet gladni i s bolovima u trbuhu. I činit će vam se moguće da možete s manje od toga, ali zapravo ne možete.

Najveći će izazov biti svaki dan napraviti vremena u danu za doručak, ali upravo je to ono što je krucijalno. Dok ne pojedete doručak, vaš organizam se neće zapravo probuditi i nećete biti u punom pogonu. A trebate biti, stalno. Preskakanje ručka nije opcija, pogotovo onda kada idete do menze s društvom. Izostaviti večeru bi samo bilo pogrešno, tko želi u krevet razmišljajući samo o hrani?

Mali rituali kroz dan

Ovdje si možete uzeti veću slobodu, ali bitno je da si napravite neke male rituale. Bilo da je u pitanju zapisivanje misli na desetak minuta, razgovor s mamom od pola sata ili ponavljanje gradiva s predavanja (najmanje zanimljivo i najkorisnije). U svakom slučaju, ljudi vole rutinu i ponavljanje, pa i na ovaj način.

Tjelovježba

Da biste se zapravo uspjeli dobro naspavati, potrebno je da se kvalitetno i umorite. Studentski život je izazovan na svakoj razini, ali ponekad je ona psihička ipak izraženija. Zato se potrudite ispucati i višak energije kroz tjelovježbu, kako biste na kraju dana zaista mogli slatko zaspati i pripremiti se na sve što novi dan donosi.