Pretraga

Sveučilište bira ‘najbolji brk’: Žele podići svijest o bolestima koje pogađaju muškarce

A- A+

I ove se godine na Sveučilištu u Rijeci, u organizaciji studenata, obilježava globalni pokret Movember. To je pokret u sklopu kojega muškarci diljem svijeta posljednjih 17 godina u studenom odlažu svoje brijače i britvice kako bi do kraja mjeseca s ponosom pokazali svoj brk. Ne primarno i samo to, već se radi o pokretu koji za svrhu ima podizanje svijesti o bolestima koje primarno pogađaju mušku populaciju. Prije šest godina inicijativi su se priključili i riječki studenti.

Foto: Unsplash; Frank Marino

Dok se o karcinomu grlića maternice i papa-testu ili karcinomu dojke i mamografiji govori još od osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja, bolesti koje zahvaćaju pretežno mušku populaciju dugo su bile marginalizirane.

Movember u Rijeci

No, prije 17 godina muškarci su to odlučili promijeniti, a za svoj su mjesec, točnije, mjesec muškog zdravlja izabrali studeni. No shave November ili Movember vrlo brzo postao je simbol međunarodne inicijative podizanja svijesti o muškom zdravlju. Najviše se pažnje posvećuje karcinomima prostate i testisa te duševnim bolestima. Teži se upoznavanju što većeg broja ljudi s važnošću samopregledavanja, ali i preventivnih pregleda te odazivanja na screening. Kao i kod drugih zloćudnih bolesti, rano otkrivanje i liječenje dovodi do većih šansi za preživljavanje te manjim remećenjem kvalitete života.

– Na Sveučilištu u Rijeci želimo uključiti što veći broja studenata i djelatnika u Movember pa se tako i ove godine održava natjecanje ”Najbolji brk Sveučilišta” na koje se studenti prijavljuju slanjem fotografija na Facebook stranicu Movember na Sveučilištu u Rijeci, u sklopu kojeg se prošle godine po prvi puta birao i najbolji lažni, odnosno ženski brk, s čime želimo nastaviti i ove godine, ističu s riječkog sveučilišta.

Uobičajena je praksa, naglašavaju, i da se 12 najboljih brkova fotografira za kalendar čiji je cilj promicati misao vodilju projekta tokom cijele godine i time dodatno podignuti svijest i učvrstiti stavove o svemu navedenome.

Natjecanje za fotografiju

Uz najbolji brk, u sklopu Movembera u Rijeci nagrađivat će se i najkreativnija fotografija na temu ‘Tipično muški” gdje će cilj biti potvrditi ili opovrgnuti određeni stereotip vezan uz pripadnike muškog spola.

– Ukoliko pak želite obraniti titulu jačeg spola, to ćete moći učiniti u online natjecanju u sklekovima. Svim navedenim aktivnostima, pokušava se doprijeti do studenata i usaditi im navike za život koje bi im taj isti život jednog dana mogle spasiti. Razgovorom o ovim tema želi se stvoriti zdravo društvo u kojem će muškarci moći slobodno govoriti o svojem zdravlju i problemima te se na vrijeme obratiti stručnjacima.

Samim puštanjem brkova, navode sa Sveučilišta, nastoji se izraziti podrškama onima koji se s bolešću već bore čime se stvara široka mreža podrške i solidarnosti, ali i stvoriti cjelogodišnji podsjetnik na Movember i sve ono za što on stoji!

– Ovim putem, još jednom vas sve želimo pozvati na sudjelovanje, kako studente tako i sve djelatnike Sveučilišta u Rijeci. Pustite brk ili ga izradite, budite kreativni u fotonatječaju ili pokažite snagu i izdržljivost izvođenjem sklekova. Sudjelujte!