Pretraga

Sveučilište u Zagrebu pokreće poslijediplomski studij Intelektualno vlasništvo

A- A+

Zbog nedostatka kadrova specijaliziranih za područje intelektualnog vlasništva koji mogu u praksi uspješno rješavati probleme zaštite i iskorištavanja intelektualnih tvorevina Senat sveučilišta u Zagrebu još je 2014. godine donio odluku za osnivanje novog, poslijediplomskog specijalističkog studija koji će se izvoditi unutar Sveučilišta u Zagrebu. Upisi za akademsku godinu 2016./2017. su u tijeku.

Intelektualno vlasništvo, kako je naziv ovog jedinstvenog, poslijediplomskog specijalističkog studija kao temeljnu značajku navodi interdisciplinarnost, a unutar studija djelovat će nastavnički kadar iz različitih struka. U izvedbu programa studija bit će uključeni profesori s Pravnog fakulteta, Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta, Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Fakulteta elektronike i računarstva, Muzičke akademije, Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti, Arhitektonskog fakulteta te Studij dizajna.

Studij je namijenjen struci koja je vezana uz intelektualno vlasništvo

Studij traje jednu akademsku godinu, odnosno dva semestra u ukupnom opterećenju od 60 ECTS bodova, a obzirom na to da je za pretpostaviti kako će većina polaznika biti izvanredni studenti, nakon dva semestra studij završava izradom i obranom završnog, specijalističkog rada. 

Program cjelokupnog specijalističkog studija namijenjen je svim osobama čije su struke usko povezane uz područje intelektualnog vlasništva, a cilj mu je omogućiti stjecanje znanja koje je potrebno za uspješno rješavanje problema koji se tiču pravne zaštite i iskorištavanja intelektualnih tvorevina.

Četiri obvezna predmeta

Izdvojeni članak

Sveučilište u Osijeku dobiva novi studij

Studenti Intelektualnog vlasništva u prvom semestru slušaju četiri obvezna predmeta te između ponuđena tri seminara bira dva. Također, već u prvom semestru student u suradnji s mentorom predlaže i razrađuje temu svog specijalističkog rada. U drugom semestru student upisuje predmete s liste izbornih predmeta koji ukupno nose najmanje 16 ECTS bodova. 

Ono što treba napomenuti je činjenica da svi studenti koji prethodno nisu završili Pravni fakultet najprije moraju položiti pripremni predmet, odnosno ispit iz kolegija Temelji privatnog i procesnog prava koji se vodi kao razlikovni kolegij. 

Na studij se može upisati najviše trideset studenata, cijena cjelokupne školarine iznosi 40 tisuća, a nastava studija prilagođena je zaposlenim studentima te je planirana radnim danom u kasnijim satima ili vikendom. Sve dodatne informacije provjerite na stranicama ovog poslijediplomskog studija.