Pretraga

Tuga, jad i čemer: Na novoj ljestvici kvalitete sveučilišta, zagrebačko doživjelo potpuni fijasko

A- A+

QS World University Rankings, uz Times Higher Education, jedna je od najpriznatijih ljestvica koja svjetska sveučilišta rangira po kvaliteti. Ovih dana izdali su novu takvu, QS World University Rankings 2019. , na kojoj je vrlo slikovito prikazan pad kvalitete Sveučilišta u Zagrebu.

foto: Ivan Klindić|www.ivanklindic.info

Na još jednoj ljestvici kvalitete, onoj QS-a za 2019., Sveučilište u Zagrebu zabilježilo je dramatičan pad i nalazi se na zbirnoj poziciji, između 801. i 1000. mjesta. QS World University Rankings jedna je od priznatijih ljestvica ove vrste, a prilikom prošlog rangiranja zagrebačko je Sveučilište smještala na daleko višu poziciju, između 601. i 650. mjesta. To je bio mali napredak u odnosu na 2017. kada se Sveučilište u Zagrebu nalazilo na zbirnoj poziciji između 651. i 700. mjesta.

Da je riječ o zaista dramatičnom i zabrinjavajućem padu, možda najbolje uprizoruje sljedeći grafikon:

Screenshot: www.topuniversities.com

Screenshot: www.topuniversities.com

QS World University Rankings godišnja je publikacija u kojoj se svjetska sveučilišta posebnom prema kvaliteti. QS kratica je za Quacquarelli Symonds, britansku kompaniju specijaliziranu za obrazovanje, koja je do 2004. svjetska sveučilišta rangirala u suradnji s Times Higher Education (THE). Od 2010. godine QS samostalno rangira sveučilišta, a zadržao je metodologiju koja se koristila prilikom suradnje s THE, dok je THE uveo novu.

Prilikom rangiranja, QS u obzir uzima šest indikatora: ocjena akademskih stručnjaka u srodnim područjima (40%), omjer studenata i nastavnog osoblja (20%), citiranost po fakultetu (20%), reputacija zaposlenika (10%), omjer internacionalnih studenata (5%), omjer internacionalnog osoblja (5%).

Massachusetts Institute of Technology (MIT) prema ovim je indikatorima najkvalitetnije svjetsko sveučilište. Na drugom je mjestu Sveučilište u Stanfordu, a treći je Harvard. U deset najboljih pet je sveučilišta iz SAD-a, a četiri su iz Velike Britanije. Od britanskih, najbolje je Sveučilište u Oxfordu, a ono se našlo na petom mjestu.

Među sveučilištima u susjednim zemljama, najbolje je rangirano Sveučilište u Ljubljani, koje se nalazi na zbirnoj poziciji između 651. i 700. mjesta.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap