Pretraga

U Zagrebu je objavljen natječaj za stipendije samo za brucoše, doznali smo što je s onim za starije studente

A- A+

Prije točno dva tjedna Grad Zagreb raspisao je natječaj za stipendije učenicima i studentima, međutim prijave su otvorene samo za studente prve godine studija. To je zbunilo one starije, budući da bi se po pravilniku studentske stipendije trebale dodjeljivati i studentima viših godina studija. Natječaj za njih, odgovaraju nam iz Grada, izlazi idućeg tjedna.

Foto: Unsplash

Posljednjeg dana rujna Grad Zagreb objavio je natječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima prve godine studija i to u pet kategorija – temeljem socioekonomskog statusa, za učenike i studente koji se obrazuju za deficitarna zanimanja, za pripadnike romske nacionalne manjine, za učenike i studente s invaliditetom i za izvrsnost. Mjesečni iznos stipendije je 2.700 kuna neto za učenike i 3.800 kuna neto za studente.

Natječaj za studente viših godina idućeg tjedna

Mnogi studenti ostali su zbunjeni jer je natječaj koji je raspisan 30. rujna bio namijenjen samo studentima prve godine studija, brucošima, ne i onima na višim godinama, a pravilnici o stipendiranju predviđaju da se stipendiraju i stariji studenti. No, za panikom nema potrebe – za stipendiju Grada Zagreba moći će se natjecati i studenti viših godina.

– Natječaji u svim kategorijama stipendija za učenike i studente koji su prvi put upisali prvu godinu studija, objavljeni su 30. rujna  i otvoreni su do 31. listopada, dok će natječaji za studente ostalih godina studija biti objavljeni na web stranici Grada Zagreba sljedeći tjedan za: 120 stipendija studentima deficitarnih zanimanja, 60 stipendija studentima temeljem socioekonomskog statusa, 12 stipendija studentima pripadnika romske nacionalne manjine, 36 stipendija studentima s invaliditetom i 120 stipendija studentima za izvrsnost, što ukupno iznosi 348 stipendija studentima ostalih godina studija, odgovaraju na naš upit iz Grada Zagreba.

Navode dodatno i da će natječaji za studente viših godina biti otvoreni 30 dana od dana objave na web stranici Grada Zagreba, a iznosi stipendija su također 3.800 kuna neto.

Izdvojeni članak

Grad Zagreb raspisao je natječaj za 695 stipendija: Studentima 3.800, učenicima 2.700 kuna mjesečno

Za ovu godinu povećan broj stipendija

Kada se poviše navedenoj brojci priroda 695 stipendija koje se dodjeljuju učenicima i brucošima, ove će godine Grad Zagreb dodijeliti ukupno 1.043 stipendije, što je 296 stipendija više nego 2021./ 2022. školske, odnosno akademske godine, kada je dodijeljeno 166 učeničkih i 130 studentskih stipendija.

– Gradu Zagrebu važno je ojačati program stipendiranja u smjeru ranjivih skupina (učenici i studenti nižeg socijalnog statusa, učenici i studenti s invaliditetom te učenici i studenti pripadnici romske nacionalne manjine). Posebna pozornost obratila se stipendiranju deficitarnih zanimanja te se u deficitarnim zanimanjima, osim učenika trogodišnjih programa, stipendiraju i medicinske sestre/medicinski tehničari opće njege te studenti nastavničkih smjerova: matematika, fizika, kemija, informatika, biologija, kao i studenti studija: rehabilitacija, logopedija, rani i predškolski odgoj i obrazovanje, medicina i sestrinstvo). Listu deficitarnih zanimanja čine zanimanja koja nisu zastupljena na tržištu rada u onolikom broju u kojem je iskazana potražnja poslodavaca u odnosu na broj nezaposlenih osoba u protekloj godini i prethodnom razdoblju tekuće godine te su izrazito tražena na tržištu rada, poručuju iz Grada Zagreba.

Dodaju i da je godišnji planirani izdatak za stipendije je 40.000.000 kuna, ‘što program stipendiranja Grada Zagreba čini najizdašnijim programom stipendiranja u Republici Hrvatskoj’.