Pretraga

Unatoč jednoličnoj ponudi, studentski poslovi traženiji nego ikada

A- A+

Nezaposlenost je danas uistinu velik problem mladih, a ne zaobilazi ni same studente. Posao preko Studentskog servisa sve je teže pronaći, osobito uzevši u obzir činjenicu da je zainteresiranih mnogo, a većina poslova koji se nude vezani su uz ugostiteljstvo, promociju i teleprodaju.

Izdvojeni članak

Osječki Studentski servis: Sve više ugostiteljskih objekata traži studente

Prije samo nekoliko godina, svi studenti željni dodatne zarade i džeparca bez ikakvih problema mogli su pronaći posao preko Studentskog servisa. U ponudi je tada bila široka paleta zanimanja, tako da su studenti radili sve – od čišćenja, spremanja, dijeljenja letaka sve do uredskih poslova. Danas je ta ponuda znatno manja.

– Prije si preko servisa mogao pronaći posao u bilo kojem trenutku, a ponuda je bila stvarno široka. Radio sam kao berač šljiva, čistio lišće na lokalnom groblju, umetao letke u novine, prevodio u turističkim objektima i prošao zbilja puno toga. Sada po sestri vidim da je situacija drugačija, teško je pronaći ikakav posao osim teleprodaje i konobarenja, rekao nam je Zvonimir, bivši student Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku.

Zarada ponekad veća od djelatnika na ugovor o radu

Ipak, mnogi su sretni što i u ovim poslovima još uvijek traže studente jer je zarada na njima zbilja dobra, tako da zbog veće satnice nerijetko zarade veću plaću od osoba zaposlenih na ugovor o radu. 

– Iako mnogima ovaj posao ne odgovara, ja sam zaista zadovoljna. Trudim se svaki mjesec ‘uloviti’ što više nedjelja, blagdana i noćnih smjena jer je rad u to vrijeme odlično plaćen. Mjesečno često zaradim i veću plaću od redovitih zaposlenika, a radim samo pola njihovog radnog vremena, izjavila je Danijela, djelatnica jednog osječkog kontakt centra i studentica Građevinskog fakulteta u Osijeku.

S konobarenjem i hostesiranjem treba birati oprezno

Danijelino iskustvo zarađivanja dijeli i Marina, studentica Pravnog fakulteta u Osijeku, koja vikendima radi kao konobarica u narodnjačkom klubu, a preko tjedna hostesira u jednom osječkom trgovačkom centru. 

– Trenutno je zbilja teško doći do poslova bez ‘štele’, no onaj tko uspije – sretan je. Zarada je super, samo u ovim poslovima moraš biti oprezan, osobito ako si žensko i moraš paziti u kakvoj ‘birtiji’ se taj posao nudi. Trenutno sam zadovoljna odnosom gostiju i vlasnika, no prije par mjeseci imala sam iskustvo da su mi na razgovoru za posao rekli da moram dopustiti gostima da povremeno ‘prijeđu granicu’ ponašanja prema meni. Odmah sam otišla i svima rekla da izbjegavaju tog poslodavca ako je ikako moguće, izjavila je Marina.

2014. godina nadmašila prethodnicu po broju zaposlenih studenata

Rukovoditelj Studentskog servisa u Osijeku, Tihomir Milinović, ističe da je ponuda poslova dobra, no da je potrebno realno procijeniti zadovoljavaju li se svi studenti uvjete za određene poslove.

– Ponuda poslova danas veća je nego ikada, no činjenica je da se ne mogu svi uklopiti u zahtjeve poslodavaca, najčešće zbog obveza na fakultetu jer je kod odluke poslodavca koga će zaposliti presudna dostupnost studenta i mogućnost rada što više sati, neprekidno. Stoga su i najčešći poslovi studenata krajem tjedna, početkom vikenda, vikendom u kasnovečernjim, pa i noćnim satima.

O dobroj ponudi poslova dovoljno govori i sam podatak da je 2014. godine, preko Studentskog servisa, zaposleno znatno više studenata nego 2013. godine.

Tihomir Milinović, rukovoditelj Studentskog servisa u Osijeku

Milinović naglašava da najveći dio poslova zaista jest u ugostiteljskoj i teleprodajnoj branši, no da uz to ima i mnoštvo drugih poslova. Tako se studentima nudi i rad u trgovačkim centrima, poslovi čišćenja, turističkih animatora te sezonski aktualni, poput čišćenja snijega.

– Najviše poslova jest u branši ugostiteljstva i teleprodaje, no to je sjajan studentski posao u odnosu na doba moga studiranja, kada je sinonim studentskog posla bio težak fizički rad. Takav je slučaj sada svuda u svijetu, ne samo kod nas jer je razvoj tehnologije velik dio poslova prebacio ‘na liniju’l, izjavio je Milinović.

Iako nije lako doći do posla jer je zainteresiranih previše, a radnih mjesta premalo, svi koji su zaista posvećeni traženju istoga trebali bi redovito pratiti facebook stranicu Studentskog servisa u Osijeku. Ponekad samo treba biti brz i prijaviti se prvi, a obzirom na pohvalno brzo ažuriranje stranice i dobru interakciju sa studentima, to je najbolji način dolaska do dodatne zarade i prvih poslovnih odgovornosti.