Pretraga

Uz besplatno studiranje, Hrvati u Danskoj mogu ostvariti i 700 eura mjesečne stipendije

A- A+

Početkom veljače otvorio se natječaj za sve koji sljedeće akademske žele upisati fakultet na danskim sveučilištima. Besplatni studiji u Danskoj izazivaju veliki interes u Hrvatskoj pa je broj mladih koji iz Lijepe naše odlaze u tu nordijsku zemlju u stalnom porastu. Unatoč visokom standardu i velikim mjesečnim troškovima, za pokrivanje svih potreba studentskog života puno im pomaže i izuzetno visoka stipendija. Naime, svaki redovni student koji radi od 10 do 12 sati tjedno ostvaruje pravo na čak 700 eura mjesečno.

foto: Integral Educational Programs Croatia

Posljednjih nekoliko godina Danska se pokazala kao iznimno popularna zemlja za visoko obrazovanje. Studentima iz Europske unije studiranje je besplatno pa moraju pokrivati samo životne troškove.

S obzirom na to da je vrlo malo smještaja osigurano u studentskim domovima, čak 90 posto studenata živi u prilično skupim privatnim stanovima. Ali Danska je izuzetno socijalna država i aktivno pomaže mladima pa svaki redovni student koji radi 10 do 12 sati tjedno ostvaruje pravo na 700 eura mjesečne podrške.

Izdvojeni članak

Ništa nije trulo u državi Danskoj: Mjesečno 5.000 kuna mladima, 10.000 kuna nezaposlenima

U prošloj akademskoj godini u Dansku otišlo 20 hrvatskih studenata

– Nekoliko dana nakon početka prijava za Dansku, otkrili smo da su mnogim studentima potrebne važne informacije o tome kako se prijaviti jer sveučilišta svake godine mijenjaju i nadograđuju svoje zahtjeve, rekla nam je Lea Ban iz grupacije Integral Edukacijski Programi, koja se bavi edukacijom i savjetovanjem studenata za odabir najboljih inozemnih programa.

Prema podacima koje su dobili od njihovog Državnog ureda za statistiku, u akademskoj godini 2013./2014. u Danskoj je studiralo 17, dok je prošle godine u ovu najmanju nordijsku zemlju na fakultet otišlo 20 hrvatskih studenata.

S mjesečnom stipendijom može se pokriti većina životnih troškova

Procjenjuje se kako je uz besplatni studij za životne troškove potrebno izdvojiti oko 750 eura u svim gradovima osim u Kopenhagenu, gdje je zbog cijene smještaja i javnog prijevoza potrebno do 1000 eura mjesečno.

– Izvan Kopenhagena smještaj se plaća do 400 eura, a u najmanjim gradovima cijena se može spustiti i do 250 eura, pogotovo ako se dijeli s cimerima. Domovi postoje, no u njima je vrlo malo mjesta i oko 90 posto studenata živi u privatnom smještaju, kaže Lea Ban.

Kako bi dodatno približili mogućnosti studiranja grupacija Integral je za hrvatske maturante i studente u petak organizirala otvorena vrata. S obzirom na to da se pravila i uvjeti za upise na danske fakultete mijenjaju iz godine u godinu, kroz edukaciju i osobne savjetnike pomažu mladima da ostvare sva moguća prava pri odlasku u inozemstvo.

Izdvojeni članak

Hrvatskim studentima otvorena prilika za belgijske stipendije od čak 7.500 eura

Prosječna satnica za studente je između 9 i 15 eura

– Statistika pokazuje da je u prošloj godini broj hrvatskih studenata koji ispunjavaju uvjete za državnu pomoć porastao. Međutim, još uvijek ima Hrvata koji studiraju u Danskoj, a nisu upoznati s ovim mogućnostima. Uvjeti za mjesečnu stipendiju su da ste EU građanin i to da radite maksimalno 10 do 12 sati tjedno, ovisi o općini. Ako se prekorači satnica od 10 ili 12 sati tjedno stipendija se gubi, objašnjava Ban.

Ističe kako svako sveučilište ima osobu unutar fakultetske administracije koja pomaže studentima prijaviti se na tu stipendiju, tako da postoji papirologija koja nije jednostavna, ali i pomoć obrazovnih institucija.

– Jedinu prepreku koju vidimo ovdje za hrvatske studente je ta da većina tamošnjih poslodavaca traži poznavanje danskog jezika na barem Intermediate razini iako velika većina Danaca savršeno govori engleski jezik. Zato savjetujemo da se danski počne učiti i prije odlaska na studij, iako će na svakom fakultetu biti omogućeno besplatno učenje jezika, preporučuje Lea Ban iz tvrtke Integral te otkriva kako je prosječna satnica na studentskim poslovima između 9 i 15 eura.

Uz besplatno studiranje, Hrvati u Danskoj mogu ostvariti i 700 eura mjesečne stipendije
Share via
Copy link
Powered by Social Snap