Pretraga

Velika promjena za studente stručnih studija: Dobivaju nove titule nakon završetka faksa

A- A+

Prvostupnici i magistri nakon stručnih studija, sveučilišni prvostupnici i sveučilišni magistri nakon sveučilišnih studija. Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je prijedloge studentske inicijative 300=300 i u novoj će verziji zakona ujednačiti akademske i stručne naziva koje studenti dobivaju nakon što završe faks. Ovim se, kazala nam je Dijana Radovniković, jedna od predvodnica inicijative, ‘ispravlja višegodišnja diskriminacija’ koju su doživljavali studenti stručnih studija.

studentice

Foto: Unsplash

Iako je savjetovanja o Fuchsovom zakonu završilo tek prije dva tjedna, Ministarstvo znanosti i obrazovanja već je objavilo izvješće s odgovorima na ukupno 2.388 pristiglih komentara. Studenti stručnih studija nedvojbeno imaju što slaviti jer je njihov prijedlog o akademskim i stručnim titulama ministar – prihvatio.

Prvostupnici i magistri

Konkretno, studenti stručnih studija okupljeni pod inicijativom 300=300 tražili su od ministra Fuchsa da se u zakonskom nacrtu promijene titule koje dobiju nakon završetka preddiplomskih i diplomskih stručnih studija. Nakon preddiplomskih, predložili su naziv bacc. uz naznaku struke, a nakon diplomskih mag. uz naznaku struke. Tako bi studenti stručnih studija nakon tri ili pet godina završenog studija postajali prvostupnici i magistri. Studenti sveučilišnih studija, stajalo je u istom prijedlogu, nosili bi titule univ. bacc. i univ. mag. uz naznaku struke, što odgovara titulama sveučilišnih prvostupnika i sveučilišnih magistara.

U javnoj raspravi stotine studenata stručnih studija ostavilo je komentar s takvim prijedlogom, a njihov rad, trud i zalaganje za uređenje sustava, barem u tom aspektu, urodilo je plodom. Prema izvješću o provedenom javnom savjetovanju Ministarstvo znanosti i obrazovanja na čelu s Radovanom Fuchsom najavilo je da će u predfinalni zakonski nacrt koji će ići u saborsku proceduru unijeti izmjene po pitanju akademskih i stručnih naziva, odnosno članaka 74. i 113.

Izdvojeni članak
dijana radovniković 300 je 300

Dok se neki ulizuju rektoru, Dijana se borila za prava studenata stručnih studija i u tome baš rasturila

‘Pokazali smo da se može’

O svemu smo danas nakratko porazgovarali i s Dijanom Radovniković, splitskom studenticom koja je kroz posljednje dvije godine postala, takoreći, zaštitno lice borbe za prava studenata stručnih studija i jedna od predvodnica inicijative 300=300. Ona nam odmah kaže kako su studenti stručnih studija iznimno sretni i ponosni ovakvim razvojem događaja.

– Mislim da je najbitnije u svemu ovome to što smo pokazali mladim ljudima u Hrvatskoj da se stvari mogu promijeniti, da ništa nije uklesano u kamen i da ukoliko se skupi dovoljno ljudi koji imaju želju, volju i znanje, da se sve može promijeniti, samo se trebamo boriti i onda ovakav rezultat neće izostati. Jako smo ponosni na sve kolege koji su sudjelovali u ovome, koji su, makar jednim komentarom na javnom savjetovanju dali svoj doprinos. Hvala i Ministarstvu koje se pokazalo kao razumno i hrabro kad su ispravili ovu višegodišnju diskriminaciju,

Studenti stručnih studija konačno se, dodaje Radovniković, mogu malo opustiti. Iz inicijative se, kažu, nadaju da će i druge zakonske izmjene biti na ovome tragu.

– Pokazali smo da se može, zaključuje naša sugovornica.


ANALIZIRAT ĆEMO CIJELO IZVJEŠĆE

MZO je, kako smo napomenuli na početku teksta, objavio izvješće o ukupno 2.388 komentara u javnom savjetovanju o nacrtu Zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti. Narednih dana na srednja.hr objavit ćemo analizu svih prihvaćenih i najavljenih izmjena, kao i onih primjedbi koje su vladajući odlučili ne uključiti u predfinalnu verziju zakonskog nacrta, odnosno onu koju će pustiti u saborsku proceduru.