Pretraga

Vlada i Ministarstvo ponovno izigrali studente: Još jedna akademska godina kreće bez Zakona o studentskom radu

A- A+

Punih godinu i deset mjeseci studenti, a pogotovo izvanredni, iščekuju svoj prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Godišnje zarade preko milijardu kuna, ali područje studentskog rada i dalje je regulirano pravilnikom iz 1996. Zakon o obavljanju studentskih poslova konačno bi uveo red u to područje, regulirao bi minimalnu satnicu, a izvanrednim studentima omogućio rad putem studentskog ugovora. Sljedeći tjedan kreće nova akademska godina, još jedna bez Zakona o obavljanju studentskih poslova, iako je studentima obećan prije punih godinu i deset mjeseci.

Foto: Srednja.hr

U siječnju 2017. Vlada Andreja Plenkovića prvi je puta obećala donijeti zakon koji bi trebao uređivati područje studentskog rada. Mjesec dana kasnije jedan je student pokrenuo peticiju koja je tražila da se pravo rada putem studentskog ugovora omogući i izvanrednim studentima. U ožujku 2017. Vlada je imenovala Radnu skupinu za izradu nacrta prvog Zakona o obavljanju studentskih poslova. Nacrt je na javnu raspravu trebao biti stavljen 30. lipnja. Zbog aljkavosti u gotovo svim koracima procesa taj je rok premašen pa je javna rasprava konačno krenula tek 9. studenog 2017. Ambiciozno je kao rok stupanja Zakona na snagu u Nacrtu prijedloga Zakona postavljen 1. siječnja 2018.

To se, naravno, nije dogodilo, a  prijedlog Zakona Vlada je usvojila tek svibnju 2018. Nekoliko dana kasnije to su učinili i saborski Odbor za zakonodavstvo te Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu. Prvo čitanje prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova odvilo se u Saboru prije ljetne pauze, 19. lipnja.

Minimalna satnica trebala bi iznositi 21,49 kn

Ako se prijedlog usvoji u postojećem obliku, prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova unijet će brojne izmjene u studentski rad. Minimalna satnica bit će ujednačena na državnoj razini, a izračunavat će se tako izračunavati tako da se iznos minimalne bruto plaće u Republici Hrvatskoj sukladno posebnom propisu podijeli sa 160. Minimalna bruto plaća za 2018. iznosi 3.439,80 kn, što bi značilo da će minimalna studentska satnica, ako se Zakon usvoji ove godine, za 2018. iznositi 21,49 kn.
Prijedlog Zakona o obavljanju studentskih poslova predlaže i omogućavanje studentskog rada izvanrednim studentima koji nisu u radnom odnosu, a posredstvo pri zapošljavanju moći će obavljati i visoka učilišta.

Prava studenata bit će zaštićenija – poslodavac će morati isplatiti naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga, studenti će i zakonski imati pravo na uvećanje naknade za 50% za noćno obavljanje posla, obavljanje posla blagdanom i nedjeljom. Konačno, ako se prijedlog Zakona usvoji u postojećem obliku, on bi mogao povoljno utjecati na ilegalne radnje poput prodaje i kupnje studentskih ugovora, budući da se ovlasti inspektora rada proširuju i na studentski rad.

U Saboru ne znaju kada će se održati drugo čitanje prijedloga Zakona, a Vlada ne odgovara na upite

Izdvojeni članak

Student Prava pokrenuo peticiju radi Zakona o obavljanju studentskih poslova: Ima vrlo konkretan zahtjev

Zastupnici su se u saborske klupe vratili, ali je već sada izvjesno da Zakon o obavljanju studentskih poslova neće stupiti na snagu sljedećeg tjedna. U Sabor smo poslali službeni upit s pitanjima kada će se ondje održati drugo čitanje prijedloga, kao i kada će se glasati o usvajanju Zakona. U puno rečenica nije nam rečeno ništa konkretno.

– Za sada nemamo informaciju kada će drugo čitanje prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova biti na dnevnom redu sjednice Sabora. Naime, na 8. sjednici Sabora 29. lipnja 2018. donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova, prvo čitanje, P.Z. br. 348, a sve primjedbe, prijedlozi i mišljenja upućuju se predlagatelju, u ovom slučaju Vladi RH/resornom Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Predlagatelj treba pripremiti Konačni prijedlog zakona i tada će biti vraćen u saborsku proceduru. Možemo Vam sugerirati da se obratite resornom ministarstvu koje bi trebalo imati precizniju informaciju o predmetnom prijedlogu zakona. U međuvremenu, na našim web stranicama možete pratiti plan redoslijeda rasprava za sljedeće razdoblje (za sada je objavljen plan od 19. do 21. rujna 2018.) iz čega će biti vidljivo kada će ova točka dnevnog reda biti uvrštena među rasprave. Naravno, nakon provedene rasprave o točci će se glasovati, poručila nam je saborska služba za odnose s javnošću.

Poslušali smo ih i obratili se i nadležnom Ministarstvu znanosti i obrazovanja, gdje nam je rečeno kako su konačan prijedlog poslali u Vladu.

– Nacrt konačnog prijedloga Zakona o obavljanju studentskih poslova upućen je u proceduru Vlade RH na mišljenje nadležnim tijelima prije nego što se uvrsti na dnevni red sjednice Vlade RH, izvjestili su nas iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dakle, sada znamo da se konačni prijedlog Zakona nalazi u nekoj od ladica Banskih dvora pa je sljedeća adresa na kojoj smo pokušali doznati kada će Vlada raspravljati o konačnom prijedlogu Zakona, bila adresa ureda za odnose s javnošću Vlade RH. Tjedan dana i požurnicu kasnije nije nam ništa odgovoreno. Telefonski nam tek kažu da su zaprimili naš e-mail i da je u procesu obrade.

HSZ: Postojale su naznake da će Zakon biti usvojen do nadolazeće akademske godine

Izdvojeni članak

Studenti bi uskoro mogli doći na svoje: Dva saborska Odbora usvojila prijedlog Zakona o studentskom radu

Hrvatski studentski zbor već je upozoravao na tromost donošenja ovog Zakona, pokrenuvši kampanju #namajebitan, kojoj je cilj bio potaknuti vladajuće na što skorije usvajanje prvog zakona koji će uređivati područje studentskog rada. Ipak, nakon te inicijative na društvenim mrežama stvari se s mrtve toče nisu previše pomeknule. Kako nam danas kaže predsjednik HSZ-a, Stjepan Ćurčić, informacije o tome kada će Zakon u drugo čitanje u Saboru nema ni on.

– Nakon kampanje #namajebitan Zakon o obavljanju studentskih poslova upućen je na prvo čitanje u Sabor i tada je sve stalo. Neformalne informacije kojima smo raspolagali davale su naznake kako će prijedloga Zakona u drugo čitanje nakon ljetne stanke te stupiti na snagu s prvim danima nove akademske godine. Na dnevnoj bazi zaprimamo velik broj upita kolegica i kolega studenata kojima bi stupanje na snagu Zakona o obavljanju studentskih poslova omogućavalo pravo na rad. Odgovor je svima isti, nemamo novih informacija i ne znamo kad će Zakon u drugo čitanje, kaže nam Ćurčić.

Dodaje, HSZ koristi sve svoje resurse kako bi se proces ubrzao, ali za sada konkretnih odgovora – nema.

– Za vikend nas očekuje sjednica Hrvatskog studentskog zbora kada ćemo donijeti konačnu odluku o novoj kampanji. Čim budemo imali informacije podijelit ćemo ih na društvenim mrežama, ali i kroz medije, poručuje Ćurčić.

Nemar za studente vladajući već pokazali odugovlačenjem donošenja Zakona o HKO-u

Izdvojeni članak

‘Pokažite nam koliko smo vam bitni’: Hrvatski studenti pokrenuli kampanju zbog nedonošenja Zakona o njihovu radu

Predsjednica Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola RH Dora Miketek, situaciju s ovim Zakonom usporedila je sa sporošću donošenja Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

– Možemo se ukratko prisjetiti kronologije i potrebnog vremenskog perioda za potpuni dovršetak i pozitivni ishod priče o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, odnosno Zakona o istom, za kojeg je trebalo više godina, kada je kao i u ovoj situaciji uslijedila duža pauza prije drugog čitanja i konačnog izglasavanja u Saboru, kaže Miketek.

Ističe kako je Zakon o obavljanju studentskih poslova neophodan s ciljem zaštite studenata i studentskog standarda te uređenja odnosa na relaciji student – poslodavac i obratno te kaže kako saznanja Vijeća studenata o terminu donošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova ne nadilaze javno dostupne informacije.

– Ovim putem šaljemo apel nadležnim institucijama za promptnim donošenjem predmetnog Zakona i ističemo važnost uređenja pitanja studentskog rada u ime više od 45.000 studenata koje predstavljamo, poručuje Miketek.

Dodaje Vijeće studenata kontinuirano ističe probleme s kojima se studentska populacija susreće i zagovara promijene smjeru sveopće dobrobiti studenata i ukupne akademske zajednice.

– Nedostatna regulacija studenata uključenih u tržište rada kroz obavljanje poslova ili stručnu praksu nije problem od jučer, već se s njim susrećemo kroz dulje vremensko razdoblje. I dok je šira javnost tek nedavno klasificirala ovo pitanje krucijalnim, studenti koji obavljaju studentske poslove su itekako s njime upoznati. Duženjem procesa donošenja pozitivnih promjena novim Zakonom ne samo da će se narušiti dugo potrebno podizanje studentskog standarda već će se sasvim sigurno negativno utjecati na brojnost i platni promet posredovanja za obavljanje studentskih poslova, zaključuje Miketek.

HSS pozvao ministricu Divjak da se počne baviti studentskom populacijom

Izdvojeni članak

Studenti i Zakon o njihovu radu zadnja rupa na svirali: Pisali Plenkoviću i Divjak, a dobili odgovor koji je ‘uvreda zdravom razumu’

Jučer su se oko problema nedonošenja Zakona o obavljanju studentskih poslova oglasili čak i iz oporbenog HSS-a. Ministricu Blaženku Divjak pozvali su da se počne baviti studentskom populacijom. Kažu, znaju da je zauzeta PR-om oko reforme obrazovanja u osnovnim školama, no brojni su problemi i u sustavu visokog obrazovanja, a jedan od većih je tromost donošenja spomenutog zakona.

– O tom Zakonu govori se više od godinu dana, a postojeći pravilnik je zastario. Potrebno je ustanoviti tko usporava proces donošenja Zakona, jer se veliki dio i redovnih i izvanrednih studenata financira iz vlastitih sredstava koja ostvaruju studentskim poslovima. Osim toga, definiranje minimalne satnice koja se mora povećati s obzirom na opća poskupljenja školovanja i studentskoga života najvažniji je segment toga Zakona. Važno je i definirati rok isplate, jer mnogi poslodavci to zlorabe pa student dobiju zarađeni novac i po nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije. U ovom trenutku najvažnije je utvrditi zašto ovaj Zakon nije ušao u proceduru detaljnoga raspravljanja u Hrvatskomu saboru, a naposljetku i konačno, zašto se o njemu još nije glasalo. Nova akademska godina uskoro počinje, a studenti su i dalje u lošem položaju po tom pitanju, ističe predsjednik Sveučilišne organizacije HSS-a Vlatko Smiljanić.

Punih godinu i deset mjeseci studenti iščekuju svoj prvi Zakon o obavljanju studentskih poslova. I dok vladajuća garnitura njegov nacrt drži u nekoj ladici Banskih dvora, studentima se nude poslovi za satnice koje vrijeđaju zdravi razum, a dio poslodavaca odbit će im na vrijeme isplatiti novac jer ozbiljne sankcije za to ne postoje. Trgovanje studentskim ugovorima i dalje cvjeta, a punih godinu i deset mjeseci od obećanja izvanredni studenti nisu dobili pravo na rad putem studentskog ugovora.