Pretraga

Vodeći američki podatkovni stručnjaci obrazovat će naše studente: Algebra krenula surađivati s prestižnim MIT-om

A- A+

Visoko učilište Algebra pridružilo se MITx MicroMasters programu kroz suradnju s prestižnim MIT-om. Studenti koji završe diplomski studij podatkovne znanosti po integriranom programu dobit će, osim diplome Visokog učilišta Algebra, i MIT-ov certifikat o završenom MITx MicroMasters programu statistike i podatkovne znanosti. Međutim, i američki studenti koji završe MITx sada mogu bez polaganja razredbenih ispita upisati diplomski na Algebri.

MIT | foto: Algebra

MIT (Massachusetts Institute of Technology) i Visoko učilište Algebra sklopili su suradnju oko priznavanja uspješno završenog MITx MicroMasters programa, u sklopu kojeg će studenti Visokog učilišta Algebra, već od iduće akademske godine, imati priliku dio nastave pohađati po hibridnom modelu koji će uključivati kolegije iz MITx MicroMasters programa statistike i podatkovne znanosti. Studenti koji će ove godine upisivati diplomski studij podatkovne znanosti, najavljuju s Algebre, moći će birati između uobičajene izvedbe studija u organizaciji Visokog učilišta Algebra ili hibridne varijante koja uključuje pet MITx on-line kolegija kao i stjecanje MIT certifikata.

Algebra će također priznavati certifikat završenim MITx polaznicima programa iz statistike i podatkovne znanosti te im omogućiti direktni upis na diplomski studij podatkovne znanosti u Hrvatskoj, uz oslobođenje polaganja ispita na onim kolegijima koji su usklađeni s MITx MicroMasters programom. Na taj način Visoko učilište Algebra doprinosi atraktivnosti studiranja u Hrvatskoj te privlačenju većeg broja stranih studenata.

Izdvojeni članak

Od jeseni kreću dva nova IT smjera diplomskog studija na Visokom učilištu Algebra

Program diplomskog studija podatkovne znanosti na Visokom učilištu Algebra u ovoj novoj, integriranoj opciji izvedbe uključuje obavezne i izborne sadržaje programa „Statistics and Data Science“ i objedinjuje teme iz područja vjerojatnosti, statistike, strojnog učenja (ML, Machine Learning) i analize podataka te praktičnog i nadziranog završnog ispita.

Znanja koja pruža MITx MicroMasters nastavni program iz podatkovne znanosti, navode s Algebre, odlično se uklapaju u njihov program diplomskog studija podatkovne znanosti, čiji je cilj stvoriti kompetentne podatkovne znanstvenike sa širokim poznavanjem računalnih metoda, statistike i sa specifičnim razumijevanjem društvene problematike koja im omogućava napredne analize podataka iz kojih se mogu izvući zaključci o trendovima i događanjima u stvarnom svijetu. S obzirom da stručnjaci za podatkovnu znanost dolaze iz raznih područja prethodnog obrazovanja i iskustva, jedini uvjet za upis programa je želja za specijalizacijom u naprednoj podatkovnoj analitici.

Dobra stvar i za američke studente

Tracy Tan, direktorica programa MicroMasters na Massachusetts Institute of Technology kaže kako su MicroMasters kolegije iz statistike i podatkovne znanosti, koji će od iduće akademske godine biti ugrađeni u Algebrin diplomski studij, razvili MITx i MIT Institute for Data, Systems and Society (IDSS).

– Kolegiji multidisciplinarno pristupaju konceptu razumijevanja metoda i alata koji se koriste u podatkovnoj znanosti te uključuju praktične primjene u analizi podataka i strojnom učenju. Osim što će Algebrini studenti dobiti mogućnost stjecanja znanja po MIT standardima, ovom suradnjom se otvara i prostor studentima MITx MicroMasters programa iz svih dijelova svijeta da po uspješno završenim MITx programima mogu nastaviti svoje obrazovanje kroz diplomski studij na Algebri u Hrvatskoj, temeljem priznavanja prethodno stečenih ishoda učenja, potvrdila je Tan ovo što navode iz Algebre.

Dekan: Pratimo svjetske trendove

Docent Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra, kaže pak da nova suradnja MIT-a i Algebre, ovog puta na provedbi diplomskog studija podatkovne znanosti, donosi značajne novosti za buduće studente.

– Osim što diplomski studij pojačavamo predavanjima i vježbama koje izvode eminentni nastavnici s MIT katedri za računarstvo, ekonomiju i matematiku, studentima širom otvaramo vrata globalne zajednice kroz doživotno članstvo u on-line MIT Alumni zajednici, pretplate na znanstvene baze i digitalno izdanje ‘MIT Technology Review’. Izuzetno nas veseli proširena suradnja s vrhunskom institucijom s područja znanosti i tehnologije kakva je MIT jer ona dokazuje usklađenost studijskog programa podatkovne znanosti sa svjetskim trendovima i aktualnim znanjima na tom području“, izjavio je docent Balković.

Izdvojeni članak
ekonomski fakultet

‘Naš fakultet izvodi kolegij kakav ima tek nekoliko prestižnih svjetskih sveučilišta poput MIT-a’

Više informacija o integriranom diplomskom studiju podatkovne znanosti u izvedbi MIT-a i Visokog učilišta Algebra nalazi se na https://www.algebra.hr/visoko-uciliste/studij/diplomski-studij/podatkovni-smjer/data-science-and-mitx/