Pretraga

Zaboravite na masnu hranu u menzi: Ovaj grad uvodi jela s malo ili gotovo ništa masnoća

A- A+

I dok su studentske menze poznate po masnoj i vrlo često nezdravoj hrani, čini se da bi se to uskoro moglo promijeniti. Tako su najavili u riječkom Studentskom centru da će hranu u svojim menzama ubuduće pripremati konvektomatima – posebnim suvremenim pećnicama za ugostiteljstvo.

Foto: Tea Ovničević|srednja,hr

Na stranicama Svjetionika (portal Studentskog centra Rijeka) je tako objavljeno da će se u riječkim menzama uskoro moći pronaći jela koja su pripremljena s jako malo ili gotovo bez masnoća. Ono što to omogućuje su konvektomati – noviji kuhinjski uređaji čija popularnost raste u ugostiteljskom svijetu. Svi veći restorani Centra imaju ovakve pećnice, a one rade na tri načina: konvekcijski, parni i kombinirani.

– Priprema hrane u konvektomatima smatra se zdravom i manje kaloričnom, te je i kvaliteta zadovoljavajuća. Cilj nam je koliko je to moguće staviti u svoju ponudu hranu koja se ne priprema u dubokom ulju odnosno fritezama. Svi naši korisnici na vrijeme će biti obaviješteni da li su se namirnice pripremile na taj način, rekao je za Svjetionik ravnatelj SCRI mr. sig. Dinko jurjević.

U tijeku su probe razne hrane koja se može pripremati u konvektomatima, a te probe se organiziraju u Bistrou Pravri – menzi Pravnog fakulteta. Upravo je to referentni ‘centar’ za probna jela.

Izdvojeni članak

Nova pogodnost u menzama velikog studentskog grada: Ručak možete platiti – satom

– Budući da se konzumacija pržene hrane povezuje s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti i pretilosti odlučili smo pojedinu hranu koja se do sada pripremala prženjem u fritezama pripremati na drukčiji način, tj. bez dodatnog ulja ili uz dodatak minimalnih količina ulja. Na taj način želimo dati svoj doprinos i potaknuti naše korisnike da konzumiraju hranu koja je sa zdravstvenog gledišta prihvatljivija, izjavila je i rukovoditeljica Odjela za internu reviziju i kontrolu i HACCP pri SCRI koja koordinira probe jela, Anita Mavrinac Klarić.