Pretraga

Zagrebački faks plaća studente koji će provjeravati COVID potvrde: ‘Zar vas nije bar malo sram?’

A- A+

Na predavanju Pravnog fakulteta na kojemu će biti više od 100 studenata mogu biti samo oni koji imaju COVID potvrdu ili liječničku potvrdu o cijepljenju, liječničku potvrdu da su preboljeli bolest unazad devet mjeseci, nalaza pozitivnog PCR testa unazad 11 dana do devet mjeseci ili negativan test ne stariji od 72 sata. Zbog toga fakultet zapošljava studente koji će prije predavanja provjeravati COVID potvrde, ali naknadnom za obavljanje tog posla nisu svi zadovoljni.

rektorat sveučilište u zagrebu

Foto: Ivan Božić | srednja.hr

Dio fakulteta, pogotovo onih s većim brojem studenata po generaciji, za pohađanje predavanja u većim grupama traži na uvid COVID potvrdu, negativan test ili dokaz o preboljenju koronavirusa. Naime, prema uputama HZJZ-a, kada među studentima nije moguće osigurati razmak od 1,5 metra, nastava se organizira tako da osobe koje su cijepljene i koje su preboljele bolest unazad devet mjeseci sjede bliže jedne drugima kako bi se ostavilo više mjesta, odnosno najmanje 1,5 m razmaka između onih koji nisu cijepljeni.

Kada je riječ o Pravnom fakultetu u Zagrebu, kako smo nedavno pisali, na predavanjutog faksa na kojemu će biti više od 100 studenata mogu biti samo oni koji imaju COVID potvrdu ili liječničku potvrdu o cijepljenju, liječničku potvrdu da su preboljeli bolest unazad devet mjeseci, nalaza pozitivnog PCR testa unazad 11 dana do devet mjeseci ili negativan test ne stariji od 72 sata.

Za pola sata provjeravanja potvrda – 25 kuna

Studentski zbor tog fakulteta ovih je dana na Facebooku objavio oglas u kojem traže studente koji će kolegama prije predavanja provjeravati potvrde.

– Vjerojatno ste primjetili da Vas na ulazu na predavanja dočekuju kolege koji traže da im pokažete COVID potvrdu, negativan test ili potvrdu o preboljenju bolesti. Razlog tome je što je Studentski zbor u dogovoru s upravom fakulteta pronalazio studente koji su na taj način povremeno pomagali u normalnom funkcioniranju nastave. Ovim vas putem pozivamo da se i vi uključite pa da na taj način nešto i zaradite, jer fakultet plaća 25 kn po obavljenom terminu, stoji u oglasu Zbora.

Dalje je naglašeno kako se posebno traže studenti koji aktivno dolaze na predavanja jer bi njima bilo najlakše obavljati taj posao, a poželnji je i da student preuzme neki termin na dulje vrijeme. Riječ je o sljedećim terminima:

Reakcije na oglas baš i nisu pozitivne

Reakcije studenata na ovaj oglas baš i nisu bile pozitivne – ‘fuj’, ‘netko na faksu je uzeo srcu divide et impera’, i ‘COVID žandari’ – pišu studenti u komentarima. Iako je riječ o poslu u kojem studenti mogu zaraditi 25 kuna za pola sata rada, dakle 50 kuna po satu, jedna studentica smatra da je ta naknada sramotna.

– Zar vas nije bar malo sram? Minimalna satnica je 26.56 kn od 1. siječnja 2021. Opis posla je otprilike sveden na 1h radnog vremena u danu i na različitim lokacijama s čime ne postoji nikakva naknada za prijevoz, napisala je studentica.

U nastaku komentara ista studentica dovodi u pitanje i etičnosti opisanog posla, sve zbog tajnosti medicineks dokumentacije opisane u Zakonu o zaštiti prava pacijenata.