Pretraga

Na predavanje samo s COVID potvrdom ili negativnim testom, ali na seminare mogu svi

A- A+

Studenti prava u Zagrebu na predavanja uživo mogu samo s COVID potvrdom ili negativnim PCR testom i to ako je na predavanju više od 100 ljudi. Ostali studenti ista predavanja mogu pratiti online, ali na seminare i vježbe zato mogu doći svi bez potvrda i testa jer su manje grupe, do 30 studenata. O ovakvom načinu održavanja nastave razgovarali smo s dekanom i studentima.

Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu / foto: Ivan Božić|srednja.hr

Na Pravnom fakultetu u Zagrebu stvorila se pomutnja među studentima nakon što je faks objavio mjere pod kojima će se održavati nastava. Naime, na predavanju na kojemu će biti više od 100 studenata mogu biti samo oni koji imaju COVID potvrdu ili liječničku potvrdu o cijepljenju, liječničku potvrdu da su preboljeli bolest unazad devet mjeseci, nalaza pozitivnog PCR testa unazad 11 dana do devet mjeseci ili negativan test ne stariji od 72 sata.

– To je u skladu s preporukama HZJZ koje je izdao na zahtjev Ministarstva znanosti i obrazovanja. Pravni fakultet nikome ne nameće cijepljenje, omogućava pohađanje nastave i online, poručio je dekan Pravnog fakulteta Igor Gliha.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Najveći fakultet u državi objavio kako će izgledati nastava: Imaju zanimljivo rješenje

Ipak, studentima nije bilo jasno kako će znati hoće li se na predavanju pojaviti više od 100 ljudi i mogu li onda biti na predavanju uživo bez COVID potvrde ili testa.

– Oni su ciljano napravili grupe predavanja s više od 100 ljudi, s time da grupe nisu ravnomjerne. Dva su turnusa, jedan ima u CineStaru i broji 500 ljudi, a drugi ima na fakultetu i ima 150 ljudi, govori nam student prava koji je želio ostati anoniman pa ćemo ga za potrebe ovog članka zvati Ivan.

Na seminare mogu svi

Napominje kako se na predavanje uživo svakako mora dolaziti s potvrdom ili testom. No, fakultet im je omogućio hibridni model nastave za predavanja koja mogu pratiti i online, što nekim studentima više odgovara.

– Jedino je problem što sličan model ne postoji za seminare i vježbe pa nas tjeraju na nastavu s istim ljudima koji su prethodno bili uživo s više od 100 drugih u dvoranama. Problem je što politika tjera nastavu uživo iz politički razloga, tjera ljude na cijepljenje i na privid normalnosti, a sve je nenormalno, objašnjava nam Ivan.

Nastavu uživo, kaže, zahtijevali su i profesori kojima je online nastava predstavljala problem s informatičke strane.

– Barem su prošle godine naučili, odnosno velika većina njih se naučila na online nastavu i sad kad imamo tehnologiju i mogućnosti da ne riskiramo zdravlje, ipak se odlučilo da se riskira. Ja igrom slučaja, srećom, nemam ove godine niti seminare niti vježbe, a na predavanja ne mislim ići iz zdravstvenih razloga. Iako sam nedavno prebolio COVID, svejedno i preboljeli i cijepljeni mogu širiti zarazu i ograničenje kontakta je jedina sigurna mjera po mom mišljenju, zaključuje Ivan.

‘Potičemo studente da se cijepe zbog društveno odgovornog ponašanja’

Dekan poručuje da fakultet ne nameće cijepljenje studentima koji žele pohađati predavanja uživo.

– Pravni fakultet potiče svoje studente da se cijepe smatrajući cijepljenje društveno odgovornim ponašanjem. Fakultet potiče i slobodu izbora svakoga kao i odgovornost za vlastiti izbor. Pri tom sloboda jednog pojedinca ne može biti na teret slobode drugoga, objašnjava dekan.