Pretraga

Hrvatski studenti otvaraju tvrtku s kojom se planiraju probiti na američko tržište

A- A+

Matija Matija aplikacije za prijevoznike započeo je razvijati još u srednjoj školi pa je s ‘Transito’, rješenjem za linijski prijevoz, osvojio drugu nagradu na ‘Ideji godine’, natjecanju koje organizira portal srednja.hr. Nakon tog priznanja nastavio je razvijati svoje ideje. Na realizaciji novog proizvoda ‘Tourgent’ u pomoć mu je uskočio prijatelj Ivan Jolić, a nedavno im se pridružio i kolega s fakulteta Milan Kovačić pa tri brucoša imaju u planu izaći na inozemna tržišta.

foto: www.srednja.hr

Nakon druge nagrade na ‘Ideji godine’, koju je Matija Matija samostalno osvojio 2013. godine, sa svojim timom sudjelovao je na brojnim konferencijama i natječajima. Svoju novu aplikaciju Tourgent predstavljali su na Core HUB contestu, gdje su izborili finale, Smartupu, Software Startup Academy i slično.

Na App Start Contestu također su bili drugi, ali na ovogodišnjem Shift Challengeu u Splitu oduševili su žiri i zaslužili prvo mjesto te deset tisuća dolara s kojima planiraju otvoriti svoju tvrtku i okrenuti se inozemnom tržištu.

Izdvojeni članak

Pobjednici Ideje godine oduševili Trampolinom – revolucionarnom platformom za razmjenu usluga

‘Imamo podatke od oko 7 tisuća potencijalnih klijenata iz SAD-a’

– Sada se namjeravamo primarno posvetiti Tourgentu. Želimo iznajmiti stan u Zagrebu te se tamo okupiti i nastaviti s razvojem i širenjem. Našu aplikaciju trenutno koriste tri tvrtke za organizaciju poslovanja, analizu profitabilnosti i nadgledanje napretka turističkih tura, a cilj nam je dohvatiti američko tržište. Imamo podatke od oko 7 tisuća potencijalnih klijenata iz SAD-a, kojima bi naš proizvod mogao poboljšati poslovanje. Smatramo kako nam je to dovoljno za prvi korak, najavio je Matija, student prve godine Fakulteta organizacije i informatike.

Mladi trojac već dugo vremena radi na Tourgentu pa je on već funkcionalan, a prije nego li svoj proizvod ponude u SAD-u žele ga još malo ušminkati, ali na njegovom poboljšanju radit će i nakon prodaje.

Na ideju je došao jer je htio pomoći svom ocu

Na samu ideju Matija je došao prilikom potrage za rješenjem kojim bi mogao pomoći svom ocu, koji je vlasnik prijevozničke tvrtke.

Nakon što nije uspio pronaći ništa konkretno, odlučio je zasukati rukave i s prijateljem Ivanom Jolićem, studentom Fakulteta elektrotehnike i računarstva, napraviti nešto kvalitetno. Nakon upisa na FOI upoznao je i kolegu Milana Kovačića. S novim snagama želi nastaviti raditi i na svojoj ideji iz srednje škole.

– Nismo odustali ni od ‘Transita’, samo trenutno se nismo fokusirali na linijski prijevoz. On je puno kompleksniji, a i konkurencija je prilično jaka, dok Tourgent trenutno nema ozbiljnije protivnike. Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati pa se jednog dana možda vratimo i projektu s kojim sam ostvario vrhunski rezultat na natjecanju Ideja godine, prisjetio se Matija svog srednjoškolskog uspjeha.