Retro spika: Preko mobitela možeš kupiti avionsku kartu za Tokyo, ali za pokaz do škole čekaj u redovima

Preko neta možete kupiti avionsku kartu za Tokyo, rezrvirati hostel u Tallinnu, platiti autobus u Berlinu, ali za učenički i studentski pokaz u Splitu, još uvijek morate ‘na zvizdanu’ visiti u redovima.

foto: Diana Barbarić| Slobodna Dalmacija

Nije to slučaj samo u Splitu, ali od tamo imamo svježe bilješke, budući da su nam kolege sa Slobodne Dalmacije ustupili fotografije, koje kao da su iz nekih drugih vremena, a ne od prije par dana.

Počelo produljenje i izrada studentskih i učeničkih pokaza ZET-a: Na nekoliko detalja trebate obratiti pozornost

Svake godine u drugom najvećem gradu Hrvatske, ponavljaju se scene redova srednjoškolaca, koji čekaju na izradu autobusnih karata.

Naime, vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, kontra ovom retro điru, ove su godine sasvim futuristički za naše prilike, tražile odgodu početka nastave za tjedan dana pa su učenici tek prethodnih dana, nahrupili na Prometove šaltere po pokaze.

No, kako smo prethodno spomenuli, Split je samo najveći grad, među većinom njih, u kojima se mjesečne autobusne karte vade isključivo fizičkim putem.

Zagreb je u tom smislu napravio iskorak prošle godine, tako što učenici i studenti, koji već imaju ZET karticu, ne trebaju stajati u redovima i izrađivati novu, nego samo trebaju produljiti učenički odnosno studentski status i to na bilo kojem prodajnom mjestu ZET-a.

Tako da samo oni koji prvi put ulaze u sustav, mogu biti izloženi čekanjima na šalterima.

Na kraju se vratimo na gradski prijevoz u Splitu. S obzirom da je od jučer (10. rujna) počela nastava, u Gradu pod Marjanom je izmijenjen vozni red, a novi možete pogledati na ovoj poveznici.

foto: Diana Barbarić| Slobodna Dalmacija

Odgovori