Pretraga

Provjerite svoje mailove: 36.000 mladih besplatno će putovati Europom

A- A+

U  novom krugu podjele besplatnih propusnica za putovanje 18-godišnjaka Europom u sklopu programa DiscoverEU, propusnice je dobilo 36.000 mladih. Potvrde da su ostvarili pravo dobit će na mailove ovog utorka. Iz Hrvatske se za sudjelovanje prijavilo 708 mladih, a propusnicu je o posljednjem, listopadskom krugu dobilo njih 416.

Discover EU putovanje

Hrvatski vlak i kraljevska palača u Sevilli | foto: Hrvoje Debeljak, srednja.hr

Europska unija već godinama provodi inicijativa DiscoverEU koji za cilj ima potaknuti mlade da upoznaju kulturne i druge raznolikosti zemalja Europe. Kroz taj projekt 18-godišnjaci dobivaju besplatnu propusnicu za putovanje vlakom. Posljednji krug prijava bio je u listopadu, a ovog utorka poznati su i rezultati poziva.

Priliku za besplatno putovanje kroz DiscoverEU dobilo 36.000 Europljana od 18 godina

Besplatnu propusnicu dobit će 36.000 Europljana u dobi od 18 godina. Iz Hrvatske se na listi dobitnika propusnice u ovom krugu našlo 416 mladih, a bilo je 708 prijava. Kandidati koji su se prijavili u listopadu 2023. primit će potvrde ovog utorka, a uglavnom će putovati željeznicom od ožujka 2024. do svibnja 2025.

– DiscoverEU jedinstvena je prilika za nevjerojatno putovanje diljem Europe, pri čemu svaki grad stvara nove odnose i naglašava višedimenzionalnu ljepotu Europe. Za sve mlade osobe koje sudjeluju u tom iznimnom putovanju: neka svaka lokacija upotpuni vašu perspektivu, svaka interakcija obogati vaš duh i svaki susret ostane u trajnom pamćenju, izjavila je Iliana Ivanova, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Izdvojeni članak
Discover EU putovanje

Od Španjolske do Hrvatske vlakom mi je trebalo 55 sati: Evo koliko košta putovanje Europom tri tjedna

Novi krug prijava u planu je na proljeće

Ovaj krug prijava bio je otvoren za mlade rođene od 1. siječnja 2005. do 31. prosinca 2005. iz država članica EU-a i zemalja pridruženih programu Erasmus+. U ovom se krugu prijavilo ukupno 144.038 mladih. DiscoverEU uključuje i dimenziju učenja, s informativnim osposobljavanjem prije odlaska ili susretima diljem Europe. Mladi sudionici mogu se pridružiti službenoj Facebook grupi za povezivanje sa zajednicom DiscoverEU.

Kako stoji na stranicama inicijative, sljedeći krug prijava u planu je za proljeće 2024., a točni datumi bit će objavljeni naknadno. Prijavit će se moći oni koji imaju 18 godina ili će napuniti 18 u prvoj polovini 2024. godine, a prijave će biti otvorene ovdje.

U dokumentu ispod možete vidjeti statistiku prijava u prošlom krugu natječaja. Napomena: ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Novinar portala srednja.hr, Hrvoje Debeljak, ljetos je u sklopu ovog programa putovao Europom. Svoje doživljaje opisao je kroz serijal tekstova i videa koje možete pronaći pod ovom poveznicom.


Projekt je sufinancirao Europski parlament u okviru programa subvencija Europskog parlamenta u području komunikacije. Europski parlament nije sudjelovao u njegovom pripremanju te ni na koji način nije odgovoran za sadržaj objavljenih vijesti.

EU emblem