Pretraga

Preko 3.400 čitatelja odgovorilo na pitanje planira li ići na pripreme za državnu maturu

A- A+

Završene su prijave ispita mature u redovnom roku, a prvi na rasporedu je esej iz Hrvatskog jezika, koji se piše 16. svibnja. Dio maturanata već je započeo s ponavljanjem gradiva, a neki od njih pohađaju i organizirane pripreme. U anketi su nam čitatelji otkrili hoće li pohađati takvu vrstu priprema.

Foto: Srednja.hr

Planirate li ići na pripreme za državnu maturu?’ pitanje je koje smo potkraj siječnja postavili našim čitateljima. U anketi se do trenutka pisanja ovog teksta (18. veljače u 14:59) izjasnilo 3.447 čitatelja, a imali su prilike birati između pet opcija.

Većina sudionika ankete, njih preko 65%, otkrila je kako će pohađati pripreme. Da ide na pripreme i u školi i privatno, odgovorilo je pak 26,31% sudionika naše ankete. Od ukupnog broja ispitanika, njih 21,31% kaže da ide samo na pripreme u školi, dok ih 18,26% ide na privatne pripreme.

Njih 27,6% odgovorilo je kako neće ići na pripreme, a hoće li ili ne pohađati pripreme još nije odlučilo njih 6,59%.

 

Rezultati naše ankete slični su rezultatu istraživanja kojeg su potkraj siječnja objavili Boris Jokić i Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena i sociološka istraživanja. Ono je pokazalo kako čak 67,5% maturanata iskazuje plan sudjelovanja u organiziranim pripremama.

Došli su i do zaključka da na pripreme odlaze gimnazijalci (češće od strukovnjaka) te da pripreme pohađaju svi učenici podjednako: neovisno imaju li dobre ili loše ocjene u školi. Isto tako, ekonomski status obitelji uvelike utječe na odlazak na pripreme što produbljuje nejednakosti obrazovnih prilika. Više o rezultatima ovog istraživanja pročitajte na poveznici.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite i na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.

Preko 3.400 čitatelja odgovorilo na pitanje planira li ići na pripreme za državnu maturu
Share via
Copy link
Powered by Social Snap