Pretraga

Bliži se jesenski rok državne mature, pričali smo s maturantima: ‘Teško mi je jer sam pod stresom od učenja’

A- A+

Pisanje državne mature je mnogima najstresnija stvar kroz koju se mora proći na putu do faksa. I htjeli vi to ili ne, morate ju pisati – zaobilaženja nema. Većina maturanata se tog problema uspije riješiti prije koji mjesec, ali ima i onih koje jesenski rok tek čeka.

matura hrvatski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Kada ste učenik, znate da imate cijelo ljeto slobodno za raditi što god poželite. Kada škola završi, tada završavaju i vaše obaveze. Nema potrebe za razmišljanjem sve dok ne počne ponovno škola, a to bude tek u rujnu. Ali, onda dođe zadnji razred škole, pisanje mature i upisi na faks i odjednom ljeto nije toliko bezbrižno.

Vrući dani za planiranje

Ako ste imali sreće, uspjeli ste sve riješiti uz minimalno živciranja i stresiranja. Uspjeli ste dobro napisati maturu, kasnije ste bez problema upisali željeni faks, riješili ste dokumente i sada samo uživate u ovim vrućim danima i planirate kako će izgledati vaša prva godina studiranja.

Nažalost, postoje i oni koji nisu imali toliko sreće i koji nisu uspjeli sve riješiti. Kao što postoji ljetni rok državne mature, tako postoji i jesenski. On uskoro slijedi, a o tome kako je izgledalo ljeto kada znate da vas ponovno čeka matura, razgovarali smo s nekolicinom maturanata.

Izdvojeni članak

Evo što se događa ako ponovno izađete na jesenski rok mature i padnete ispit ili dobijete lošiju ocjenu

– Na jesenskom roku pišem hrvatski jezik. Mislila sam da mi neće ništa ostati za jesenski rok i planirala sam upisati Ekonomski faks u Osijeku, ali mislim da nema više slobodnih mjesta. Ljeto sam odlično provela, svaki dan sam po malo učila tek toliko da ne zaboravim. Mislim da mi je matura “ukrala” ljeto jer sam zbog mature išla kasnije na more nego što bih inače išla i još sam se sada morala i vratiti nazad ranije, inače cijelo ljeto budem na moru. Najteže mi je palo to što nisam prošla, a cijelu školsku godinu sam išla na pripreme i pripremala se, požalila nam se Lorena (19) koja je završila Ekonomsku i upravnu školu u Osijeku.

Osim što je stresno to što više nemate slobodno vrijeme, već postoje rokovi koje je potrebno ispoštovati, posebno je teško na psihičkoj razini – znate da vas čeka matura.

Stres

– Pišem engleski B razinu i matematiku B razinu. Nisam mislila da će mi nešto ostati za jesenski rok. Planiram upisati fizioterapeuta u Vukovaru.  Ljeto sam većinom provela učeći, ali sam imala vremena i za druženje. Učila sam jako puno. Ne mislim da mi je jesenska matura ukrala ljeto, ali brine me hoću li proći – teško mi je jer sam pod stresom od učenja, otkrila nam je Ivona (19) koja je završila Tehničku školu i prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića u Osijeku.

Iako djeluje da je pisanje mature na jesen recept za katastrofu, naši sugovornici su nam otkrili da to tako i nije. Ipak su uspjeli provesti ljeto odmarajući i uživajući u ljetnim radostima.

– Pišem višu matematiku i nisam očekivao da će mi išta ostati. Htio sam upisati TZV smjer računarstvo, a sada ću vidjeti hoću li upisati računarstvo u nekom drugom gradu ili neki drugi faks u Zagrebu pošto tamo imam smještaj. Matura mi nije ukrala ljeto, dosta chill sam ga provodio – učio sam malo na početku i sada opet krećem. Najteže mi pada to što se moram pripremati za maturu i to što ću opet morati sjediti tri sata u školi. Matura nije bila lagana niti teška. Znam da se nisam skoro uopće pripremao, da sam barem tjedan dana ranije malo učio, vjerojatno bih prošao, rekao nam je Leo (18) koji je završio Gimnaziju Petra Preradovića u Virovitici.

S druge strane, postoje i oni koji su prošli maturu na ljetnom roku, ali nisu bili zadovoljni sa svojim ocjenama i odlučili su ponovno pisati ispite. Jedan od njih je i naš sljedeći sugovornik.

Drugi pokušaj

– Na jesenskom roku pišem matematiku višu razinu i od izbornih fiziku. Na matematici u ljetnom roku mi je falio bod do četiri, a fiziku sam zeznuo na glupostima, osjetim da nije neznanje u igri nego smotanost. Nisam najpažljivije pročitao pitanja i prosuo sam sveukupno deset bodova na fizici na glupostima, a matematiku sam učio tako da sam ponavljao samo stare mature. Na ovogodišnjoj maturi je bilo par tipova zadataka (na primjer onaj s računom smjese) koji se prije nisu pojavljivali u prijašnjim maturama pa takve zadatke nisam baš znao riješiti jer se nisam nešto posebno spremao, jedina priprema mi je bila što sam gledao na YouTubeu videe od tri sata gdje su riješene mature u potpunosti i s tim sam počeo dva dana prije svakog ispita. Tako da sam u potpunosti siguran da sam se pripremao za maturu kraće nego prosječan maturant. Htio sam upisati FER ali bio sam negdje 720., a upisna kvota je 640. Pa ako dovoljno popravim ocjene onda ću iduće godine upisati FER, a ako ne onda ću sada na jesen upisati računarstvo ili u Rijeci ili u Osijeku. Ljeto provodim kao i svako drugo jer nisam do sad učio za maturu na jesen. Od danas krećem s učenjem pa ću malo manje vremena provoditi vani s ekipom, ali ljeto mi svakako nije ukradeno. Ako je ukradeno ljeto, to je onda svima zbog pandemije. Jedino što mi je teško palo jest što se moraju platiti ispiti. Nije bila teška odluka, znam sto želim, i kao što sam rekao, ako ne popravim ocjene, ima mjesta na Tehničkom fakultetu u Rijeci gdje ću najvjerojatnije upisati računarstvo, rekao nam je Manuel (19) iz Obrtničke škole u Koprivnici.

Ove godine se prvi put provode i neki prijemni ispiti na fakultete na jesen – postavlja se pitanje je li došlo do problema nakon skoro dvije godine online nastava. Naša sljedeća sugovornica smatra da joj je dijelom i zbog toga ostala matura za jesen.

– Na jesenskome roku pišem matematiku i engleski, smatram da se nisam dovoljno potrudila tako da sam očekivala ponavljanje tih predmeta na jesenskom roku. Planiram upisati javnu upravu  ili sestrinstvo. Ljeto sam provela naravno nad knjigom te sam se pripremala uz pomoć videolekcija Pomaka za matematiku i instrukcija iz engleskog. Mislim da mi je jesenski rok na neki način ukrao ljeto, ali uz to i stvorio navike svakodnevnog učenja radi daljnjeg (nadamo se) uspješnog cilja. Najteže mi je pala ovogodišnja situacija sa školstvom – smatram da neke dijelove u školi nismo mogli uspješno obraditi i savladati zbog situacije s pandemijom i ne-dolazaka u školu i praćenja nastave online putem. Sve u svemu nadam se da ćemo svi iz ove situacije izvući nešto pozitivno, a i da će uz nas isto nove generacije maturanata i položiti državnu maturu i ostvariti upise na željene fakultete, optimistična je Karla (18) koja je završila Ekonomsku školu u Vukovaru.

Bliži se jesenski rok državne mature, pričali smo s maturantima: ‘Teško mi je jer sam pod stresom od učenja’
Share via
Copy link
Powered by Social Snap