Pretraga

Čudesni Varaždinac Ilija ‘rasturio’ i na maturi: Dva ispita riješio sa 100% i iz svih pet koje je pisao dobio odličan

A- A+

Titulu najuspješnijeg hrvatskog učenika varaždinski maturant Ilija Srpak potvrdio je još jednom i to nakon objave rezultata državne mature. Naime, na dva je predmeta mature – Fizici i Matematici – ostvario stopostotni rezultat. Kemiju je riješio s 99%, dok je na Hrvatskom i Engleskom ostvario rezultat od 91%, što bi značilo da je iz svih predmeta koje je pisao dobio ocjenu odličan. Za one koji se ne sjećaju, Ilija je učenik koji je ove godine osvojio najveći broj Oskara znanja i tom je prilikom održao govor koji je oduševio čitavu Hrvatsku.

Ilija Srpak u iščekivanju jednog od pet osvojenih Oskara znanja / foto: Ivan Božić|srednja.hr

O uspjesima Ilije Srpka, učenika Prve gimnazije Varaždin, pisali smo već nebrojeno puta. Ta činjenica ne iznenađuje, budući da je riječ o maturantu koji kod kuće ima 17 Oskara znanja. Nagrada je to koja se dodjeljuje državnim prvacima i učenicima koji su na međunarodnim natjecanjima u znanju osvojili prva tri mjesta. Ove godine Ilija je dobio najviše, pet Oskara znanja, a tom prigodom održao je i upečatljiv govor u kojemu nije štedio nikoga – obrazovni sustav koji potiče prosječnost, ali i društvo i medije koji izvrsnost ne prepoznaju.

Pet ispita = pet petica

Izdvojeni članak

Prestigao i Janicu: Varaždinski maturant Ilija ima 8 olimpijskih medalja i pozivnicu za studiranje na Cambridgeu

No, ovaj tekst nije rekapitulacija svega što ste do sada već imali prilike čitati o Iliji. Ovoga puta Varaždinac se našao u ulozi jednog od najuspješnijih maturanata – u elitnom je društvu 11-ero učenika koji su na državnoj maturi 2018. postigli rezultat od 100% u čak dva predmeta!

Matematiku i Fiziku Ilija je riješio bez greške, a na Kemiji je ostvario rezultat od 99% posto čime se u ta tri predmeta našao u 1. rangu. Petice je dobio i iz Hrvatskog i Engleskog gdje ima rezultat od 91%.

– Nadao sam se dobrim rezultatima, 100% iz Matematike, Fizike i vrh iz Kemije, pa čak možda i petice iz Hrvatskog i Engleskog, ali ugodno sam iznenađen kako sam dobro napisao, kaže nam Ilija.

S obzirom na to da je upravo na Matematici i Fizici ostvario stopostotni rezultat, bio je jedan od sedam konkurenata za Nagradu Soljačić od 5.000 američkih dolara. Može se reći da mu je iz ruku iskliznula ‘za dlaku’, ali Iliji nije žao.

– Nema mi nešto previše biti žao, nisam učio puno jer sam imao važnijih obaveza u obliku olimpijada i slično, i jer sam znao da će o tome puno ovisiti sreća (da se ne zezne nešto na Matematici i Fizici jer su prelagane) i tko će najbolje napisati Hrvatski, a to se nisam previše trudio, tako da, vjerojatno je dobitnica učila puno i to zaslužila više, priznaje Ilija.

Upravo ga je ispit iz Hrvatskog najviše plašio jer u njemu ima, kako kaže, ‘najviše štrebanja i učenja napamet’ a puno toga ovisi i o sreći s pitanjima koja se mogu pojaviti i esejem.

– Za sve predmete osim Hrvatskog počeo sam učiti tri dana prije, riješio sam par matura i to je to. Za Hrvatski sam počeo učiti tjedan do tjedan i pol prije i pročitao onu knjigu Vremeplovom do mature i riješio par starih matura, otkriva Ilija svoj recept za uspjeh.

Niskim pragovima prolaznosti nagrađuje se ispodprosječnost

Izdvojeni članak

[VIDEO] Najuspješniji ovogodišnji učenik održao maestralan govor u kojem nije štedio politiku, medije, profesore i NCVVO!

Ove je godine na državnoj maturi došlo do nekoliko propusta. Potiho su nakon žalbi maturanata izmijenjeni ključevi za odgovore u Fizici i Biologiji, a uz to je na Biologiji, Kemiji i Povijesti na srpskom jeziku zbog pogreške NCVVO-a poništeno po jedno pitanje i svima priznat bod. Pred prepunom dvoranom najuspješnijih hrvatskih učenika, ministricom obrazovanja Blaženkom Divjak i predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović Ilija je zbog ovih propusta kritizirao i NCVVO.

Otkrio nam je što NCVVO-u najviše zamjera.

– Loše napravljeni i nedovoljno provjereni testovi, primjerice Kemija, prelagani ispiti iz Matematike i Fizike, na kojima dosta ljudi ima 100% i najviše od svega, izrazito niski pragovi za dovoljan. Mislim da je postavljanje praga ispod 40-50% za dvojku, primjerice iz Matematike, Fizike ili Kemije, ali na kraju krajeva i Hrvatskog i svakog drugog predmeta, potpuno maloumno i glupo. Time se samo nagrađuje ispodprosječnost i nerad, umjesto da se pobrinemo da fakultete upisuju sposobni ljudi, zaključuje Ilija.

Ilija odlazi na studij na Cambridge

Izdvojeni članak

Po prvi puta Nagrada Soljačić odlazi u ruke jedne djevojke: Upoznajte Ivu, najbolju maturanticu u Hrvatskoj

Posebnog savjeta za buduće maturante nema, bitno je samo, tvrdi, da se ne živciraju previše.

– Mature nisu teške i da se to sve lako naučiti. Nikada nisam išao ni na koje pripreme, ali ako netko smatra da pomažu, OK, slobodno. Svatko si treba naći svoj stil učenja, kaže za kraj Varaždinac.

Rezultatima mature Ilija je ispunio sve postavljene uvjete za upis studija Prirodnih znanosti na Sveučilištu u Cambridgeu u Engleskoj. Preostaje mu još samo poslati transkript ocjena i upisati se, čime postaje student jednog od najboljih svjetskih sveučilišta.

Ako kojim slučajem još niste, veliku priču o Iliji i njegovim uspjesima na natjecanjima u znanju možete pročitati ovdje, dok njegov maestralni govor s ovogodišnjeg Oskara znanja možete poslušati u videu koji slijedi.

Copy link
Powered by Social Snap