Pretraga

Po prvi puta Nagrada Soljačić odlazi u ruke jedne djevojke: Upoznajte Ivu, najbolju maturanticu u Hrvatskoj

A- A+

Iva Madunić, učenica III. gimnazije iz Splita, ovogodišnja je najmaturantica i dobitnica Nagrade Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara. Ispite iz Matematike i Fizike riješila je sa 100%, a preko 90% postigla je i na ispitima Engleskog i Hrvatskog. Najtži joj je ispit bio onaj iz Engleskog jer se tri dijela pišu jedan za drugim, a na učenje je, kaže, motivira konstantna želja da ostvari najbolji rezultat koji može. Pobjede i izvrsne rezultate, sigurni smo, nastavit će nizati na Fakultetu eletkrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu gdje je upisala studij Računarstva.

Iva Madunić, najmaturantica i osvajačica Nagrade Soljačič 2018.
Foto: privatna arhiva

Danas je poseban dan za Hrvatsku. Kao da doček nogometne reprezentacije srebrnog svjetskog sjaja nije dovoljno dramatičan događaj, danas je još jedan odlučio zauzeti barem djeličak svjetla reflektora. NCVVO je objavio konačne rezultate mature i proglasio najbolje od najboljih među maturantima diljem Hrvatske. Titula najmaturantice i dobitnice nagrade Soljačić u iznosu od 5.000 američkih dolara, ove je godine pripala Ivi Madunić, učenici III. gimnazije u Splitu. Ovo je ujedno i prvi put da prestižna Nagrada odlazi u ruke jedne djevojke. Pobjede i izvrsne rezultate, sigurni smo, nastavit će nizati na Fakultetu eletkrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) u Splitu gdje je upisala studij Računarstva.

Iz četiri predmeta na maturi dobila čiste petice

Osim što je briljirala na ispitima iz Matematike i Fizike, rješivši ih 100%, i tako osvojivši nagradu Soljačić, ova se maturantica istaknula i u drugim predmetima. Engleski jezik tako je položila s 90%, a Hrvatski s 95%. Iz svih je ispita koje je polagala, dakle, dobila čistu peticu. Kaže da joj je najteži ispit bio onaj iz engleskog jezika i književnosti jer se tri dijela pišu neposredno jedan za drugim.

“Na učenje me prvenstveno motivira želja da postignem najbolji rezultat koji mogu”, rekla nam je Iva.

Za maturu se, kaže, najviše pripremala nakon završetka škole. Fiziku je, međutim, počela pripremati nešto ranije ovog proljeća, a matematiku je spremala s profesoricom i kolegama kroz cijelu školsku godinu.

– Mislim da je najbolja priprema za maturu usvojiti što bolje gradivo tijekom sve 4 godine srednje. Naravno, važno je i proći stare mature i koncentrirati se na ponavljanje onoga što se najčešće pojavljuje u ispitima, smatra Iva.

‘Mislim da je hrvatski obrazovni sustav dobar, no treba ga modernizirati’

Pitali smo ju i što misli o načinu provedbe državne mature, ali i nedostatcima te propustima koji se, tradicionalno, svake godine pojave. Smatra da je provedba dobra, osim nekih propusta koje bi svakako trebalo spriječiti u budućnosti. Najmaturantica Iva nema nekih prevelikih kritika ni na obrazovni sustav u cjelini.

“Mislim da je hrvatski obrazovni sustav dobar, ali da bi se ipak trebalo poraditi na modernizaciji, prvenstveno informatike”, smatra Iva.

Dodaje i kako ju je vijest o tome da je baš ona ovogodišnja najmaturantica i osvajačica prestižne Nagrade, uhvatila nespremnom, pa baš i ne zna na što će potrošiti zasluženi novac.

Copy link
Powered by Social Snap