Pretraga

Divjak snimila poruku za maturante: Razgovaramo oko toga jesu li izborni predmeti nužni, mijenjat ćemo Zakon

A- A+

Brojni maturanti ovih su se dana obratili ministrici Blaženki Divjak pismima. Najupečatljivije među njima bilo je ono skupine splitskih učenika, koji ministricu pozivaju da ‘počne razmišljati svojom glavom’ te da što prije donese konačnu odluku o načinu održavanja mature. Divjak se danas maturantima obratila videom i još jednom poručila da je najizglednije da će se obavezni dio mature održati u lipnju. Ali je pritom i otkrila da s dekanima i rektorima pregovara o nužnosti izbornih predmeta za upise.

Screenshot: Facebook

– Naš najizgledniji scenarij o kojem smo već dosta govorili je, ali dajte da ponovimo, je da su obavezni predmeti državne mature u vremenu od 8. 6. do 29. 6. To je naš najizgledniji scenarij u ovome trenutku i o tome razgovaramo s epidemiolozima kako bismo vidjeli koji su to uvjeti koje moramo zadovoljiti da se ovaj obavezni dio mature provede u lipnju. Zašto je važno da provedemo obavezni dio mature? Zato što to predstavlja završnost za gimnazijalce. Znači, bez polaganja obaveznih ispita na maturi gimnazijalci ne mogu završiti srednju školu, tim je riječima Divjak započela svoje današnje obraćanje maturantima putem Facebook videa.

Razgovori o nužnosti izbornih za upise

Izdvojeni članak

Maturanti uputili oštro pismo ministrici: ‘Nadamo se da ćete početi razmišljati svojom glavom’

Priznala je da ga je odlučila snimiti jer su joj mnogi učenici ovih dana pisali tražeći od nje da što prije donese konačnu odluku oko toga hoće li se i za kada odgoditi matura. Konačan odgovor na to pitanje nije dala, ali je zato otkrila da se s fakultetima razgovara o nužnosti pojedinih izbornih predmeta za upise. Prozvala je i Rektorski zbor, kazavši kako je ‘na čekanju’ za konzultacije.

– Naravno da mi u tom cijelom procesu polaganja mature do sada smo uvijek imali izborne predmete. Izborni predmeti uglavnom su nam značajni zbog upisa na visoka učilišta jer pojedina visoka učilišta osim obaveznih predmeta boduju i pojedine predmete iz izbornog dijela mature. Kako bismo vidjeli što je od toga nužno, da nađemo neki balans da se provedu upisi, a da za vas maturante nema iznenađenja i da vas se previše ne optereti u tom postupku upisa na visoka učilišta, a da se pritom ne prekrše i epidemiološki uvjeti, pokušavamo razgovarati s rektorima i dekanima. Ja sam već jedno duže vrijeme na čekanju Rektorskog zbora kako bismo napravili konzultacije oko teme izbornih predmeta – kome trebaju izborni predmeti, koji su to izborni predmeti i jesu li izborni predmeti nužni na maturi vezano uz upise, rekla je Divjak u videu.

Idući tjedan izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju

Dodaje kako su neformalne konzultacije s pojedinim rektorima i dekanima napravljene, ali od Rektorskog zbora zatražila je da se razgovor održi na vrijeme.

– Vidite da je ova situacija izvanredna. Da je netko prije dva mjeseca rekao da ćemo danas na ovaj način razgovarati o državnoj maturi, nitko mu ne bi vjerovao. Prema tome, različiti su scenariji mogući i moguće je da se ova epidemiološka situacija kakvu danas imamo – promijeni. Zato moramo maturantima osigurati završnost, bez obzira na to kakva bila epidemiološka situacija. A da bismo to uspjeli već sljedeći tjedan na Vladi planiramo imati izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju koji će onda predstavljati te izmjene i te nove odredbe, na neki način ‘sigurnosnu mrežu’ kako bi se osigurala završnost za gimnazijalce, a onda posljedično i da imate šanse i kod upisa na visoka učilišta, ali i na tržištu rada oni koji to planiraju. Ja vam svima želim da se dobro, ugodno i uspješno pripremite prvo za ovaj rok koji je sada nama najizgledniji da će se pisati obavezni predmeti državne mature, zaključila je Divjak.