Pretraga

Donosimo listu škola u kojima su učenici najbolje riješili maturu iz Hrvatskog u 2020.

A- A+

Aplikacija Ministarstva obrazovanja, Školski e-Rudnik vol. 3, nedavno je dopunjena statističkim podacima s prošle državne mature. Nakon što smo objavili popis škola s deset najboljih rezultata na državnoj maturi iz Matematike, donosimo i listu škola u kojima se najbolje rješavao ispit iz Hrvatskog jezika.

Foto: M. Gelenčir | srednja.hr

Prema podacima Ministarstva dostupnima u aplikaciji Školski e-Rudnik vol. 3, škola u kojoj se u 2020. najbolje rješavao ispit mature iz Hrvatskog jezika je Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku. Ondje su svi pristupnici pisali A razinu ispita i prosječna ocjena bila je 4,25, dok je prosječna školska ocjena maturanata iz tog predmeta 3,96. Doduše, i to je potrebno uzeti u obzir – ispit su ondje pisala samo 24 učenika.

Druga na popisu škola s najboljim rezultatima iz Hrvatskog je XV. gimnazija u Zagrebu. Prosječna ocjena na tom ispitu mature je 4,24, dok je prosječna školska ocjena na tom predmetu kod maturanata MIOC-a značajno viša, 4,64.

Izdvojeni članak

Pogledajte u kojim su školama učenici najbolje riješili maturu iz Matematike u 2020.

Na trećem mjestu ovog popisa nalazi se III. gimnazija u Splitu. Prosjek na ispitu iz Hrvatskog kod učenika te škole bio je 4,17. Prosječna zaključna ocjena iz školskog predmeta Hrvatski jezik kod istih je učenika bila niža i iznosi 4,09.

Listu najboljih škola u maturi iz Hrvatskog nastavljaju II. gimnazija Zagreb, zatim Gimnazija F. Petrića Zadar, V. gimnazija Zagreb, Gimnazija T. Brezovačkoga Zagreb, Gimnazija V. Nazora Split, Klasična gimnazija Fra Marijana Lanosovića Slavonski Brod, Gimnazija M. Antuna Reljkovića Vinkovci te I. gimnazija Zagreb.

U tablici u nastavku izdvojili smo deset najboljih prosječnih ocjena na maturi iz Hrvatskog, s tim da je na popisu 11 škola jer su učenici dvije ostvarili istu prosječnu ocjenu. Prosječna ocjena na maturi iz Hrvatskog nalazi se u posljednjem stupcu, a prije toga možete vidjeti prosječnu ocjenu koju su isti učenici imali na školskom predmetu Hrvatski jezik. Napomenimo u ovom kontekstu i da je prag za ocjenu dovoljan na ispitu iz Hrvatskog iznosio 37% ukupnog broja bodova, a za ocjenu odličan 82%.

Prvih deset mjesta po ostvarenim rezultatima na maturi iz Hrvatskog u 2020. | izvor podataka: MZO

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

matura hrvatski
Share via
Copy link
Powered by Social Snap