Pretraga

Pogledajte u kojim su školama učenici najbolje riješili maturu iz Matematike u 2020.

A- A+

Proteklog je tjedna Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo novu verziju trećeg Školskog e-Rudnika, ŠeR vol. 3. U njemu su dostupni statistički podaci s posljednje državne mature, a sadrži i neke brojčane informacije vezane uz upise na studijske programe. Tako je moguće vidjeti i u kojim su školama učenici najbolje napisali ispite obveznih predmeta.

Foto: srednja.hr

Učenici koji su najbolje napisali maturu iz Matematike u 2020. dolaze iz zagrebačke XV. gimnazije, pokazuju to podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja nedavno objavljeni u Školskom e-Rudniku vol. 3. Prosječna ocjena koju su miočani ostvarili na tom predmetu je 4,46. Napomenimo kako je prosječna ocjena iz Matematike na nacionalnoj razini bila tek 2,6, kao i kako su miočani na ovom predmetu dobili bolje ocjene na maturi, nego što su imali zaključne na tom predmetu – školski prosjek iz Matematike u 4. razredu bio im je 4,28.

Druga najbolja škola prema rezultatima mature iz Matematike je splitski MIOC, odnosno tamošnja III. gimnazija Split. Prosječna ocjena učenika te škole na maturi iz Matematike bila je 4,01. I u ovom je slučaju školski uspjeh na tom predmetu bio nešto lošiji – prosječna ocjena na predmetu Matematika kod maturanata III. u Splitu bila je 3,75.

Izdvojeni članak
matematika matura

Pogledajte koja je prosječna ocjena na obveznim predmetima mature 2020. u vašoj županiji

Treća po uspješnosti na maturi iz Matematike je V. gimnazija u Zagrebu. Prosjek ocjena iz tog predmeta mature bio je 3,83. Top listu najboljih škola u maturi iz Matematike nastavljaju III. gimnazija Osijek, zatim Gimnazija Metković, Gimnazija F. Petrića Zadar, Gimnazija A. Mohorovičića Rijeka, Gimnazija L. Vranjanina Zagreb, II. gimnazija Zagreb, Gimnazija T. Brezovačkoga Zagreb te SŠ Glina i Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku.

U tablici u nastavku izdvojili smo deset najboljih prosječnih ocjena na maturi iz Matematike, s tim da je na popisu 12 škola jer su neke ostvarile istu prosječnu ocjenu. Prosječna ocjena na maturi iz Matematike nalazi se u posljednjem stupcu, a prije toga možete vidjeti prosječnu ocjenu koju su isti učenici imali na školskom predmetu Matematika. Napomenimo u ovom kontekstu i da je prag za ocjenu dovoljan na ispitu iz Matematike iznosio 25% ukunog broja bodova, a za ocjenu odličan 85%.

Prvih deset mjesta po ostvarenim rezultatima na maturi iz matematike u 2020. | izvor podataka: MZO

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2020. te u grupi Maturanti 2019./2020. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2020. čitajte na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.