Pretraga

Državna matura: provjerite što vas sutra očekuje na ispitu iz Logike

A- A+

Osim Politike i gospodarstva, maturanti sutra polažu ispit iz izbornog predmeta Logika. Taj je predmet ove je godine prijavilo 134 kandidata, što je nešto manje u odnosu na lani. Postoje četiri područja ispitivanja, a znanje iz njih ispitat će se pomoću četiri vrste pitanja. Sam ispit će trajati 120 minuta te je maksimalno moguće ostvariti 60 bodova.

Ispitom iz Logike utvrđuje se stupanj ovladavanja znanjem i dosegnuta razina vještine na kraju srednjoškolskog obrazovanja. Njegova je svrha doprinijeti usavršavanju općenitih akademskih sposobnosti pristupnika potrebnih za nastavak obrazovanja te za život i rad u suvremenom društvu.

Izdvojeni članak

Gotovo 7.000 pristupnika sutra piše PiG: Ovo vas čeka na ispitu

Naviše pristupnika lani je dobilo dvojku i trojku

Ove godine ispit iz izbornog predmeta Logika prijavilo je 134 kandidata od čega je 81 gimnazijalac, 37 učenika strukovnih škola i 16 ostalih pristupnika.
To je nešto manje u odnosu na prošlu godinu kada je ovaj ispit prijavilo 178, a pristupilo mu 152 osobe.

Iste te 2014./2015. donji pragovi pojedinih ocjena bili su sljedeći: za ocjenu dovoljan bilo je potrebno riješiti 28 posto ispita, za ocjenu dobra najmanje 47 posto, za ocjenu vrlo dobar 67 posto, a za ocjenu odličan najmanje 85 posto ispita.

Najviše pristupnika lani je dobilo ocjenu dovoljan ili vrlo dobar.

Matura iz Logike 2014./15.

Izdvojeni članak

Izdvojili smo neka zanimljiva pitanja iz geografije na maturi: Znate li odgovore?

Vrsta zadataka, način bodovanja i struktura ispita

Svaki dobro pripremljeni pristupnik trebao bi znati definirati pojmove i odnose među pojmovima, definirati i klasificirati sudove te definirati, klasificirati i odrediti valjanost i pouzdanost zaključka.

Osim toga važno je poznavanje metodologije: definicija i divizija, induktivna metoda, deduktivna metoda i dokaz.

Ispit se sastoji od skupine zadataka alternativnog izbora u kojima svaka točno određena tvrdnja donosi jedan bod; skupine zadataka dopunjavanja gdje svaka točna nadopuna jedan bod; zadataka kratkog odgovora gdje svaki točan donosi dva boda i zadataka produženog odgovora u kojima svaka čestica odgovora donosi jedan bod. Ukupno je 20 zadataka na kojima pristupnik može ostvariti najviše 60 bodova.

Primjere zadataka možete vidjeti u ispitnom katalogu.

Ispit je pisani i traje ukupno 120 minuta bez prekida, a tijekom pisanja dopušteno je koristiti kemijsku olovku plave ili crne boje.
Svaki pristupnik dobit će sigurnosnu vrećicu u kojoj se nalazi ispitna knjižica, list za koncept i list za odgovore, a očekuje se kako će svi pristupnici pročitati upute koje će im biti dane tijekom rješavanja ispita.

Screenshot: NCVVO

Copy link
Powered by Social Snap