Pretraga

EKSKLUZIVNO: Procurili svi ispiti državne mature 2018., objavljujemo matematiku

A- A+

Prije četiri dana na adresu redakcije stigao je komplet ispita ovogodišnje državne mature. U tom periodu istraživački tim novinara provjeravao je svaki ispitni katalog kako bi ustanovili je li riječ o vjerodostojnim dokumentima. Danas smo dobili konačnu potvrdu kako je riječ o ispitima koje maturanti trebaju pisati za dva mjeseca.

Piše: Kaja Nukić

Ispiti državne mature 2018.

Državna matura je veliki trenutak za cijelu generaciju maturanata, ali i njihove bližnje koji nestrpljivo iščekuju rezultate. Svi dosadašni problemi koji su se događali oko državne mature izazivali su veliku pozornost javnosti, a ove godine sigurnost državne mature ugrožena je i prije nego što je krenula.

Problemi na maturi se pojavljuju svake godine

Državna matura, zbog silne važnosti samih ispita za budućnost 35.000 ljudi, često izaziva nelagodu. Sigurnost i povjerenje su ono što je znalo biti narušeno u prethodnim godinama. Za to ima puno razloga, od maturanske krađe ispita u Puli, optužnice USKOK-a protiv bivšeg ravnatelja NCVVO-a pa do prošlogodišnje nonšalantne zamjene ispita za esej iz hrvatskog u Splitu.

Ovogodišnji problemi počeli su dva mjeseca prije početka same mature. Na adresu redakcije portala srednja.hr u velikoj kutiji stigao je komplet ispita državne mature zapakiran u velikoj kutiji. U samoj kutiji su se nalazili svi obavezni predmeti, i to na obje razine, A i B, kao i izborni predmeti, uključujući ispite koje pišu učenici pripadnici nacionalnih manjina.

U protekla četiri dana pokušali smo utvrditi vjerodostojnost navedenih dokumenata, a zasad smo to uspjeli napraviti za 75 posto ispita. Potvrda nam je stigla iz Ministarstva znanosti i obrazovanja koje je napravilo krizni stožer u suradnji s NCVVO-om kako bi utvrdili kako je točno došlo do ovako presedanskog curenja podataka.

35 škola dobilo pakete s ispitima

Prema informacijama s kojima raspolažemo, ovakve slične kutije dostavljene su na adrese sljedećih 35 škola: XV. gimnazija Zagreb, Prirodoslovna i grafička škola Rijeka, Strukovna škola Vice Vlatković Zadar, SŠ Mate Balote iz Poreča, SŠ Plitvička jezera, Gimnazija Dubrovnik, Pomorska škola Split, V. gimnazija Vladimir Nazor Split, Srednja škola Zlatar, Gimnazija Fran Galović Koprivnica, III. gimnazija Osijek, Strukovna škola Vukovar, Ekonomska-turistička škola Karlovac, Srednja škola Hrvatski kralj Zvonimir Krk, Tehnička škola Čakovec, Srednja škola Tin Ujević Kutina, Gimnazija Lucijana Vranjanina Zagreb, Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen, Poljoprivredna i veterinarska škola Osijek, Gimnazija Nova Gradiška, Srednja škola Fra Andrije Kačića Miočića Ploče, II.  gimnazija Varaždin, Medicinska škola Varaždin, Srednja škola Marka Marulića Slatina, Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, Prometno-tehnička škola Šibenik, Srednja škola Delnice, Srednja strukovna škola Antuna Horvata Đakovo, SSŠ bana Josipa Jelačića Sinj, Prva riječka hrvatska gimnazija Rijeka, Srednja škola Prelog, Gimnazija Daruvar, Poštanska i telekomunikacijska škola Zagreb, Srednja škola ‘Antun Matijašević Karamaneo’ Vis.

Veliki broj škola s gornjeg popisa su škole koje sudjeluju u navodnoj reformi školstva koju Ministarstvo zove ‘Škola za život’. Zanimljivo je kako su baš te srednje škole dobrim dijelom dobile ispite državne mature, dok druge većinom nisu. Iz Ministarstva nam ovu podudarnost nisu htjeli komentirati.

Cijela afera koja će tek krenuti puniti novinske stupce pokušala se zataškati upravo zbog straha od negativnog PR-a ministrice Blaženke Divjak. Naime, ministrica se preplašila prosvjeda učenika pa je zamolila škole da o svemu ne informiraju javnost dok učenici ne odu na praznike.

Povratak prijemnih ispita na sve Pravne fakultete u zemlji, čeka se odluka ostalih

Odgovor na cijelu aferu stigao je već s brojnih fakulteta i sveučilišta. Pravni fakulteti su u zajedničkoj izjavi prema javnosti rekli kako je ovo posljedna mrlja na eksperiment državne mature te da je u potpunosti odbacuju i vraćaju obvezne prijemne ispite. Dodali su kako će se na svim pravnim fakultetima u isto vrijeme pisati isti prijemni te da će prema ostvarenom rezultatu učenici birati koji pravni fakultet upisati, dok se ne popune sve kvote. To će biti svojevrsna pravna matura.

O odbacivanju državne mature i uvođenju pojedinačnih prijemnih ispita za svaki fakultet, što je bila nekadašnja praksa, glasovat će se sljedeći tjedan na Sveučilištu u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, dok se druga sveučilišta, veleučilišta i visoke škole još nisu oglasile.

U nastavku pogledaj ispit državne mature iz matematike koji se treba pisati 27. lipnja u 9h. U ponoć objavljujemo ispit iz Engleskog jezika s A i B razine na Facebook pageu Maturanti 2018.

Sretan vam prvi april svima! Više o našim prvoaprilskim vijestima pročitajte ovdje

[scribd id=375240934 key=key-7SunCxLnfy3VfcQlths8 mode=scroll]

[scribd id=375240937 key=key-wK8H8BPH7KvW3M7SDAi0 mode=scroll]

Copy link
Powered by Social Snap