Pretraga

Na jesenskom roku faks je željelo upisati 7.235 osoba, a skoro trećina nije uspjela: Ovo je bio najpopularniji smjer

A- A+

Jesenski rok državne mature završio je u srijedu, objavom konačne rang-liste za upis kandidata na studijske programe. Za oko 13 tisuća mjesta konkuriralo je 7.235 kandidata, ali gotovo trećina njih pravo upisa nije ostvarila. Poznato je i na kojim se studijima tražilo mjesto više.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Državnoj maturi na jesenskom je roku pristupilo ukupno 6.058 kandidata, a većina, njih 4.425, je iz strukovnih škola. Najviše pristupnika pisalo je ispit B razine Matematike (2.803), potom osnovnu razinu Hrvatskog (1.807) te osnovnu razinu Engleskog jezika (1.535).

Prema podacima Agencija za znanost i visoko obrazovanje, nakon ljetnog upisnog roka, slobodno je ostalo 13.134 upisnih mjesta. Za preostala upisna mjesta, u jesenskom roku se prijavilo 7.235 kandidata, ali pravo upisa ostvarilo je njih 4.453. Među preostalim studijskim programima, najpoželjniji su prema omjeru broja prijava prvog prioriteta i kvote bili studiji:

Izdvojeni članak

Učenici uhvaćeni u organiziranim prevarama na državnoj maturi, istražuje ih policija

  • Sestrinstvo (stručni), Zdravstveno veleučilište u Zagrebu
  • Rani i predškolski odgoj i obrazovanje (izvanredni), Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, mjesto izvođenja: Petrinja
  • Fizioterapija (stručni), Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci
  • Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta u Osijeku
  • Rani i predškolski odgoj i obrazovanje, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, mjesto izvođenja: Zagreb.

Programi s najviše prijava prvog prioriteta bili su Medicina na Medicinskom fakultetu u Osijeku te studij Glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Podsjetimo za kraj,  u ljetnom upisnom roku na rang-listama bilo je 34.872 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je 25.684 kandidata. Na tom je roku najpopularniji studij bila Logopedija Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu.