Pretraga

Učenici uhvaćeni u organiziranim prevarama na državnoj maturi, istražuje ih policija

A- A+

Učenici varaju na ispitima, studenti varaju na fakultetima, kupuju seminarske, pa i diplomske radove – i sve to uglavnom prolazi nekažnjeno. Vjerovati da učenici na državnoj maturi postaju pravi anđeli i zaboravljaju na svaki oblik prijevare, bilo bi vrlo naivno. To su konačno uspjeli prokazati profesori jedne zagrebačke gimnazije koji su učenike uhvatili u djelu. Naime, potvrđena su dva slučaja varanja na državnoj maturi uz pomoć tehnologije, a istražuje ih kriminalistička policija. Slučajevi su otkriveni zahvaljujući hrabrim učenicima, ali i profesorima gimnazije u kojoj se sve otkrilo.

Izvor: Flickr

Državna matura najvažniji je ispit koji učenici prolaze da bi se mogli upisati na željene fakultete. Upravo zbog toga, vrlo je važno da provedba mature bude bez ikakvih problema, a kamoli varanja. Nažalost, to baš i nije tako. Dok se prethodnih godina samo pričalo da ima učenika koji na ispitima državne mature varaju, tijekom ovogodišnjih ispita to se i otkrilo.

Prevara na dva ispitna roka u zagrebačkoj gimnaziji

Telegram.hr je napisao veliku priču o tome da kriminalistička policija istražuje dva slučaja varanja na državnoj maturi. Oba slučaja dogodila su se u jednoj zagrebačkoj gimnaziji.

Izdvojeni članak

[FOTO] Cura našla opak način za prepisivanje na maturi iz Engleskog: Šalabahtere ispisala na grudi

Prva učenica uhvaćena je na ispitu iz matematike 27. lipnja. Ona je imala kamericu u olovci i slušalice, te je na taj način uz pomoć tehnologije pokušala riješiti ispit. Kamerica je služila da snimi odgovore, pa bi onda putem slušalice stigla rješenja. Ta se usluga, naravno, naplaćivala 100 eura, i pitanje je koliko je još neotkrivenih učenika sudjelovalo u ovom organiziranom varanju. Ova učenica uhvaćena je jer su drugi hrabri učenici na pokušaj varanja ukazali profesorima koji su potom reagirali. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) nije bio spreman za reakciju, što je uistinu problematično, prenosi telegram.hr.

Druga uhvaćena djevojka otkrivena je u istoj školi i to na jesenskom roku ispita iz hrvatskog jezika. Nju je profesor otkrio kada je otišla na toalet jer joj se kamera koju je nosila u blizini prsiju pregrijala pa je se pokušala riješiti. I njezin slučaj istražuje zagrebačka policija. Varanje na maturi nije kazneno djelo, pa ove dvije djevojke neće kazneno odgovarati, ali bi to mogle osobe koje su im za novac pristale riješiti testove, ako ih policija otkrije.

Srednja.hr jučer dobila čudan odgovor iz NCVVO-a

Izdvojeni članak

Maturantica otkrila kako je prepisivala na državnoj maturi

Portal srednja.hr je istražujući priču o prepisivanju na državnoj maturi jučer je NCVVO-u poslao upit o podacima koliko je prijava/pritužbi škola/ravnatelja/profesora stiglo NCVVO-u tijekom ovogodišnjeg ljetnog roka državne mature, kao i tijekom ovogodišnjeg jesenskog roka državne mature, a zbog varanja učenika na ispitima državne mature. Također, tražili smo podatke o takvim prijavama od 2010. godine od kada se provodi matura. Odgovor na pitanja nismo dobili, nego nam je pristigao pomalo iznenađujući odgovor o vrlo konkretnom slučaju iz zagrebačke gimnazije.

– Centar je obaviješten o navedenom događaju tijekom provedbe ispita. Djelatnici Centra su s dežurnim nastavnicima iz škole u kojoj je došlo do prekršaja koordinirali daljnje postupke: oduzimanje kemijskih olovaka i njihov pregled. Po saznanju da se radi o uređajima s kamerom predložili su da škola o tome je obavijesti policiju.

Prema članku 10. Pravilnika o polaganju državne maturi

III. PRIPREMA PROVEDBE DRŽAVNE MATURE

Članak 10.

(1) Pripremne i druge radnje u svezi s organizacijom i provedbom državne mature u školi

provodi školsko ispitno povjerenstvo (u daljnjem tekstu: ispitno povjerenstvo).

(2) Ispitno povjerenstvo čine:

– ravnatelj koji je po položaju predsjednik povjerenstva i

– šest članova iz reda nastavničkoga vijeća od kojih je jedan ispitni koordinator.

(3) Ravnatelj imenuje ostale članove ispitnoga povjerenstva u rujnu za tekuću školsku godinu,

a za svaki ispitni rok za provedbu ispita ravnatelj imenuje dežurne nastavnike.

(4) Plan i program rada ispitnoga povjerenstva i dežurnih nastavnika tijekom provedbe ispita

državne mature dio je godišnjega plana i programa rada škole.

(5) Za pravilnost provedbe ispita državne mature u školi odgovoran je ravnatelj.

Nakon što je policija izuzela navedena sredstva, ispitno Povjerenstvo Centra donijelo je Odluku da se radi o krađi ispitnih sadržaja putem sofisticirane opreme te je prema objavljenim Pravilima o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature donesena Odluka o poništenju ispita i zabrani polaganja ispita u tekućoj i sljedećoj školskoj godini zbog teških povreda kojima je dovedena u pitanje zakonitost provedbe državne mature prema članku 31., stavku 4. Pravilnika o polaganju državne mature. Centar je o navedenom događaju obavijestio i nadležno Ministarstvo, stoji u odgovoru NCVVO-a koji smo dobili jučer popodne.

NCVVO je pak za telegram.hr potvrdio je da su ove dvije učenice prve i jedine sankcionirane od 2009. godine, kada je državna matura uvedena. Naime, zabranjeno im je polagati državnu maturu dvije godine.