Pretraga

Kako je maturantima prošla Kemija? ‘Nakon ispita sam osjetila olakšanje, ali i zbunjenost’

A- A+

Maturanti su danas polagali Kemiju. Na taj je ispit izašlo 3.905 pristupnika, a mi smo pričali s maturantima i maturanticama koji su nam otkrili što im je bilo najteže, a što najlakše. Mnogi su se požalili kako im je drugi dio ispita, gdje se nalaze pitanja otvorenog tipa, bio kompliciraniji od prvog dijela ispita. Koga su mučile molekulske formule, koga tlakovi, a tko je ostavio i poneki prazan odgovor, pročitajte u nastavku.

djeovjka za stolom piše maturu iz kemije

Foto: srednja.hr

Na maturi se danas polagala Kemija. Ispit je pisalo 3.905 pristupnika, a mnogi su nam rekli kako im je drugi dio ispita bio teži od prvog dijela ispita. Prvi dio ispita imao je 35 zadataka višestrukoga izbora, a svaki točno označen odgovor donosi jedan bod.

Druga cjelina sastojala se od 12 zadataka otvorenog tipa, od kojih pet zadataka donose dva boda, tri zadatka donose tri boda i četiri zadatka koji donose četiri boda. Upravo su zadaci otvorenog tipa maturantima s kojima smo razgovarali stvarali najviše problema.

– Nakon ispita sam osjetila olakšanje, ali i zbunjenost zbog nekih pitanja. Druga mi je knjižica bila teža, ali bilo je i u prvoj nekoliko tricky pitanja, rekla nam je maturantica Gabrijela iz Srednje škole Tina Ujevića iz Kutine kojoj je želja upisati PMF u Zagrebu.

‘Nisam znala kako izračunati neke zadatke’

Ema iz Medicinske škole u Rijeci također želi upisati PMF u Zagrebu kao i Gabrijela.

– Ne znam koji mi je dojam, nadam se prolazu. Smatram da je bilo teže u odnosu na prošle godine. Drugi dio ispita je bio dosta složeniji, nisam znala kako izračunati neke zadatke. Nisam se puno pripremala, išla sam na pripreme na Medicinskom fakultetu u Rijeci koje organiziraju studenti, otkrila nam je Ema.

Maturantica Lorena iz Gimnazije ‘Matija Mesić’ iz Slavonskog Broda kaže kako joj matura iz Kemije nije bila preteška i da je zadovoljna kako ju je napisala. Iako je i njoj drugi dio bilo nešto izazovniji, cjelokupan je ispit ocijenila srednje teškim.

– Lakši mi je od probne mature, a svake godine su mi mature bile podjednake težine tako i ova, tako da smatram da ovu nisu otežali poput Biologije ove godine. Jedini zadatak koji me je zbunio je s molekulskom formulom, ali takve zadatke sam uvijek zeznula dom sam učila. S pripremama sam počela krajem 12 mjeseca jer sam pohađala pripreme u Zagrebu pa sam morala ići preko praznika. S pripremama sam krenula intenzivnije nakon što su mi ocjene u školi bile zaključene, objasnila je Lorena.

Izdvojeni članak

Pitanje o glasanju i digitalizaciji zbunio maturanticu na PiG-u: ‘Nije mi bilo najjasnije što točno misle’

‘Nisam prezadovoljna, ali sam pozitivnija oko njega nego oko Engleskog’

Pisala je još i Biologiju, Fiziku i višu razinu Engleskog, a još mora pisati višu razinu Matematike i Hrvatski. Želja joj je upisati Medicinu u Osijeku. Molekulska formula stvarala je probleme i Antoniu iz Zdravstvene škole u Splitu.

– Prva ispitna knjižica je većinom bila lagana, dok je druga bila malo teža. Najveći problem je bio taj što je bilo malo vremena. Zadatak koji je stvarao probleme je bio drugi zadatak, pogotovo što je trebalo odredit molekulsku formulu spoja i trebalo je dosta toga računat. Galvanski članci su većinom bili lagani, rekao je Antonio koji planira upisati studij Farmacije u Splitu ili studij laboratorijske dijagnostike.

Maturantica Franka koja je pohađala srednju medicinsku školu smatra kako je matura iz Kemije bila jednake težine kao i prethodnih godina.

– Ispit kao cjelina je prošao okej, nisam prezadovoljna, ali sam pozitivnija oko njega nego oko Engleskog. Zadaci zatvorenog tipa su bili sasvim okej dok je otvorenog tipa bio teži, ali ništa previše grozno. Bilo je nekih zadataka u otvorenom tipu s tlakom ne sjećam se točno kako je išao, ali bilo ih je koje sam samo ostavila prazno nažalost, ispričala nam je Franka koja želi upisati veterinu.


 Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.