Pretraga

Kako se bira tema eseja na maturi? ‘Nasmijem se kad se par dana prije počnu pojavljivati ‘dojave’

A- A+

Prateći maturantske grupe na društvenim mrežama iz godine u godinu može se steći dojam kako najviše bure izaziva esej iz Hrvatskog jezika. U danima koji prethode tom dijelu ispita mature iz Hrvatskog znaju se pojavljivati razne ‘dojave’ u kojima maturanti tvrde da sa sigurnošću znaju koje će se djelo pojaviti na ispitu. To je, dakako, nemoguće, budući da se tema izvlači istog jutra kada se piše esej.

Foto: srednja.hr

Maturanti su napisali prvi dio ispita mature iz Hrvatskog jezika, test iz jezika i književnosti i sažetak. Iduće je na rasporedu pisanje eseja, a ove su godine na popisu osmorica autora domaće i svjetske književnosti. Nije neuobičajeno da se u danima prije eseja na društvenim mrežama pojavljuju nagađanja i razne ‘dojave’ oko toga koja će tema biti zadana. Ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović u našem je podcastu objasnio kako se bira tema eseja.

– Kad bi vam pojasnio kako se bira, onda bi otkrili puno toga što bi u izvjesnoj temi kompromitiralo izbor teme. Ali, ono što mogu javno reći je to da se dobro nasmijem kada se na društvenim mrežama par dana prije počnu pojavljivati razne ‘dojave’ koje sa sigurnošću tvrde da znaju temu eseja. Niti ja kao ravnatelj NCVVO-a do onog jutra kad se izvlači tema, odnosno djelo, niti moja predmetna koordinatorica niti znamo niti o tome razmišljamo. Dakle svi oni koji tvrde da znaju, ne znaju i bave se nekakvim kalkulacijama, gotovo kao s loto kuglicama. Naziv djela određujemo ono jutro kad se piše esej, dovoljno ranije kako bi se stigao pripremiti ispit koji onda bude proslijeđen školama, naveo je Filipović.

Čitav podcast poslušajte u videu ispod:


Za sve koji će na državnu maturu izaći u 2023./2024. godini pokrenuli smo novu Facebook grupu, Maturanti 2023./2024., učlanite se kako biste se povezali s vršnjacima i kako ne biste propustili najvažnije vijesti o maturi. Najnovije informacije o maturi možete doznati i putem našeg Facebook pagea Maturanti 2024. i Instagram profila Državna matura, dok kalendar mature za 2024. detaljno možete proučiti na linku. U sustavu kvizovi.srednja.hr možete rješavati pitanja s prijašnjih rokova mature.