Pretraga

Karta izvrsnosti: Provjerite iz kojih sve gradova dolaze učenici koji su briljirali na ovogodišnjoj maturi

A- A+

Iako je prema broju maturanata gimnazija koji nisu položili maturu ovogodišnja generacija rekorder, svakako ne treba zanemariti one izvrsne. Ukupno 11 učenika riješilo je dva ispita mature sa 100%, a još 120-ero njih taj je rezultat postiglo na po jednom ispitu. Na kartama je prikazano iz kojih gradova dolaze učenici koji su u predmetima s većim brojem prijava postigli najbolje rezultate. Uz to, provedena je i analiza koja je pokazala kako učenici strukovnih škola nimalo ne zaostaju za gimnazijalcima kada je riječ o uspjehu na državnoj maturi.

– Provedene su analize 50 najviše rangiranih pristupnika na pet ispita – tri obvezna ispita na višoj razini te na Fizici i Politici i gospodarstvu kao izbornim ispitima s najvećim pristupanjima. Utvrdili smo da izvrsni pristupnici zaista dolaze iz cijele Hrvatske, kazala je Natalija Ćurković iz NCVVO-a na predstavljanju ovogodišnjih rezultata državne mature.

Izdvojeni članak
NCVVO

Ovogodišnja generacija maturanata daleko je najlošija do sada: Sve manje pristupnika maturi, a sve više jedinica

Dodaje, namjera poviše prikazanih mapa s gradovima iz kojih dolaze maturanti koji su briljirali na višim razinama Hrvatskog, Engleskog i Matematike te Fizike i PiG-a, nije bila rangiranje.

– Mi naprosto želimo poslati poruku da izvrsnost na maturi nije vezana niti uz jednu školu, niti uz jedan grad, nego da izvrsni učenici dolaze iz cijele Hrvatske, rekla je Ćurković.

Osim ove, provedena je i analiza koja je pokazala iz kojih srednjoškolskih programa dolaze najizvrsniji u navedenih pet predmeta.

– Ono što nam je izuzetno drago je utvrditi da izvrsni učenici dolaze iz strukovnih škola i to je posebno prisutno onda kada učenici strukovnih škola za izborne predmete odabiru one koji su vezani za njihovo strukovno područje u kojemu su se školovali, kaže Ćurković.

Izdvojeni članak
studenti sjede u dvorani i slušaju predavanje

Stigle konačne rang liste za upis na faks: Pogledajte na kojem su se studiju ‘tukli’ za mjesto

Tako se pokazalo da se među izvrsnim učenicima na Matematici, Informatici i Fizici nalaze i učenici strukovnih područja elektrotehnike i strojarstva, a na Biologiji i Kemiji to su pristupnici iz sektora zdravstvo i kemijska tehnologija. Na stranim jezicima izvrsni su pristupnici iz sektora ugostiteljstvo i turizam, a u Politici i gospodarstvu briljirali su pristupnici iz strukovnog područja ekonomija i trgovina.

Uz spomenute, zanimljiv je još jedan podatak: iako su do sada kandidati za Nagradu Soljačić uglavnom dolazili iz prirodoslovno-matematičkih programa, među ovogodišnjih sedmero našao se i jedan učenik klasične gimnazije.

– Ovogodišnji rezultati pokazuju da različiti programi zaista omogućuju da se učenici izvrsno pripreme za državnu maturu, zaključuje Ćurković.