Pretraga

[MATURA ’18] Ispit iz Hrvatskog na B razini nije bio problematičan, maturanti ionako ciljaju samo na prolaz

A- A+

Danas je na red mature stigao test iz Hrvatskog jezika. Uz višu, A razinu, pisala se i osnovna, B razina. Pristupnici su ga pisali 100 minuta, dakle, sat i četrdeset minuta. Osnovnu razinu pisalo je 10.316 pristupnika, a većina ih je bila iz Strukovnih škola. S maturom su učenici zadovoljni i smatraju da je sve prošlo u redu, no jedan maturant rekao nam je da smatra da pitanju o imenu Odisejeve žene ovdje nije bilo mjesto.

Foto: Ivan Božić | srednja.hr

Oni koji su odlučili pisati B razinu Hrvatskog, uglavnom ciljaju samo na prolaz. Njima za upis na željeni fakultet ovaj predmet nije bitan, pa su zadovoljni ispitom.

Maturanti se za ovaj ispit i nisu baš pripremali

Izdvojeni članak

[Matura ’18] Objavljen popis svih lektira za esej iz Hrvatskog jezika na državnoj maturi

Krešo iz zadarske Gimnazije Jurja Barakovića osjeća se odlično jer je ispit prošao dobro i sada se riješio jednog problema. Čini mu se da je ispit malo lakši nego prijašnjih godina, iako je, kako kaže, sve to “tu negdje”.

– Gramatika je teža od književnosti pa su pitanja u kojima sam se dvoumio uglavnom iz gramatike. Vremena je bilo i previše, riješio sam ispit relativno brzo.

Krešo smatra da B matura uistinu nije teška i očekuje vrlo dobru ocjenu, a planira upisati FER.

Za ispit se nije previše pripremao ni Dino iz Željezničke tehničke škole u Moravicama. Kaže da je ispit prošao dosta dobro. Slaže se da je bilo dovoljno vremena za pisanje ispita kojeg je napisao u manje od sat vremena.

– Možda sam se pripremao za ispit jedan do dva sata, ali ne puno, više se pripremam za esej sutra, pa sad koju ću ocjenu dobiti, ne znam, ali mislim da bi trebalo biti za prolaz, kaže nam Dino koji planira upisati Telematiku u Rijeci na Veleučilištu.

Jedan maturant smatra da pitanje o Odiseji nije trebalo biti postavljeno

Izdvojeni članak

Komentar maturantice ususret eseju iz Hrvatskoga jezika: Krv, znoj i suze ili nepotreban bauk?

S druge strane, Jakov Bujačić iz Sportske gimnazije u Rijeci, smatra da ova matura i nije bila baš tako lagana.

– Ispit je bio jako težak. Nisam puno učio jer mi treba samo prolaz na nižoj razini ali mislim da je bila teža od prošle godine, pogotovo jer su u drugom dijelu ispita bili autori i djela koja se možda samo spominju u srednjoj. Pitanja su bila neujednačena, neka su bila prelagana a neka preteška, kaže Jakov kojem je i vremena bilo malo pa je na samom kraju morao žuriti da sve stigne napisati. On želi upisati strojarstvo.

Jedan zagrebački maturant istaknuo nam je kako mu je problematično bilo jedno pitanje, za koje smatra da nije trebalo biti dio ispita.
– Bilo je pitanje kako se zove Odisejeva žena s četiri ponuđena odgovora. To nije bilo na popisu kataloga, nego samo Ilijada i ne bi trebalo biti pitanje. Ne planiram se žaliti jer sam znao odgovor, rekao je.
Upit o ovom pitanju poslali smo NCVVO-u, pa ćemo javnost pravovremeno upoznati s odgovorom.
Dojmove maturanata s više razine Hrvatskog jezika pročitajte ovdje.
____________________________________________________________________

Svoje bodove za maturu možete izračunati uz pomoć našeg kalkulatora bodova za maturu