Pretraga

[Matura ’21] Osim zadataka, maturante na ovom izbornom očekuje i pisanje eseja: Provjerite kako će izgledati Filozofija

A- A+

Ispit iz Filozofije baš i nije popularan izborni predmet na državnoj maturi – lani ga je prijavilo samo 135 maturanata. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja objavio je već, kao i za ostale predmete, ispitni katalog za Filozofiju. Prema njemu, maturanti imaju 150 minuta za rješavanje 28 zadataka i pisanje eseja.

Osim popularne Fizike, 15. lipnja 2021. maturanti koji odaberu taj predmet pisat će Filozofiju. Njime se provjerava poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije.

Od pristupnika se očekuju dvije stvari

Prema ispitnom katalogu od pristupnika se očekuju u dvije stvari. Prvo, da može strukturirati svoja znanja iz filozofije kroz poznavanje, određivanje, razlikovanje, povezivanje, razumijevanje i pojašnjavanje filozofijske terminologije, filozofijskih disciplina te metoda, teorija, učenja i načela kroz povijest filozofije.

Drugo, da na zadanom tekstu može primijeniti teorijska znanja, izvesti analizu, razviti i argumentirati stav te na taj način pokazati kako je ovladao osnovnim elementima filozofije.

Konkretne opise onoga što maturanti moraju usvojiti da bi ostvarili uspjeh na ispitu, možete pronaći u ispitnom katalogu pri dnu teksta.

Izdvojeni članak

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

28 zadataka + esej

Ispit iz Filozofije sastoji se od dviju cjelina. Prvom cjelinom ispituje se poznavanje i razumijevanje filozofijskih disciplina i povijesti filozofije. Ova ispitna cjelina sastoji se od 28 zadataka višestrukog izbora, povezivanja te kratkog i produženog odgovora, a donosi maksimalno 38 bodova.

Drugom cjelinom ispituje se primjena znanja o filozofijskim disciplinama i povijesti filozofije kroz analizu izvornih filozofijskih tekstova. U toj cjelini zadan je jedan zadatak, a učenici moraju na temelju njega napisati esej koji im donosi najviše 50 bodova. Broj riječi nije zadan, a u eseju iz Filozofije ocjenjuje se primjerena upotreba pojmova, argumentacija, primjerenost primjera i navoda , kompozicija te upotreba jezika. Gramatičke greške ne boduju se negativno.

Ispit iz Filozofije traje ukupno 150 minuta bez prekida, a pristupnika sam može rasporediti vrijeme pisanja.

Prošle godine Filozofija je bila jedan od lošije rješenih ispita mature – prosječna ocjena bila je tek 2,29. Prosječna postotna rješenost ispita, prema podacima NCVVO-a u prošloj se godini kretala između 31 i 40 %.  Prag za ocneu dovoljan bio je 30% od ukupnog broja bodova, a za odličan 80%.

Dodatne informacije o tome kako izgleda matura iz Filozofije možete pronaći u našem videu u kojem smo ugostili Marija Peranića, stručnog savjetnika u Odjelu za organizaciju i provođenje ispita NCVVO-a, a koji nam je otkrio i neke zanimljivosti o ispitu Filozofije.

Detaljnije o tome što vas ove godine očekuje na maturi iz Filozofije možete pročitati u katalogu koji slijedi, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu. Za bolju pripremu bacite pogled na pitanja s prijašnjih godina i svoje znanje testirajte u sustavu kvizovi.srednja.hr pod temom ‘Državna matura’.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [0.98 MB]

Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020./2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.