Pretraga

[Matura ’21] Objavljen popis lektira za esej iz Hrvatskog na državnoj maturi!

A- A+

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) objavio je danas ispitne kataloge za državnu maturu, između ostaloga i iz Hrvatskog jezika u 2020./2021. U sklopu kataloga objavljen je i popis djela za esej na obje razine tog ispita.

Foto: srednja.hr

Ispit državne mature iz Hrvatskog jezika sastoji se od dvije ispitne cjeline, od kojih je jedna školski esej. Njime se  ispituje razumijevanje teksta, književnoteorijska i književnopovijesna znanja te upotreba hrvatskoga standardnog jezika. I na višoj i na osnovnoj razini esej čini 1/3 ocjene. U nastavku se nalazi popis djela za obje razine ispita mature iz Hrvatskog u 2020./2021., a OVDJE možete pronaći sažete prikaze svakog od tih djela.

Viša razina

Na višoj razini pristupnik treba napisati školski esej na temelju jednog polaznoga ili više polaznih tekstova. Školski esej mora imati najmanje 400 riječi. Književna ispitna djela za školski esej u školskoj godini 2020./2021. za višu razinu ispita jesu:

1. Balzac, Honoré de: Otac Goriot
2. Camus, Albert: Stranac
3. Nehajev, Milutin Cihlar: Bijeg
4. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna
5. Hrvatsko pjesništvo (Antun Gustav Matoš, Antun Branko Šimić, Tin Ujević)
6. Kafka, Franz: Preobrazba
7. Kovačić, Ante: U registraturi
8. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi
9. Krleža, Miroslav: Povratak Filipa Latinovicza
10. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići
11. Salinger, Jerome David: Lovac u žitu
12. Shakespeare, William: Hamlet
13. Sofoklo: Antigona
14. Marinković, Ranko: Kiklop

Osnovna razina

Na osnovnoj razini školski esej mora imati 350 riječi. Književna ispitna djela za esej u godini 2020./2021. za osnovnu razinu ispita jesu:

1. Dostojevski, Fjodor Mihajlovič: Zločin i kazna
2. Hrvatsko pjesništvo (Dobriša Cesarić, Antun Gustav Matoš)
3. Ibsen, Henrik: Nora
4. Kovačić, Ante: U registraturi
5. Krleža, Miroslav: Gospoda Glembajevi
6. Novak, Vjenceslav: Posljednji Stipančići
7. Shakespeare, William: Hamlet
8. Sofoklo: Antigona

No, valja naglasiti i stoji to u katalogu, kako bez obzira na vrstu eseja uz polazni tekst s popisa ispitnih djela može biti zadan i neknjiževni tekst ili književni tekst koji nije naveden u popisu književnih ispitnih djela za školski esej. Zašto  je tomu tako, pogledajte u našem YouTube videu u nastavku, u kojem smo razgovarali sa Sanjom Fulgosi iz NCVVO-a.


Sve najnovije informacije o državnoj maturi pratite na našoj Facebook stranici Maturanti 2021. i u grupi Maturanti 2020/2021. Isto tako, možete nas pratiti i na našem Instagram profilu @drzavna.matura. Više tekstova o maturi 2021. čitajte u tekstovima na ovoj poveznici, a vaš kalkulator bodova za maturu isprobajte ovdje.

Zadatke s prošle državne mature riješite u našem sustavu za učenje kvizovi.srednja.hr.