Pretraga

[Matura ’22] U ispitnom katalogu iz Engleskog otkriveno kako se pripremiti za taj predmet i što morate znati

A- A+

Osim Hrvatskog i Matematike na državnoj maturi je obavezan i strani jezik, a učenici najčešće odabiru Engleski. Ispit se sastoji od tri ispitne cjeline, a učenici ga mogu polagati na osnovnoj i višoj razini. Provjerili smo što vas sve očekuje na ovogodišnjem ispitu mature iz Engleskog jezika.

matura engleski

Foto: M. Gelenčir, srednja.hr

Među ispitima koje su učenici u proteklim godinama ocjenjivali lakšima nalazi se Engleski jezik. Prema kalendaru Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja taj ispit pisat će 2. lipnja 2022. s početkom u 9 sati.

Viša razina ispita

Kako stoji u nedavno objavljenom ispitnom katalogu, ispitom državne mature iz Engleskoga jezika na višoj razini provjerava se komunikacijska jezična kompetencija prema nastavnome planu i programu Engleskoga jezika za gimnazije i prema predmetnome kurikulumu za nastavak učenja engleskoga jezika (dvanaest godina) u trima jezičnim djelatnostima, tj. potpodručjima: čitanju, slušanju i pisanju.

Ispitnom cjelinom čitanje ispituje se može li pristupnik u pisanome tekstu različite dužine: odrediti osnovni smisao teksta, utvrditi glavne misli, razlikovati pojedine informacije, zaključiti iz implicitne poruke, utvrditi logičke i složenije značenjske veze u tekstu te predvidjeti sadržaj na temelju jezičnoga ustroja teksta. Tekstovi temeljem koji odgovaraju na pitanja sadrže od 2.200 do 2.400 riječi, a u tablici ispod možete vidjeti kakvi zadaci očekuju pristupnike.

Kada je riječ o ispitnoj cjelini slušanje, pristupnici trebaju pokazati mogu li odrediti osnovni smisao teksta i utvrditi glavne misli, mogu li razlikovati pojedine informacije te znaju li zaključivati iz implicitne poruke.

Ispitnom cjelinom pisanje ispituje se može li pristupnik: razviti zadanu temu prema sadržajnim odrednicama,
obrazložiti gledišta i potkrijepiti argumente pojašnjenjima ili primjerima i slično. Esej koji trebaju napisati treba sadržavati između 200 i 250 riječi.

Ispit na višoj razini traje ukupno 180 minuta – s tim da je za rješavanje ispitne cjeline čitanje predviđeno 70 minuta, za slušanje 35 minuta, uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora, dok je za rješavanje ispitne cjeline pisanje predviđeno 75 munuta.

Na ispitu više razine Engleskog moguće je ostvariti najviše 85 bodova, bodovi u svakoj od triju ispitnih cjelina čine u konačnome rezultatu jednu trećinu.

Osnovna razina ispita

Isto kao i viša razina ispita i osnovna iz Engleskog sastoji se od cjelina koje provjeravaju kompetencije učenika u čitanju, pisanju i slušanju. U svakoj od cjelina provjeravaju se isti ishodi koji su poviše navedeni za višu razinu ispita.

Razlika je u tome da tekstovi u cjelini čitanje ukupno sadrže od 1.200 do 1.400 riječi. Kada je riječ o strukturi ispita u ispitnoj cjelini čitanje, na osnovnoj razini ona sadržava ukupno 30 zadataka, a koje vrste zadataka očekuju učenike možete vidjeti u tablici ispod.

Ispitna cjelina slušanje sastoji se od četiriju skupina zadataka vezanih za različite izgovorene polazne tekstove. Struktura tog dijela ispita vidljiva je u tablici u nastavku.

 

Ova ispitna cjelina pisanje razlikuje se od one na višoj razini. Isto sadrži jedan zadatak otvorenoga tipa, ali pristupnik treba oblikovati kratak do srednje dug pisani tekst duljine od 70 do 100 riječi odgovarajući na verbalni predložak koji ima tri sadržajne odrednice (najčešće u obliku pitanja).

Kako stoji u ispitnom katalogu iz Engleskog ispit na osnovnoj razini traje ukupno 105 minuta, a ispitne cjeline čitanje i pisanje provode se odvojeno od ispitne cjeline slušanje.

– Za rješavanje ispitne cjeline čitanje i ispitne cjeline pisanje predviđeno je 75 minuta. Za rješavanje ispitne cjeline slušanje predviđeno je približno 30 minuta uključujući i 5 minuta za označavanje odgovora na list za odgovore, piše u ispitnom katalogu.

Na osnovnoj razini ispita pristupnik može ostvariti ukupno 60 bodova, s time da čitanje donosi 40% bodova, a preostale dvije cjeline svaka po 30%.

Priprema za ispit

Kao i kod ostalih ispita mature, u Ispitnom katalogu za ovaj predmet naglašeno je da bi pristupnici, kako bi se uspješno pripremili za ispit državne mature iz Engleskoga jezika, trebali detaljno proučiti ispitni katalog.

– Nastavnicima napominjemo da se priprema pristupnika za ispit ne razlikuje znatno od svakodnevnoga poučavanja. Nastavne metode koje nastavnik upotrebljava u svakodnevnome nastavnom procesu mogu se upotrebljavati i tijekom pripremanja pristupnika za polaganje ispita. Nužno je pronaći odgovarajući odnos između poučavanja i uvježbavanja zadataka za ispit. Naglasak bi svakako trebao biti na poučavanju, a ne isključivo na pripremanju za polaganje ispita, piše u ispitnom katalogu iz Engleskog.

Uz to je navedeno i kako u literaturu za pripremu ispita državne mature iz Engleskoga jezika ulaze udžbenici i priručnici koje je propisalo i odobrilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

U nastavku možete prelistati ispitni katalog iz Engleskog jezika, u kojem je detaljnije opisano što učenike očekuje na ovom predmetu. Napomena: ako vam dokument u nastavku nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [2.52 MB]

Za sve pristupnike mature ili one koji će se na upisima ponovno okušati u 2022., pokrenuli smo novu Facebook stranicu Maturanti 2022. Ondje i u Facebook grupi Maturanti 2021./2022. moći ćete pratiti sve novosti vezane uz maturu u idućoj godini, kao i upise na fakultete.

Pitanja s prijašnjih matura možete rješavati u sustavu kvizovi.srednja.hr te tako provjeriti jeste li spremni za nadolazeće ispite.