Pretraga

Matura iz Povijesti: kandidati podijeljeni oko težine ispita

A- A+

Regularno je prošao današnji ispit državne mature iz predmeta Povijest. Pisao se 120 minuta, a kandidati s kojima smo razgovarali imali su i više nego dovoljno vremena za pisanje. 1.390 kandidata prijavilo je ovaj predmet kao izborni, a neka su ih pitanja malo zbunila.

Flickr; Tonino

Danas u 14 sati kandidati na državnoj maturi pisali su ispit iz predmeta Povijest. Ovaj je ispit obuhvaćao gradivo koje se redovitim učenjem obradi do kraja četvrtoga razreda gimnazije.

Izdvojeni članak

Državna matura: provjerite što vas sutra očekuje na ispitu iz Logike

Ispit prijavilo 1.390 kandidata

Današnji ispit iz Povijesti prijavilo je 1.390 kandidata, a pisao se 120 minuta. Ukupno je bilo 80 zadataka koji su između ostalog uključivali zadatke višestrukog izbora, kratkoga odgovora, kronologije te zadatke uz pokazni materijal koji se odnosi na tekst, sliku, povijesni zemljovid, povijesni izbor ili fotografiju.

Ispitivali su se tako sadržaji iz opće i nacionalne povijesti od pretpovijesti do suvremenoga doba podijeljeni u četiri područja ispitivanja: Uvod u povijest, pretpovijest i stari vijek, srednji vijek i novi vijek do početka XVIII. stoljeća, novi vijek u XVIII. i XIX. stoljeću te svijet XX. i XXI. stoljeća.

Ispiti prošli regularno, ali bilo zbunjujućih pitanja

Antonia Jelić maturantica je I. gimnazije Osijek. Prvi izbor na listi fakulteta joj Kineziološki fakultet za koji joj ne treba Povijest, ali ju je ipak odlučila pisati jer je smatrala kako ispit ne bi trebao biti pretežak. Za ispit se nije previše pripremala jer je tijekom školovanja iz ovog predmeta imala dobre ocjene.

– Od lani su se ponovila možda dva pitanja, ali čini mi se kako je ispit bio malo teži od prošlogodišnjeg. Jedno pitanje me zbunilo: radi se o slici, ali nisam sigurna je li na njoj novčić ili pečat, a pitanje je glasilo koja znanost proučava predmete sa slike, rekla nam je Antonia.

Kaže kako je bilo dovoljno vremena za rješavanje ispita, i da je većina ispitanika s kojima je ona pisala ispit uspjela završiti ranije. U njenoj školi ispit je prošao regularno, bez ikakvih izgreda.
Što se tiče ocijene, nema prevelikih očekivanja.

– Ja bih bila sretna s dvojkom, a mislim da bih mogla dobiti dva ili tri, kaže Antonija, koju osim obaveznih predmeta na maturi očekuje još i izborni predmet Filozofija.

Maturantu Martin Knezović iz Klasične gimnazije također je imao dovoljno vremena za pisanje ispita i za razliku od Antonije smatra kako ispit nije bio teži od prošlogodišnjeg.

– Ispit nije bio težak, a pripremao sam se za njega otprilike dva tjedna. Ocjena koju očekujem je vrlo dobar ili odličan, kaže Martin.

Dodaje i kako je ispit prošao sasvim regularno, a malo su ga zbunila pitanja o Ilirima na području istočne Slavonije i najnižem sloju u Indiji po kastinskom sustavu.

Matura iz Povijesti: kandidati podijeljeni oko težine ispita
Share via
Copy link
Powered by Social Snap