Pretraga

Maturanti istaknuli da su im na fizici najviše glavobolje zadavali toplina, optika i poluraspad

A- A+

Prema broju prijavljenih za izborni predmet iz Fizike, danas je njegovom pisanju na državnoj maturi trebalo pristupiti otprilike 10 tisuća kandidata, od toga najviše gimnazijalaca, zatim strukovnjaka te ostalih kandidata. U ispitu se tražilo znanje iz mehanike, termodinamike, elektromagnetizma, titranja, valova i optike te moderne fizike.  

Foto: Klara Modrić|Srednja.hr

U razgovoru s maturantima Pete gimnazije te iz Prve tehničke škole Tesla iz Zagreba vremena je, kažu, bilo i više nego dovoljno. Zadaci su bili očekivani, premda je teorijski dio svih iznenadio svojom težinom. 

Ispit teži nego prošlih godina

U ukupno tri sata bez pauze, ispit je bio podijeljen je prema vrstama zadataka. U prvoj ispitnoj cjelini bilo je 24 zadatka višestrukoga izbora. Svaki točno obilježen odgovor u zadacima višestrukoga izbora donosio je dva boda. Drugi dio ispita sastojao se od jedanaest zadataka otvorenoga tipa. I dok su jedni izlazili vidno nervozni, drugi su se većinom složili kako je u ispitu sve bilo prema ispitnom katalogu, ali da je ovogodišnja Fizika na državnoj maturi bila teža od prethodnih godina. 

– Neka pitanja su bila lakša, neka teža ovisi koliko je tko učio. Sva pitanja bila onakva kakva su bila napomenuta u ispitnim katalozima, ali moram priznati da je ovaj ispit bio teži od prošlogodišnjeg zato što je bilo nekih pitanja koje nisam očekivao da bi se mogla naći u ispitu. Spremao sam se oko tjedan dana, rekao nam je Sven iz Tesline tehničke škole, a s njim se složio i Darko iz Pete gimnazije koji kaže da je lanjski ispit riješio u četrdeset minuta, a danas mu je trebalo nekih sat vremena.  

Neki se maturanti uopće nisu spremali za današnji ispit, ali priznaju kako se i bez pretjeranog naknadnog učenja dalo riješiti za prolaznu ocjenu.

– Zadaci i pitanja bila su dosta lagana, ali ja sam malo vježbao za ovo i zapravo uopće nisam prošao teoriju ni zadatke što se tiče vježbanja, a što se tiče vremena na maturi bilo ga je i puno previše. Sve u svemu dosta toga sam riješio i mislim da je ovo jedna od lakših matura. Meni je recimo ovo bio lakši ispit od lanjskog. Kad sam rješavao lanjski uspio sam riješiti nekih 20 posto, a sad se nadam dvojci čak i trojci, priznao je Mateo iz Pete gimnazije. 

Izdvojeni članak

Gotovo 7.000 pristupnika sutra piše PiG: Ovo vas čeka na ispitu

Probleme stvarala teorija, optika, toplina i poluraspad

Iako su su manje više svi zadovoljni pitanjima koja su se našla u ispitnoj knjižici, kažu teorijski dio bio je iznenađujuće zahtjevan.

– Pitanja su bila razumna. Teže od lani, ali zaista smo znali što sve moramo naučiti tako da nije bilo pretjeranih nejasnoća. Za ispit iz Fizike riješavala sam ispite iz stare mature i išla sam na pripreme. Tri pitanja iz teorije su mi bila najteža jer sam se čitavo vrijeme koncentrirala na zadatke, a na kraju mi je teorija bila zeznutija, rekla nam je Maja iz Pete.

Šime, također iz Pete kaže da je vremena bilo i više nego dovoljno, ali da su mu najveći problem stvarala teorijska pitanja za koja nije očekivao da bi mogla stvarati problem. 

Dečkima iz Tesline najveći problem stvarao je zadatak o poluraspadu, ali i zadaci iz optike za koji se nije smjela koristiti formula. No, Darko iz Pete tvrdi suprotno. 

– Ma poluraspad nije bio težak samo uvrstiš u formulu i to je to. Nego bio je jedan teži zadatak gdje je trebalo naći silu koja se protivi gibanju to je bilo malo zeznuto pošto ta inercija nije u onim formulama. Zadatak je u principu jednostavan, ali ga treba teorijski postaviti, rekao nam je Darko. 

Također, neki su nam kao teži zadatak istaknuli onaj iz topline.

– Pitanje o toplini definitivno je bio najzeznutiji. To je bio neki zadatak s plinom da pretvori u neku energiju, a nit ne piše tlak, ni ja mogu išta s tim, nit ima formulu tako da sam samo napisao broj koji su već zadali. A ne znam, četiri boda manje nažalost, tvrdi Marijan iz Pete gimnazije. 

Što se tiče formula, maturanti su otkrili da su bile korisne, čak neke i bespotrebne, ali sve koje su im trebale, kažu, bile su u knjižici. 

Iako se svi slažu da je matura iz Fizike ponovno teža od one lanjske, zadaci su izuzev ponekih, bili očekivani, a neregularnosti ni ovog puta nije bilo.