Maturanti, ovako ste trebali riješiti zadatak s košarkaškom loptom: Stigla rješenja A i B razine Matematike

Jesenski rok državne mature bliži se kraju, a u petak su na redu bili ispiti obje razine mature iz Matematike. Ovaj je predmet ukupno polagalo oko 3.700 pristupnika, a točna rješenja ispita A i B razine objavljena  su danas.

foto: pixabay

Mnogo je više kandidata na jesenskom roku pristupilo osnovnoj, nego višoj razini Matematike.

Osnovna razina Matematike

Matematika standardno opaka: Maturanti na jesenskom roku u problemima s loptama, kazaljkama, ali i jogurtom

Među gotovo 3.000 pristupnika B razini je i Stella, maturantica Ekonomske škole u Makarskoj, koja smatra kako je ovaj predmet bio teži na jesenskom, nego na ljetnom roku.

– Najviše me mučio zadatak s košarkaškom loptom. Više ga se i ne sjećam dobro… Bilo je nešto da lopta za toliko i toliko sekundi pređe 3.05 metara od tla… I sad neka čudna formula preko koje treba izračunati koliko ta lopta ode za 1 sekundu više, kazala nam je Stella.

Uz spomenuti zadatak s košarkaškom loptom, kandidati su na Matematici imali poteškoće i sa zadatkom s jogurtom, kazaljkom na satu, ali bilo je tu posla i s geometrijom. Kako je trebalo rješavati te zadatke, možete vidjeti u dokumentima u nastavku. Prije toga svakako bacite pogled na prolaznosti osnovne razine Matematike, koji je donesen po završetku ljetnog roka mature.

Viša razina Matematike

Na ovogodišnjem jesenskom roku, tri puta manje kandidata pristupilo je višoj razini mature iz Matematike. Ispit je trajao ukupno tri sata, a kako su izgledali zadaci i koja su njihova točna rješenja provjerite u nastavku. Uz to, na prikazu koji slijedi možete vidjeti prag prolaznosti na ovogodišnjem ljetnom roku mature.

Osim rješenja iz Matematike, danas su pristigla i ona iz ispita Fizike i Politike i gospodarstva. Njih možete vidjeti na ovoj poveznici.

Odgovori