Pretraga

Maturanti podvojenog mišljenja: Je li mogućnost odabira 10 studija previše?

A- A+

Prije uvođenja državne mature učenici završnih razreda odlazili su na prijemne ispite za željene studije. Da bi taj ispit što bolje riješili, obično su išli na pripreme pa su se tako najčešće odabirali pripremati samo za jedan ili dva studija. Ako ne upadneš, čekaš sljedeću godinu. Uvođenjem državne mature učenici su dobili mogućnost sastavljanja liste od deset studija, prioritetnim redoslijedom. Jedni smatraju kako je to puno bolja opcija jer tako postoji mogućnost da upišu bar nešto, dok drugi tvrde kako to nije dobro jer tako brojni upisuju ono što ih ne zanima i nakon prve godine studija odluče prekinuti studij ili pak nisu stekli uvjete za nastavak studija.

Velike su mogućnosti da vas od deset studija koje ste odabrali prilikom upisa na stranicama Postani student, posljednja dva ili tri uopće ne zanimaju. Ali eto, mama vas je nagovorila da popunite ta mjesta, ‘za svaki slučaj’. No što ako upadnete samo na te fakultete?

Nije to rijedak slučaj, i onda ili ne odluče otići na upise i tako bezobrazno zauzmu mjesto nekome tko je zaista ondje želio studirati, ili odustanu od fakulteta nakon prve godine, uzalud potroše novac i godinu života koju su mogli utrošiti na pripremu za studij koji zaista žele.

Nemoguće je da je osoba zainteresirana za deset različitih studija

Porazgovarali smo s četiri ovogodišnja maturanta. Svaki od njih upisao je svoj prvi izbor, ali imaju podijeljena mišljenja o tome je li deset mogućnosti previše ili ne.
Marin je na svom popisu imao samo jedan studij, Njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku i na taj je fakultet upao.

– Deset različitih studija na popisu je apsolutna glupost. Ne vjerujem da neka osoba ima toliki broj studija za koji može biti zainteresirana. Mislim da bi tri ili četiri mogućnosti za odabir bile sasvim dovoljne. Primjerice, ako netko želi studirati medicinu i to mu je prvi izbor, može odabrati medicinu u Zagrebu, Osijeku, Rijeci ili Zadru, valjda će na jedan od tih fakulteta upasti, objašnjava Marin.

S Marinom se složio i njegov vršnjak Sven. On je također upao na svoj prvi izbor i smatra kako je nemoguće da je osoba istinski zainteresirana za deset studija.

– Odabirom deset studija samo će osobama koje možda baš zanima taj određeni studij zauzeti mjesto, mislim da ljudi ne bi trebali prijavljivati studije koji ih ne zanimaju ili ako misle nakon godinu dana od njih odustati, kaže nam Sven.

On je na svom popisu imao sedam studija i svaki od njih imao je nešto što ga je pomalo zanimalo, ali smatra kako bi pet mogućnosti za odabir bilo sasvim dovoljno.

Izdvojeni članak

42 stvari koje možeš napraviti kada vidiš da si usrao državnu maturu

Veće mogućnosti za odabir nemaju veze s odustajanjem nakon prve godine

Maturant Ivan imao je drugačiji problem, upisao je svoj prvi izbor, ali priznaje, niti jedan od deset studija koje je imao na popisu nije ga previše zanimao. Želio je studirati veterinu, ali nije ispunjavao preduvjete pa ju nije ni prijavio.

– Smatram kako deset studija nije ni previše ni premalo. To što osobe odaberu neki njima nezanimljiv studij i ne odu na upis ili odustanu je stvar njihove lijenosti. Ako ih nešto ni malo ne zanima, niti postoji mogućnost da se zainteresiraju za to, zašto su ga uopće stavili na popis?, pita se Ivan.

Smatra kako je prednost većeg broja mogućnosti za odabir studija ta što mogu odabrati više srodnih studija na jednom fakultetu ili iste studije u različitim gradovima.

Buduća brucošica Ivona također smatra da deset mogućnosti za odabir studija nije previše.

– Osobno, meni je to super jer mogu izabrati različite i smjerove i fakultete i u tih deset različitih studija zapravo mogu staviti ono što me najviše zanima i zasigurno u jedan od tih izbora upasti, kaže nam Ivona.

Ona je na popisu imala osam studija, a od toga je na šest željela studirati.

– Dva sam studija stavila u slučaju da ne upadnem na ostalih šest. Sva sreća pa sam upala na prvi izbor i nisam nikome zauzimala mjesto, ali naravno, da jesam maknula bih odmah jer nisam željela to studirati, rekla nam je Ivona.

Dodaje kako joj nije jasno zašto sobe na listu stavljaju nešto što ne žele studirati i znaju da postoji mogućnost da odustanu prije odlaska na upise.

– Pametnije bi bilo pauzirati godinu nego nekome tko to uistinu želi oduzeti mjesto. Ne mislim da biranje deset različitih studija ima puno veze a time. Zapravo mislim da je bolje imati veće mogućnosti odabira, s obzirom da npr. nekada ne znaš kako si prošao na nekom prijemnom, kako si napisao državnu maturu i slično, tako da smatram da je odabir deset studija dovoljan, rekla nam je Ivona.

Sve u svemu, zaključuje Ivona, valja probati studirati i ono što vam možda nije bio prvi izbor, ali vas barem malo interesira jer postoji mogućnost da tijekom studija zavolite upravo to što studirate.